$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

בגלל הקורונה: ועידת האקלים של האו"ם נדחתה לנובמבר 2021

הוועידה, שבה צפויות להשתתף 196 מדינות, היתה אמורה להתקיים בנובמבר 2020. בוועידה אמורות המדינות להציג התחייבויות וצעדים משמעותיים יותר להגבלת פליטת גזי חממה, במטרה לעמוד ביעד של צמצום הפליטות במחצית עד סוף העשור

עומר כביר 10:3331.05.20

ועידת האקלים של האו"ם Cop26, שאמורה היתה להערך בגלזגו בנובמבר הקרוב, נדחתה בשנה לנובמבר 2021 בגלל מגיפת הקורונה – כך הודיע האו"ם בסוף השבוע.

 

 

 

הוועידה, שבה צפויות להשתתף 196 מדינות, נחשבת לחשובה ביותר מאז ועידת האקלים בפריז ב-2015, שכן במסגרתה אמורות המדינות השונות להציג התחייבויות וצעדים משמעותיים יותר להגבלת פליטת גזי חממה, במטרה לעמוד ביעד השאפתני של צמצום הפליטות במחצית עד סוף העשור והגעה לאיזון מלא מבחינת הפליטות עד 2050 – מה שיאפשר להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות, וכך להמנע מההשלכות החמורות ההרסניות ביותר שלה. יעדי צמצום הפליטות הקיימים צפויים להביא להתחממות גלובלית של 3 מעלות.

 

מפעל מזהם בסין מפעל מזהם בסין צילום: cc by Andreas Habich

 

בתחילה קיוו באו"ם לדחות את הוועידה למועד קרוב יותר, ואולם חשש מהמשך הגבלות הנסיעה בין מדינות שונות וועידות בינלאומיות אחרות בנושאי סביבה אילצו לדחות אותה בשנה. "בשעה שאנחנו מתמקדים, ובצדק, במלחמה במשבר המיידי של נגיף הקורונה, אסור לנו לשכוח את האתגרים האדירים של שינוי האקלים", אמר נשיא הוועידה, אלוק שארמה. "אנחנו עובדים עם השותפים הבינלאומיים שלנו לגיבוש מפת דרכים שאפתנית לפעילות אקלים עולמית מעכשיו ועד נובמבר 2021. כולם צריכים להגדיל את השאיפות שלהם בהתמודדות עם שינוי אקלים".

 

חרף הדחייה, כל הגורמים שמעורבים בתחום סבורים שאין לעצור את המאמצים לצמצום פליטות גזי חממה והפחתת התלות בדלקי מאובנים, ומדגישים שמאמצים אלו אינם מנוגדים להתמודדות עם הקורונה. "אם הדבר ייעשה נכון, התאוששות ממשבר קוביד-19 יכולה להוביל אותנו לנתיב בר-קיימא יותר", אמרה יו"רית אמנת המסגרת של האו"ם לשינוי האקלים, פטרישיה אספינוזה, לפי דיווח של הגארדיין.

 

סונאם וונגדי מבהוטן, יו"ר קבוצות המדינות הפחות מפותחות בשיחות האקלים של האו"ם, הוסיף: "דחייה של דיוני האקלים היא לא דחייה של פעילות האקלים. פעילות אקלים נדחתה די והותר. התמקדות בהתאוששות מקוביד-19 תוך התעלמות מפעולה שדרושה כדי להתמודד עם משבר האקלים רק יובילו להרס נוסף בעתיד".

 

במדינות העניות יותר חוששים, בין השאר, מכך שהמשבר הכלכלי שנגרם בעקבות הקורונה יוביל לצמצום הסיוע הכלכלי שמוענק להן על מנת לצמצם פליטות גזי חממה. "מדינות איים קטנות ומדינות מתפתחות נמצאות על סף קריסה כלכלית", אמרה שגרירת בליז לאו"ם, ג'נין פלסון. "וזה קורה בדיוק בתקופת ההערכות לעונת הוריקנים הפכפכה".

x