מילון כלכליסט
רועי חיון: "המפעלים עומדים ריקים"
רועי חיון: "המפעלים עומדים ריקים"  
צילום: Canva
 

רועי חיון: "הקורונה פגעה בכלכלה העולמית - אך חברות הפארמה מתחזקות"

הכלכלה העולמית עומדת בפני מבחן מאז חודש דצמבר, בו התפרץ נגיף הקורונה. למרות ההאטה בצמיחה הכלכלית בסין והפגיעה בכלכלה העולמית, יש מי שנהנה מעליות בעקבות הוירוס - חברות הפארמה והתרופות. ישבנו לשיחה עם רועי חיון, מומחה להשקעות, כדי לשמוע מה הוא חושב

בשיתוף רועי חיון 25.02.20

מאת: רן דבורי 25/2/20



וירוס הקורונה ממשיך לשלוט בכותרות ולשתק את המשק הסיני, עם יותר מ 75 אלף מקרים מאובחנים ו- 2,100 מתים לא נראה שהנגיף הולך להיעלם בזמן הקרוב. עם זאת, על רקע התפשטות הנגיף, סביר שנראה התחזקות של חברות הפארמה בסין ומחוצה לה.

 

"וירוס הקורונה החדיר פחד לשווקים בסין ובעולם", אמר לנו רועי חיון מומחה להשקעות מעבר לים. "אנחנו מבחינים בעלייה והתחזקות של חברות התרופות והפארמה – בעיקר בקרב חברות שמודיעות על השקעת משאבים במציאת תרופה להתמודדות עם הנגיף וגם ככל מהעלייה במכירות של ציוד רפואי ותרופות, עם צפי לגידול נוסף בהזמנות עתידיות".

רועי חיון: "וירוס הקורונה החדיר פחד לשווקים"
רועי חיון: "וירוס הקורונה החדיר פחד לשווקים" צילום: אלבום משפחתי

 

ההתחזקות העיקרית של חברות הפארמה מובחנת בסין, הסובלת ממחסור גדול באספקה רפואית, כאשר הביקוש עולה על ההיצע. אותה התחזקות אינה מוגבלת אך ורק בגבולות סין, וגם בעולם ניתן לראות עלייה משמעותית בביקושים.

 

חברות הפארמה הסיניות 

בסין אנו רואים עליות חדות במניות של חברות הפארמה המקומיות. המניות של החברות שאנדונג לוקאנג, וחברות הביו-הנדסה ג'יאנגסו סיהואן ושנזן נפטונוס זינקו בקרוב ל-10%. בנוסף, החברות שמייצרות מסכות פנים, טינג'ין טדה ושנחאי דרגון זינקו גם הן בקרוב ל-10%.

 

"בעוד שכל המשק הסיני נמצא בהאטה, חברות הפארמה מצליחות להשיג צמיחה משמעותית וגבוהה", אמר לנו חיון. "הסיבה היא ללא ספק התפשטות הנגיף שגרמה לעלייה ברכישה של תרופות, ציוד רפואי וכמובן מסיכות - שהפכו להיות מוצר חובה בכל בית סיני. נדיר לראות אזרחים סינים ברחוב ללא מסיכה היום".

 

העליות החדות במניות הפארמה מגיעות לאחר שהרשויות בסין דווחו על יותר מ-140 מקרים חדשים של הידבקות בוירוס הקורונה. חלק מהמקרים דווחו גם מחוץ לעיר ווהאן, בה התפרץ הנגיף לראשונה. הרשויות בסין עדיין מתעקשות כי המצב נמצא תחת שליטה - מה שגורם למעט יציבות, אך הנזק לכלכלה הסינית הוא עצום.

 

גם מחוץ לסין - חברות התרופות בעלייה

ההתחזקות בתחום הפארמה אינה מוגבלת לסין בלבד, וגם יצרנים של ציוד רפואי ותרופות בארה"ב ובעולם נהנים מהתחזקות. "עבור חברות הפארמה, וירוס הקורונה דווקא מעודד צמיחה היות והוא מגביר את הדרישה והביקוש למוצרים שלהם - חברות רבות לא מצליחות לעמוד בעומס של ההזמנות", אמר לנו רועי חיון. "בעולם בכלל ובסין בפרט, קיימת דרישה עצומה כרגע לאספקה רפואית".

 

בנוסף לציוד רפואי, תרופות ומסכות, חברות פארמה רבות מתחרות במירוץ לחיסון של וירוס הקורונה. ד"ר אנתוני פאוצ'י, מנהל המכון למחלות זיהומיות בארה"ב, הציב לחברות התרופות בארה"ב שלושה חודשים למציאת חיסון עבור הנגיף. כמו כן, מספר מעבדות ברחבי העולם דיווחו על התקדמות משמעותית בדרך לתרופה.

 

הנזק לכלכלה הסינית - עצום

למרות שבסקטור הפארמה והתרופות אנחנו מבחינים בעלייה, בשאר הענפים הנזק כבר נאמד בעשרות מיליארדים, והמספר הסופי בסיום סאגת הקורונה - צפוי להיות אף גבוה מכך. מעבר למחיר של חיי אדם, הנגיף פגע במגוון תעשיות בסין ביניהם: תיירות, מסעדנות, תעשיית הרכב, ריהוט, מפעלי ייצור ועוד. אפילו תעשיות הנפט והמתכות נפגעו, וכעת נעשה מאמץ עולמי לבלום את ירידת המחירים של 'הזהב השחור'.

 

"המפעלים בסין עומדים ריקים, ענקיות התעופה ביטלו את הטיסות למדינה, יצרניות רכב השביתו את פסי הייצור, האפקט הוא עצום", אמר לנו חיון. "לא ניתן לאמוד את הנזק במדויק, רק אחרי פתרון המשבר נבין כמה גדולה הייתה המכה".

 

רועי חיון: "נדיר לראות סינים ברחוב ללא מסיכה"
רועי חיון: "נדיר לראות סינים ברחוב ללא מסיכה" צילום: Canva

 

 

בטווח הארוך - הכלכלה תתאושש

רועי חיון התייחס למשבר הקורונה והשפעתו על הכלכלה וטען כי האפקט של האטה בצמיחה הוא זמני בלבד. "כיום הפאניקה בשיא, לכל אחד יש סמארטפון ואנחנו חשופים למידע לא מדויק ותיאוריות קונספירציה למיניהן", אמר חיון. הוא הוסיף כי "למרות התפשטות הנגיף לחלקים אחרים בעולם, אנחנו רואים שיש 85% החלמה ומספר מתים יחסית נמוך, בסופו של דבר הכלכלה הסינית תחזור לפעולה במלוא המרץ".

חיון אינו טועה. למרות הנטייה של משקיעים לסגת ולהיכנס למצב "מגננה" בעת משבר, המשק בסופו של דבר מתאושש. "העולם ידע כבר אסונות גדולים יותר ואף מגיפות נוראיות יותר, ההאטה היא זמנית בלבד - הכלכלה הסינית, לדעתי, תתגבר על המשבר ותשוב לפרוח", אמר חיון.

 

כלכלנים ומשקיעים רבים סבורים שדווקא עכשיו, בשיא המשבר, זהו הזמן הנכון ביותר להשקיע בחברות שנמצאות בירידה, היות והם צופים עלייה וחזרה לנורמליות מיד עם תום המשבר והיחלשותו של הרעש התקשורתי.

רועי חיון הבהיר: "המשבר מייצר הזדמנויות השקעה, בין אם בחברות שצפויות להציע פתרונות למשבר, ובין אם בחברות שאיבדו ערך בעקבות המשבר וצפויות לעלות בחזרה לאחר מכן. לא מומלץ להיגרר אחרי השווקים במקרה הזה ומיד למשוך את כל ההשקעות במניות הסיניות", אמר חיון.

 

עם זאת המשבר ככל הנראה צפוי למחוק מספר לא מבוטל של עסקים קטנים ובינוניים בסין. "בניגוד למפעלי הענק, להם יש רזרבות גדולות של מזומנים, עסקים קטנים ובינוניים לא נהנים מהפריווילגיה הזו והפגיעה בהם היא אנושה", אמר.

את השיחה סיכם רועי חיון בכך שהסביר כי וירוס הקורונה, בדומה למשברים אחרים כמו מגיפת הסארס למשל, הם דבר חולף והבהיר כי אין סיבה להיכנס לפאניקה. "התקשורת מסקרת את הנושא בהרחבה, זה מכניס משקיעים ללחץ, אבל בסופו של יום - מדובר במשבר שיעבור וישנם מאמצים עולמיים רבים לפתרון המשבר, על ידי האו"ם, סין ושאר המדינות בעולם", אמר חיון. "פגיעה בכלכלה הסינית היא למעשה פגיעה בכלכלה העולמית - העולם לא ייתן לדברים לצאת מכלל שליטה".

 

 

 

 
זהו ערוץ פרסומי והידיעות הינן באחריות המפרסמים בלבד. לכלכליסט אין אחריות על תוכן הידיעות המפורסמות