מילון כלכליסט
עין
עין 
צילום:pixabay
 

מהן הסיבות להתפתחות קרטוקונוס?

רובנו אולי לא שמענו עליה, אבל קרטוקונוס היא מחלה נפוצה יותר מכפי שנהוג לחשוב, מה כדאי לדעת

בשיתוף ארזה פרוכטר - אופטומטריסטית קלינית 29.01.19

רובנו אולי לא שמענו עליה, אבל קרטוקונוס היא מחלה נפוצה יותר מכפי שנהוג לחשוב: על-פי הערכות מומחים בתחום, אחד מכל 1,000 בני אדם לוקה בה, בחלק מהמקרים בדרגה קלה ובחלק מהמקרים ברמה חמורה. מהות המחלה היא עיוות צורת הקרניות בשתי העיניים ועל כן נפגעות חלק מיכולות הראייה. במקרים קלים ניתן לחזור וליהנות מראייה תקינה לחלוטין בעזרת משקפיים או עדשות מגע, ובמקרים קשים נדרש ניתוח.



מהן העלויות של הטיפול בקרטוקונוס ואיך ניתן להוזיל אותן?

 

הבסיס לטיפול נכון בקרטוקונוס – המילה “קרטו” היא קרנית ביוונית, ואילו “קונוס” הוא כמובן חרוט – הוא אבחון מקצועי על בסיס בדיקה שנקראת מיפוי קרנית. באמצעות ציוד משוכלל מזהים האופטומטריסטים האם אכן צורת הקרנית הפכה מכדור לחרוט, מהי מידת עקמומיותו של החרוט בכל אחת מהעיניים, מהו עובי כל קרנית ומהי העוצמה המרבית של כל עדשה.

 

חשוב להדגיש שבדיקת עיניים רגילה לא תזהה קרטוקונוס. מאחר שמדובר בבדיקה מורכבת יותר, עלותה בהתאם – בין 150 ל-400 ש”ח. לא כדאי לנסות לחסוך סכום זה, שכן אם המחלה לא מטופלת בזמן, היא מחמירה וכאמור התוצאה עלולה להיות צורך בניתוח (שהוא גם יקר כלכלית וגם כרוך בתקופת החלמה ובקושי ממשי).

 

מחירי משקפיים לחולי קרטוקונוס נעים על מנעד רחב, בהתאם למסגרת הנבחרת ולמקום שבו תרכשו אותם. במרבית המקרים מדובר על עוד כמה מאות שקלים – מחיר סביר להשבת יכולות הראייה המלאות. העלויות של עדשות מגע לחולי קרטוקונוס הן 800-1,200 ש”ח במקרים הפשוטים ויכולות להגיע גם ל-2,000-3,000 ש”ח במקרים המורכבים. בכל מקרה נדרשת התאמה ספציפית, על בסיס בדיקת האופטומטריסט או האופטומטריסטית, ואם יש לכם תוכנית ביטוח משלים בקופת החולים (מכבי זהב, כללית מושלם, מאוחדת שיא) תוכלו ליהנות מהשתתפות הקופה. במכבי זהב למשל גובה ההשתתפות הוא 50% (עד לתקרה מסוימת) כך שתשלמו הרבה פחות.

 

ניתוח השתלת טבעות עשוי לעלות בין 10,000 ל-15,000 ש”ח, בהתאם לזהות הרופא המנתח והסוג הספציפי של ההשתלה (שנקבע כמובן בהתאם למאפיינים הספציפיים של כל מנותח ומנותחת). במקרים אלה הדרך להוזיל את עלות השבת הראייה לקדמותה היא ביטוח בריאות פרטי. כדאי לזכור שלכל פוליסה ישנה תקופת אכשרה, כך שמומלץ להצטייד מבעוד מועד בביטוח פרטי שמכסה מצבים מסוג זה.

צילום:pixabay

 

מדוע נוצרת הקרטוקונוס?

 

הקרניות שלנו הן בעלות צורת כיפה. צורת הכיפה הכרחית לתפקוד מיטבי של החלק הקדמי בכל עין, שהוא זה שאחראי לשבירה של האור ובעצם מספק את מרבית העוצמה האופטית. כשצורתה של הקרנית הופכת מכיפה לחרוט האור לא יכול להישבר באופן נכון, ועל כן ייווצרו עיוותים בראייה. ככל שהמחלה מחמירה, ובהיעדר טיפול מתאים, מידת החרוטיות של הקרנית הולכת וגדלה, יתעצם גם הקושי בראייה.

 

מעניין לגלות שהקרטוקונוס הוזכרה לראשונה (גם אם בשם שונה) ב-1748 – על-ידי רופא בשם ברכארד מוצארט. באמצע המאה ה-19 כבר ניתן היה למצוא תיאור מפורט אודות מחלת עיניים זו, כולל התייחסות לתסמינים הבסיסיים שלה, תחת השם “קרנית חרוטית”. הפיזיקאי שתיאר את הקרטוקונוס, ג’ון נוטינגהאם, אף הסביר כיצד ניתן לאבחן את העיוות בצורת הקרנית באמצעות אופטלמוסקופ וכן סיפר כיצד עזר מעט לבחורה בת 18 שלקתה במחלה. ב-1869 פורסם מאמר בשם “על טיפול בקרטוקונוס” ואז זהו שמה של המחלה. שני עשורים מאוחר יותר החלו רופאים לנסות לעזור לבעלי קרניות חרוטיות באמצעות עדשות מגע – אבל גם היום, בסיומו של העשור השני של המאה ה-21, עדיין הרפואה לא יודעת מדוע בעצם נוצר העיוות בצורת הקרנית. סיבה אפשרית אחת (אם כי לאו דווקא נפוצה) היא דלקות אלרגיות בעיניים שגורמות לשפשוף מתמיד ועל כן לפגיעה בקרנית. בנוסף, ככל הנראה ישנו מקור גנטי לתופעה, ובהתאם למי שבמשפחתו יש חולים בקרטוקונוס מומלץ להגיע לבדיקות תקופתיות כדי שאם גם הוא יחלה במחלה, האבחון יהיה מוקדם והוא יוכל לקבל טיפול מתאים עוד לפני שהבעיות מחמירות.

 

מהם הסימפטומים העיקריים של המחלה?

 

כשהקרטוקונוס רק מתחילה להתפתח האדם כלל לא מרגיש שישנה בעיה, אם כי אבחון מקצועי יגלה את תחילת התהליך של הפיכת הקרנית לחרוטית. כשהמחלה מתקדמת, מתחילים להופיע תסמינים שונים. בפרט מדובר על ראיה מטושטשת לרחוק, הופעה של הילות אור סביב מקורות אור, כתמים בשדה הראייה, הידרדרות בחדות (סימפטום שמופיע בשלב מתקדם יחסית) ולעתים גם פגיעה בראייה התלת-ממדית (ובפרט כשקצב ההתקדמות של הקרטוקונוס בשתי העיניים אינו זהה).

 

טיפול חדשני להאטת ההחמרה של הקרטוקונוס

 

כאמור בדרגת חומרה קלה משקפיים ועדשות מגע יכולים לתקן את הליקויים בראייה. אם הקרטוקונוס מחמיר, יידרש טיפול אחר. אופציה אחת להאטת קצב ההתקדמות של המחלה היא טיפול שנקרא קרוס לינקינג, וחשוב לבצע אותו סמוך ככל האפשר לתחילת התעוותות הקרנית. הטיפול כולל טפטוף טיפות ריבופלאבין (שם אחר לוויטמין B2) על הקרנית וחשיפתה לאור אולטרה-סגול. הקרניים גורמות לריבופלאבין להצליב את סיבי הקולגן שבקרנית ובכך לחזק אותה. על-פי מחקרים שונים הקרוס לינקינג אפקטיבי בעיקר אצל חולים צעירים (בני 15-30).

 

למידע נוסף:

www.arzavision.co.il

 

 
זהו ערוץ פרסומי והידיעות הינן באחריות המפרסמים בלבד. לכלכליסט אין אחריות על תוכן הידיעות המפורסמות