$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

הד"ר שהתאהב בערק והפך למלך של השוק

יוסי גולד חלם על קריירה ברפואה אך נקרא לעסקי האלכוהול המשפחתיים ובהם מותג עלית הארק. כעת נחשפו קשרי התעשיין החרד לפרטיותו עם בכירי הליכוד

תומר גנון 08:0802.11.20
ספק אם שופט בית משפט השלום בחיפה, ערן קוטון, ידע כמה נדיר הרגע. אל דוכן העדים, בבוקר אביבי של מאי 2017, ניגש אחד מאנשי העסקים המסתוריים בישראל, שעל אף שהוא מנהל את אחד מהמותגים המוכרים והוותיקים בארץ, מעטים הקמעונאים וסוחרי המשקאות שפגשו בו.

 

 

נסיבות העדות לא היו פשוטות ועסקו באישום בגרימת מוות ברשנות, אך ד"ר יוסי גולד (57), "נסיך הערק" המקומי, סיפק את הסחורה. מי שמעיד על עצמו שהוא אוהב תקשורת רק מרחוק, פרס באותו יום בעדות מרתקת פרטים על חייו, משפחתו ויקבי הגליל יוסף גולד ובניו, יצרנית "עלית הארק", ממותגי האלכוהול הישראליים המוכרים, ששולט ביד רמה בשוק האניס עם נתח שוק של כ־80% נכון לשנת 2019.

יואב קיש יואב קיש צילום: אבי מועלם

 

אתמול נחשף ב”כלכליסט” שגולד הוא פעיל ליכוד ואחד התורמים המרכזיים של סגן שר הבריאות יואב קיש, בפריימריז. לגולד היה עניין אישי במחקר כלכלי מקיף שהזמין קיש על השפעת שינוי שיטת מיסוי האלכוהול על צריכת משקאות חריפים בישראל. גולד מחזיק 84% ביקבי גליל שמפעלה בטירת הכרמל, ומעסיק כיום כ־50 עובדים. "המפעל התחיל בשנת 1824 בצפת למשפחה דתית שעלתה לארץ ובחרה מקום מושבה בצפת, כי שם ניתן היה", סיפר גולד בעדות שחושפת לראשונה אור על המפעל המשפחתי. "המשפחה קיבלה אישור לאסוף מי גשמים במטרה לייצר וודקה. המשפחה באה מרוסיה שם עסקו בייצור וודקה. אני דור שביעי במפעל".

 

גולד, אב לשלושה המתגורר בצפון תל אביב, פנה תחילה להרפואה ומינהל עסקים. הוא שירת בשירות סדיר בצבא ובמילואים כקצין רפואה. לאחר מכן עסק בכירורגיה פלסטית, השקעות ופיננסים. אלא שאז, כך העיד, נקרא על ידי אביו, שלמה, להצטרף לעסק המשפחתי. "באתי מעולם הרפואה ואחרי איקס שנים בתחום זה הגעתי לתחום המשפחתי. אבי ז"ל (שנפטר ב־2008, ת.ג) היה אדם בעל שיעור קומה והוא ביקש ממני שאני אנסה. ניסיתי ומעולם לא עזבתי". על הליך הייצור המסקרן של הערק המפורסם בישראל סיפר גולד רק כי: "מדובר בסוד משפחתי, את הסוד אני לא אגלה. אצלנו מקובל היה מזה דורות שאת הייצור עושה רק בן משפחה, וגם היום את כל הייצור במפעל אני עושה בשתי ידיי".

 

גולד תיאר בעדותו את ההשפעה של האסון שהתרחש במפעל, בו נהרג עובד. "זה כמובן הדבר הכי גרוע שקרה לנו, גם ניזוק בצורה משמעותית מערך הייצור. כל מיכלי הייצור והקיבול ניזוקו בצורה בלתי הפיכה, הם היו מצופים בפלדה מצופה זכוכית בפנים. בגין ההדף כל הזכוכית התפוצצה, המיכלים באו במגע עם הנוזל ומתכות כבדות נכנסו לנוזל. נאלצנו להשמיד את כל המיכלים. כל התוכן שהיה בהם נאלצנו לשלוח להשמדה ברמת חובב, כי אי אפשר לשפוך אלכוהול או מוצר שלנו בביוב.

 

"לא קנינו מיכלים כאלה עד היום", המשיך להעיד גולד. "האירוע יצר מצב שלא היו מכירות ולא היה חומר גלם, וחברת הביטוח לא שילמה עד שנה שעברה. הצלחתי אחרי מאמצים לא מבוטלים למצוא מיכלים זמניים מיצרנית בירה באירופה שלא היו ייעודים לצרכים שלנו. אבל מאז ועד היום אלה המיכלים שבהם אנחנו מייצרים שזה 130 ליטר בלבד. זה כמות קטנה יחסית שעוברת ממיכל למיכל לצורך התהליכים הנדרשים לאחסון.

 

עלית הארק שולט בשוק עלית הארק שולט בשוק

 

"פעם היו מייצרים במפעל וב־16:30 מסיימים את העבודה והולכים הביתה", הסביר גולד את ההשפעה. "מאז האירוע, יומיים בשבוע, אני מבלה מ־21:00 עד 03:00 לפנות בוקר בתהליך ייצור כדי שהמפעל יוכל לבקבק. בשעה 03:30 אני מסיים ואני הולך לישון. אני ישן בחדר שלי, במשרד שלי על מזרון עבה. זה כבר במשך שש שנים ככה. אשתי וגם ילדיי מתגוררים בתל אביב וגם אני כמובן. פעמיים בשבוע אני לא רואה את משפחתי אך זאת המציאות".

 

גולד ביקש שלא יורשע בפרשה, בין היתר משום שטען שהוא שואף להיכנס יום אחד לפוליטיקה וההרשעה תפגע בשאיפותיו. לבית המשפט הציג תמונת מטקס סיום לימודי מינהל העסקים. "את ההמלצה ללימודים האלה כתב לי לפני 20 שנה מי שהוא היום ראש הממשלה (בנימין נתניהו, ת.ג). "אני שנים רבות חבר מפלגת הליכוד. יש לי בפירוש אג'נדה מאוד סדורה בנושא הפוליטי", סיפר. "אני מאמין שראוי לאדם להיכנס למערכת הפוליטית אחרי שנתמלאו תנאים מסוימים בחיים האישיים שלו, הכלכליים שלו ובפתרונות שהוא יכול להציע”.

 

עסקי האלכוהול לבן, הדירות והנדל"ן לבת

 

אביו של ד"ר יוסי גולד, שלמה גולד המנוח, שניהל את עסקי הערק במשך עשרות שנים נפטר בשנת 2008. עשר שנים אחרי, ומשום שלא הותיר אחריו צוואה, חתמו יורשיו, רעייתו מריה גולד, בתו עו"ד דנה געתון־גולד ובנו יוסי גולד, על הסכם לחלוקת העיזבון שמוערך בעשרות מיליוני שקלים.

 

מההסכם, שפרטיו הגיעו לידי "כלכליסט", עולה כי הרעיה והבן ירשו את הקרקעות שעליהן מצוי המפעל של חברת יקב הגליל יוסף גולד ובניו, בטירת הכרמל, ביחס של 2/3 לבן ו־1/3 לרעיה. עם זאת כל הזכויות בחברה עצמה הועברו על שמו של יוסי בלבד. גם שורה של חברות נוספות הקשורות לעסקי האלכוהול (ניישונל דיסטילרס, מזקקים ויצרנים בישראל, פטגוניה, יניין, גולד בע"מ ויינות נצרת) הועברו על שמו של יוסי.

 

לעומת זאת כל הכספים שהחזיק האב בבנק לאומי, וכן דירה ברחוב אורי לסר בת"א ודירה נוספת בשדרות בן גוריון בקריית מוצקין, הועברו על שם הבת דנה. זכויות בקרקע נוספת בחיפה, ושתי חברות השקעות התחלקו בין הבת והרעיה מריה.

x