$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

ראש ממשלת יפן: "נגיע לאיזון מלא בפליטות הפחמן עד 2050"

כך הודיע יושיהידה סוגה, בנאום המדיניות המשמעותי הראשון שלו מאז נכנס לתפקיד בספטמבר. ההכרזה מגיעה שבועות בלבד אחרי שסין, היריבה הכלכלית המשמעותית ביותר של יפן בדרום-מזרח אסיה, התחייבה להגיע לאיזון פחמני עד 2060

עומר כביר 09:1829.10.20

יפן תגיע לאיזון מלא בפליטות הפחמן שלה עד 2050, יעד שאפתני חדש שצפוי להאיץ משמעותית את צמצום פליטת גזי החממה של המדינה – כך הודיע ראש ממשלת יפן, יושיהידה סוגה, בנאום המדיניות המשמעותי הראשון שלו מאז נכנס לתפקיד בספטמבר.

 

 

 

ההכרזה מגיעה שבועות בלבד אחרי שסין, היריבה הכלכלית המשמעותית ביותר של יפן בדרום-מזרח אסיה, התחייבה להגיע לאיזון פחמני עד 2060 , והיא צפויה להגביר את הלחץ על סין להאיץ את צעדיה בתחום.

 

 

ראש ממשלת יפן החדש יושיהידה סוגה ראש ממשלת יפן החדש יושיהידה סוגה צילום: בלומברג

 

בנאום שנשא ביום שני בפני הפרלמנט בטוקיו, קרא סוגה ליפן "להגיע לאיזון פחמני עד 2050", וזכה בתגובה לתשואות ומחיאות כפיים סוערות מהמחוקקים. "עמידה ביעד זה תהיה טובה לא רק לעולם, אלא גם לכלכלת יפן ולמעמד העולמי שלה", הוא אמר לפי דיווח בניו יורק טיימס. "גישה אגרסיבית להתחממות גלובלית תביא לשינוי במבנה התעשייתי ובמערכת הכלכלית שלנו ותוביל לצמיחה כלכלית גדולה יותר".

 

יפן היא הכלכלה השלישית בגודלה בעולם ולהתחייבות החדשה, אחרי שבעבר התחייבה לצמצם את היקף הפליטות שלה ב-80% בלבד עד 2050, יכולה להיות השפעה משמעותית על המאבק במשבר האקלים. לא רק ישירות באמצעות הפחתת פליטות במדינה, אלא גם בעקיפין הודות לדוגמה שהיא מציבה למדינות אחרות ובאופן מעשי יותר באמצעות שיטות וטכנולוגיות שיפותחו במדינה במסגרת המאמצים לעמוד ביעד זה.

 

טאקשי קוראמוצ'י, חוקר מדיניות אקלים ממכון NewClimate בגרמניה, אמר לניו יורק טיימס שמאחורי ההכרזה של סוגה עומד שילוב של לחצים פוליטיים פנימיים וחיצוניים. "בשעה שקבוצות סביבתיות טענו במשך זמן רב שהמדינה צריכה להאיץ את ההתקדמות שלה בהפחחת פליטות, המומנטום למהלך נבנה בשנים האחרונות, במיוחד במגזרים העסקיים והפיננסיים", הוסיף. "סוגה גם סבור שחשוב שלא לאפשר לסין להפוך למובילה בתחום. כמדינה מפותחת, זה יהיה מביך אם הטיימליין של יפן להגעה לאפס פליטות יהיה ארוך יותר משל סין".

 

בהכרזתה, מצטרפת יפן לכלכלות גדולות אחרות, ובראשן סין והאיחוד האירופי, שהתחייבו להגיע לאיזון מלא בפליטות הפחמן שלהן, גם אם בתאריך מאוחר יותר במקרה של סין. המדיניות החדשה מגבירה את הלחץ על ארה"ב להכריז על מדיניות דומה.

 

ואולם, ספק אם לחץ מסוג זה ישנה את עמדתו של ממשל טראמפ, שמכחיש את קיומו של משבר האקלים, פועל אקטיבית על מנת להגביר את פליטות גזי החממה והזיהומים במדינה והחל בהליך להוצאת ארה"ב מהסכם פריז (שיושלם כמה ימים לאחר הבחירות בשבוע הבא). רק מהפך פוליטי במדינה וניצחון של ג'ו ביידן בבחירות יכול להביא לשינוי כזה.

x