$
בורסת ת"א

ענת גואטה: "בישראל לא התפתח סטנדרט של דירוג אשראי כפול, זה כשל שוק"

רשות ני"ע פרסמה עמדה מקצועית לעידוד השימוש בשני דירוגי אשראי. המטרה היא שמקרים כמו של קבוצת דלק, שנפרדה מחברת מידרוג זמן קצר לאחר שדירוג האשראי שלה הורד, לא יחזרו

יניב רחימי 08:3326.05.20

רשות ניירות ערך פרסמה אתמול (ב') עמדה מקצועית לעידוד השימוש בשני דירוגי אשראי, לצורך שכלול והגברת המידע למשקיעים. "בשווקים מפותחים דירוג אשראי כפול הפך סטנדרט ותנאי סף מקובל כחלק מתרבות ההשקעה של מוסדיים, מבלי שתתלווה לכך חובה רגולטורית", אמרה אתמול יו"ר רשות ניירות ערך ענת גואטה.

 

לדבריה, "תרבות ההשקעה בשוק החוב בישראל עדיין לא הצליחה לפתח סטנדרט מעין זה. מבחינתנו, זו דוגמה לכשל שוק, המחייבת את חיזוק מנגנוני הביטחון והמידע למשקיעים בפעילותם בשוק החוב הציבורי".

 

 

ענת גואטה, יו"ר רשות ניירות ערך ענת גואטה, יו"ר רשות ניירות ערך צילום: אוראל כהן

 

מבחינה שביצע סגל הרשות עולה שבצפון אמריקה ובמערב אירופה 87% משווי סדרות האג"ח שהונפקו מדורגות לפחות על ידי אחת משלוש חברות הדירוג המובילות: מודי'ס, S&P ופיץ'. 77% משווי סדרות האג"ח מדורגות על ידי לפחות שתי חברות דירוג מתוך השלוש.

 

לעומת זאת, בישראל, לפי נתוני רשות ני"ע, רק 46% משווי סדרות האג"ח (במונחים כספיים) שהונפקו לציבור מדורגות בדירוג כפול. התאגידים שאיגרות החוב שלהן מדורגות בדירוג כפול מהווים רק 15% מכלל התאגידים המדווחים שהנפיקו אג"ח, ומרביתם שייכים לענף הפיננסים (בנקים וחברות ביטוח).

 

ברשות ני"ע מתכוונים לעודד הכללת דירוג כפול כמשתנה משמעותי במכלול הפרמטרים שאותם שוקל מנהל הקרן, בהחלטה ביחס להשקעה או החזקה באיגרות חוב. הרשות רואה במתן משקל לדירוג הכפול כלי לפיתוח סטנדרט שוק לסדרות איגרות חוב, וזאת לאור התועלת הצפויה מכך בשקלול המידע.

 

הרשות מונה כמה יתרונות שעשויים לסייע למשקיע בתהליך קבלת החלטות השקעה, הנובעים משימוש בדירוג כפול: הדירוג הכפול מספק מידע זמין וחוות דעת נוספת על מצבה הפיננסי של החברה המדורגת ומשפר את יכולת קבלת החלטות ההשקעה ותמחור סיכון האשראי הגלום באיגרות החוב.

 

ברשות מציינים שדירוג כפול מספק שתי חוות דעת, המבוססות על מתודולוגיות שונות, ובכך משקף הבדלים מתודולוגיים ודעות שונות.

כך, למשל, בעוד חברת מידרוג מדרגת ישירות לפי סולם דירוג מקומי, חברת S&P מעלות מדרגת ראשית לפי סולם דירוג גלובלי, שבשלב השני מומר לדירוג מקומי, לפי טבלת המרה המפורסמת באתר החברה.

 

יתרון נוסף לדירוג הכפול, לגישת הרשות, הוא שהסתמכות משקיעים על דירוג אג"ח בישראל משפיעה במידה רבה על עיצוב שטרי נאמנות בהתרחש אירועי כשל, קביעת אמות מידה פיננסיות ועילות להעמדה לפירעון מיידי, המבוססות על שינויים בדירוג איגרות החוב, כך שקביעת מנגנוני הגנה נכונים בשטרי הנאמנות, הכוללים התחייבות לשימוש בדירוג כפול, עשויה לשפר את מצב המשקיעים.

 

"הורדת דירוג על ידי אחת מבין שתי החברות המדרגות מהווה תמרור אזהרה ומסייעת למשקיע לכלכל את צעדיו. עניין זה מקבל משנה תוקף בתקופת משברים בשוק ההון בכלל ובתקופות של אי־ודאות משמעותית בפרט", טוענת רשות ניירות ערך.

 

לדוגמה, עד לאחרונה האג"ח של קבוצת דלק, שבשליטת יצחק תשובה, היו מדורגות בדירוג כפול, על ידי מעלות ומידרוג. אולם הנהלת קבוצת דלק בחרה להפסיק את הדירוג של מידרוג, לאחר שזאת הורידה את דירוג האשראי שלה ב־23 במרץ השנה ב־14 נוצ'ים ‑ מרמה של A2 לרמה של C. מידרוג אף ציינה שהורדת הדירוג משקפת הערכה לכשל פירעון צפוי ברמת ודאות גבוהה.

 

זמן קצר לאחר מכן, ב־16 באפריל, קבוצת דלק החליטה על סיום ההסכם עם מידרוג ונשארה עם הדירוג של מעלות, שבאותה נקודת זמן היה גבוה יותר.

 

כפי הנראה, האירוע של קבוצת דלק היה הקש ששבר את גב הגמל והביא את רשות ניירות ערך להתניע מהלך שיעודד את השוק להרחיב את השימוש בדירוג כפול בקרב מנהלי קרנות נאמנות.

 

 

עידן ולס, מנכ"ל קבוצת דלק עידן ולס, מנכ"ל קבוצת דלק צילום: עמית שעל

 

הרשות מדגישה כי היא רואה כרכיב קריטי במיצוי היתרונות של הדירוג הכפול את הבטחת קיומו למשך כל תקופת החוב. זאת, על מנת להימנע ממצב שבו חברות יכולות להסיר דירוג ברגע שהוא לא נוח להן.

 

בנוסף, הרשות פועלת לייצר תמריצים לתאגידים שיבחרו להעדיף מסלול של דירוג כפול על פני דירוג יחיד באופן וולונטרי. עמדת סגל הרשות בנושא הזה צפויה להתפרסם בזמן הקרוב.

x