הפד חתך את הריבית ב-0.25%; "יידרש שינוי מהותי בתחזיות בשביל הורדה נוספת"
הבנק המרכזי האמריקאי הפחית את הריבית בפעם השלישית ברציפות, בהתאם לציפיות האנליסטים; יו"ר הפד ג'רום פאוול: "המדיניות המוניטרית נמצאת במקום טוב"
הורדת ריבית שלישית ברצף: ועדת השוק הפתוח (ה-FOMC) של הבנק המרכזי האמריקאי, הפדרל ריזרב, הורידה הערב (ד') את הריבית במשק ב-25 נקודות בסיס, בהתאם לציפיות, לטווח שבין 1.5% ל-1.75%. טווח הריבית הקודם היה 1.75%-2%.
- הפתעה לטובה: כלכלת ארה"ב צמחה ב-1.9% ברבעון השלישי
- פאוול: "הכלכלה במצב טוב אך היא ניצבת בפני סיכונים ואתגרים"
- סגן יו"ר הפד: "הסיכויים למיתון בארה"ב נמוכים"
הבנק המרכזי בראשות היו"ר ג'רום פאוול הפחית את הריבית כדי לצמצם את הנזקים שעשויים להיגרם בעקבות מלחמת הסחר בין וושינגטון לבייג'ינג שפוגעת בצמיחה הגלובלית והמקומית, אך בפד ציינו כי הכלכלה האמריקאית עדיין "צומחת בקצב מתון". בבנק רמזו על הפסקה ברצף הורדות הריבית, כדי לבצע הערכה של מצב הכלכלה.
בהצהרת ה-FOMC שהתלוותה להודעת הריבית, השמיטה הוועדה את האמירה שלפיה הפד "יפעל כנדרש" כדי לקיים את ההתרחבות הכלכלית. הוועדה השתמשה בביטוי זה בשלוש ההצהרות שקדמו להורדות הריבית האחרונות - ביוני, ביולי ובספטמבר. פאוול אמר בעבר כי ההקלות המוניטריות הן "התאמה באמצע המחזור", ולא התחלה של עידן נוסף של הורדות ריבית.
ההחלטה התקבלה ברוב של שמונה נגד שניים, כאשר נשיאת הפד בקנזס סיטי אסתר ג'ורג ונשיא הפד בבוסטון אריק רוזנגרן התנגדו להורדה בפעם השלישית ברציפות וטענו שהמשק חזק דיו כדי לוותר על הפחתת שיעור הריבית.
במסיבת העיתונאים שלאחר הודעת הריבית אמר יו"ר הפד פאוול כי המדיניות המוניטרית בארה"ב נמצאת במקום טוב, וכי הכלכלה הציגה התאוששות מהירה אל מול קשיים. פאוול ציין כי רק אם יהיה "שינוי מהותי בתחזיות שלנו" - יהיה גם שינוי בשיעור הריבית.
בתשובה לשאלה אמר יו"ר הפד כי "אנחנו לא חושבים כרגע על העלאת ריבית".
לדברי פאוול, הבנק המרכזי לא סבור שלירידה בהשקעות העסקים יש השפעה מהותית על הצמיחה בשוק העבודה, בהכנסות או בהוצאות הצרכניות.
יו"ר הפד אמר עוד כי "הצרכנים דוחפים את הצמיחה של המשק", ולכן הכלכלה חסינה בפני רוחות נגדיות המנשבות השנה.
פאוול ציין כי כלכלת ארה"ב עומדת בפני אתגרים ארוכי-טווח, שהפתרון להם נמצא בידי הקוגנרס. "אם אתם רוצים שהכלכלה תמצה את הפוטנציאל שלה - נדרשת מדיניות פיסקאלית המתמרצת צמיחה", אמר.
לדבריו, הפחתת האי-ודאות בנושא הסחר תשפר את הסנטימנט העסקי, ולאורך זמן גם את הפעילות העסקית; ואולם הוא לא צופה זינוק כלכלי בעקבות חתימה על הסכם סחר עם סין.
הורדה שלישית ברציפות
מדובר בהורדת הריבית השלישית ברציפות, אחרי שהפד חתך את שיעור הריבית ב-25 נקודות בסיס ב-18 בספטמבר וב-31 ביולי. הורדת הריבית האחרונה שקדמה לרצף הנוכחי היתה בדצמבר 2008, בזמן המשבר הפיננסי.
אנליסטים בשוק העריכו בסיכוי של 96.1% הורדה של 25 נקודות בסיס ובסיכוי של 3.9% השארת הריבית בטווח שבין 1.75% ל-2%.
החברים בוועדת השוק הפתוח הביעו בעבר חשש מהאטה אפשרית בכלכלה האמריקאית והורידו את הריבית כבר פעמיים השנה, לאחר עשור של קיפאון. ברקע לחששות – חוסר ודאות בשווקים לנוכח התנהלות אגרסיבית של ממשל טראמפ בזירת הסחר הגלובלי, ובפרט מלחמת הסחר מול סין שבה שתי הכלכלות המובילות בעולם מטילות מכסי יבוא זו על זו.
מוקדם יותר היום פרסמה מחלקת המסחר של ארה"ב נתונים טובים מהצפוי בתוצר המקומי הגולמי - המדד המשמעותי ביותר של הכלכלה האמריקאית. המחלקה דיווחה על צמיחה של 1.9% בכלכלה ברבעון השלישי של 2019, מעל תחזיות הכלכלנים שעמדו על 1.6%.