$
תעשייה ופיננסים

פרשת האופיואידים: ג'ונסון אנד ג'ונסון תשלם קנס של 572 מיליון דולר באוקלהומה

השופט קבע כי "המדינה הוכיחה שג'ונסון אנד ג'ונסון נקטה שיטות שיווק וקידום מכירות מטעות של משככי כאבים"; גובה הקנס נמוך מהצפוי; לפני כחודשיים הגיעה חברת טבע להסדר פשרה במדינה, בהיקף של 85 מיליון דולר

שירות כלכליסט 23:5826.08.19

בית משפט באוקלהומה, ארה"ב, פסק היום כי חברת ג'ונסון אנד ג'וסון תשלם למדינה 572 מיליון דולר בפרשת משככי הכאבים (אופיואידים). מדובר במשפט הראשון בפרשה שמגיע לסיומו, מתוך אלפי תביעות שהוגשו נגד שורה של חברות תרופות, בהן טבע הישראלית ואשר יתבררו בבית משפט באוהיו באוקטובר.

 

 

 

חברות התרופות מואשמות באחריות לכך שאמריקאים רבים התמכרו למשככי כאבים - דבר שהביא למותם של אלפים רבים.

 

הקנס שנקבע היה נמוך בהרבה מהסכום שביקשה אוקלהומה ומהציפיות בשוק - מניות חברות התרופות, בהן טבע, זינקו בעקבות כך במסחר המאוחר בוול סטריט. ג'ונסון אנד ג'ונסון הודיעה כי תערער על החלטת בית המשפט.

 

אוקלהומה טענה במשפט כי ג'ונסון אנד ג'ונסון יצאה בקמפיין אגרסיבי ומטעה, אשר הדגיש את מידת היעילות של התרופות בטיפול בכאבים כרוניים, והתעלם מסכנת ההתמכרות להן. לפי התובע הכללי במדינה, 4,653 אמריקאים מתו בשנים 2007 עד 2017 מנטילת מנות יתר של אופיואידים. הוא האשים את ג'ונסון אנד ג'ונסון ב"חמדנות". בחברה אמרו בתגובה כי הם נתונים לפיקוח רגולטורי הדוק, וכי משככי הכאבים נועדו לסייע לחולים בהתמודדות עם כאבים כרוניים.

 

השופט באוקלהומה קבע כי "המדינה הוכיחה שג'ונסון אנד ג'ונסון נקטה שיטות שיווק וקידום מכירות מטעות, אשר העמידו בסכנה את בריאותם של אלפי תושבים".

  

עוד כתב השופט כי "הנאשמים גרמו למשבר אופיואידים, אשר התבטא בעלייה בהתמכרות למשככי כאבים, בנטילת מנות יתר ובמקרי מוות".

 

הפגנה נגד יצרניות אופיואידים בארה"ב הפגנה נגד יצרניות אופיואידים בארה"ב צילום: בלומברג

 

ג'ונסון אנד ג'ונסון הודיעה כי תערער על החלטת בית המשפט. הקנס שנקבע היה נמוך בהרבה מהסכום שביקשה אוקלהומה.

 

לפני פתיחת המשפט ב-28 במאי, הגיעה אוקלהומה להסדר פשרה בסך 85 מיליון דולר עם טבע, וכן להסדר עם פרדו פארמה בסך 270 מיליון דולר.

 

העלייה בהתמכרות לאופיואידים בארה"ב הפכה לסוגיה פוליטית בוערת במדינה, והובילה להגברת הביקורת על חברות התרופות. הנשיא דונלד טראמפ הכריז ב-2017 כי משבר האופיואידים, שאחראי למותם של 200 אלף אמריקאים בשני העשורים האחרונים, הוא מקרה חירום ציבורי. 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x