$
מידע רפואי

מכשיר החייאה דפיברילטור: המכשיר שהחוק מחייב להציב בבתי הספר בישראל

בתי ספר עם לפחות 500 תלמידים מחויבים בחוק להציב דפיברילטור – מכשיר החייאה לטיפול חירום בדום לב. משרד החינוך: "היישום יתבצע באופן הדרגתי"

שירלי שני 09:3710.05.18

בשיתוף קבוצת ש.א.ג שירותי רפואה

 

חוק המחייב את כל מוסדות החינוך בישראל להציב בשטחם מכשיר החייאה מסוג דפיברילטור (מַפְעֵם) – מכשיר המיועד לטיפול חירום במקרה של התמוטטות כתוצאה מדום לב, אושר בכנסת במרץ 2018. המימון ליישום החוק, שיזמו חברי הכנסת יעקב מרגי (ש"ס) ואחמד טיבי (הרשימה המשותפת), יגיע מתקציבו של משרד החינוך, ברשותו של השר נפתלי בנט (הבית היהודי).

 

ההחלטה על הצבת דפיברילטור בבתי הספר היא הרחבת החוק שחייב הצבת מכשיר דפיברילטור במקומות ציבוריים המאכלסים מעל ל־500 בני אדם, כגון קניונים, אצטדיונים, תחנות רכבת, מוסדות להשכלה גבוהה, בתי אבות וחברות גדולות. על פי החוק, גם בתי ספר שבהם לומדים לפחות 500 תלמידים מחויבים כעת לספק לתלמידיהם סיוע בשעת חירום באמצעות מכשיר החייאה.

מכשיר החייאה דפיברילטור מכשיר החייאה דפיברילטור צילום: הרטסיין

 

"החובה בדבר הצבת מכשירי החייאה בכל מוסדות החינוך נקבעה בחוק", נמסר ממשרד החינוך, "יישום החוק יתבצע באופן הדרגתי, עד שיחול בכל רחבי הארץ. הצבת המכשירים היא באחריות הרשויות המקומיות, או הבעלות על בית הספר".

 

"מכיוון שהתקציב מועבר על ידי משרד החינוך אל הרשות המקומית, אני חושש שללא פיקוח הדוק של המשרד, רשויות שנמצאות בגרעון יפנו את התקציב לצרכים אחרים", מציין יחיאל אוהב עמי, מנהל פרויקטים בקבוצת ש.א.ג שירותי רפואה האחראי על הטמעה של מכשירי דפיברילטור במוסדות וארגונים ממשלתיים וציבוריים. "מעבר לפיקוח על יישום החוק אני מקווה שבעתיד הקרוב החוק יורחב גם למוסדות חינוך בהם לומדים גם פחות מ־500 תלמידים. הרי אין היגיון שתלמיד בבית ספר קטן יחסית לא יקבל גם הוא עזרה ראשונה במקרה חירום".

 

"חמש הדקות הראשונות אחרי התמוטטות הן קריטיות"

קצת נתונים: על פי איגוד הלב האמריקאי רק במהלך שנת 2015 אירעו בארצות הברית למעלה מ־350 אלף מקרים של דום לב מחוץ לבתי חולים, שכללו למעלה מ־7,000 ילדים ובני נוער מתחת לגיל 18. "בישראל ההערכות הן כי קרוב ל־8,200 איש מדי שנה לוקים בדום לב", אומר אוהב עמי, "מתוכם כ־200 (כ־2.5%), הם ילדים ובני נוער מתחת לגיל 18, ולפחות אחוז אחד הם ילדים מתחת לגיל 8".

 

יחיאל אוהב עמי, שהוא גם חובש בכיר למעלה מ־30 שנה, מסביר כי דום לב פתאומי עלול להתרחש ללא סימנים מוקדמים בכל גיל ובכל רמות הכושר הפיזי. "כשחלה הפרעה בהולכה החשמלית עלולים להתרחש הפרעות בקצב הלב, חלק מהן מסוכנות מאוד", הוא מפרט, "לדוגמה, הפרעת קצב מסוג טכיקרדיה חדרית עלולה להתפתח לפרפור חדרים המתבטא בכך שהלב אינו מצליח להתכווץ וחל מצב של איסכמיה – ירידה באספקת הדם למוח ולגוף. כתוצאה מכך בתוך שניות האדם מאבד הכרה ומתמוטט. רק פעולה של דפיברילציה - מתן של שוק חשמלי ללב בשילוב עיסוי ללב, יכולה להסדיר את ההולכה החשמלית ולהחזיר את הלב לפעילות תקינה".

 

עוד מוסיף אוהב עמי: "חשוב להבין: חמש הדקות הראשונות אחרי התמוטטות הן קריטיות, ומכאן החשיבות של מתן טיפול מיידי בשטח עוד לפני הגעת ניידת טיפול נמרץ. כל דקה שעוברת ללא עיסוי הלב והשבת קצב הלב התקין בעזרת דפיברילטור, מגדילה את הנזק המוחי ואת הנזק לשריר הלב ומקטינה את סיכויי ההישרדות בכ־7-10 אחוזים".

 

יחיאל אוהב עמי, מנהל פרויקטים בקבוצת ש.א.ג שירותי רפואה   יחיאל אוהב עמי, מנהל פרויקטים בקבוצת ש.א.ג שירותי רפואה

 

מהו דפיברילטור?

דפיברילטור הוא מכשיר נייד הכולל מערכת ניתוח הגלים החשמליים של הלב המזהה הפרעות בהולכה החשמלית של הלב ובהתאם להפרעה מעביר המכשיר שוק חשמלי. בהקשר הזה יש לציין כי קיימים שני סוגי מכשירים: דפיברילטור אוטומטי ודפיברילטור חצי אוטומטי. כאשר מדובר במכשיר אוטומטי, מיד לאחר שתזוהה על ידו הפרעת קצב, המכשיר ישלח שוק חשמלי באופן אוטומטי. כאשר מדובר במכשיר חצי אוטומטי, המכשיר ינחה את המשתמש ללחוץ על כפתור ואז ישלח את השוק החשמלי.

 

"מכשירי הדפיברילטור קלים לתפעול גם על ידי מי שאין לו הכשרה רפואית", מבהיר אוהב עמי, "זאת לאחר הדרכה שאנו עורכים בבתי הספר בתיאום עם קצין הביטחון של הרשות המקומית. כשתלמיד או מורה איבד הכרה באופן פתאומי, בזמן שהצוות מזמין ניידת טיפול נמרץ של מד"א, מורה שהשתתף בהדרכה מחבר את המטופל למכשיר בעזרת שתי מדבקות לבית החזה ופועל בהתאם להנחיות הקוליות הניתנות על ידי מכשיר ההחייאה עצמו. המכשיר שומר נתונים כגון מה היה הגורם להפרעת קצב הלב, כמה שוקים חשמליים קיבל המטופל והאם ההחייאה כללה גם עיסויים לחזה. לאחר כל מקרה של החייאה, אנו מעבירים את הנתונים לצוות המטפל בבית החולים ובכך מסייעים להתאים טוב יותר את הטיפול".

 

אפליקציה לאיתור מכשירי החייאה

באשר לעלויות המכשיר מפרט אוהב עמי: "עלות דפיברילטור היא כ־5,000 שקלים כהוצאה חד פעמית, כשבכל ארבע שנים יש להחליף סוללה ואלקטרודות בעלות של כ־500 שקלים. מאחר שמדובר בהוצאה זניחה ביחס לביטחון שמכשיר ההחייאה מקנה, עוד לפני העברת החוק ישנן עיריות שהחליטו לצייד במכשיר את כל בתי הספר בשטחן. מעבר לכך, יש גם בתי ספר שלא המתינו למימון של משרד החינוך והצטיידו במכשיר דפיברילטור בשיתוף ההורים".

 

לדברי אוהב עמי, "כיום ישנם למעלה מ־4,500 מכשירים שסיפקנו בכל רחבי הארץ וכאמור המטרה היא שבהדרגה יתווספו עוד מכשירים בבתי הספר. לנו כמובן יש את המידע המעודכן למקרה חירום היכן נמצאים דפיברילטורים כמו גם טלפונים של אנשי הקשר הרלוונטיים. אגב, אנו משתפים פעולה עם קבוצת סטודנטים מאוניברסיטת בן גוריון שפיתחו אפליקציה בשם איפה דפי? – מיפוי דפיברילטורים, כשמי שמוריד אותה יוכל במקרה ויהיה נוכח ליד אדם שהתמוטט, לבדוק היכן נמצא המכשיר הקרוב ביותר ולהזעיק את איש הקשר כדי שייבצע טיפול החייאה עד להגעת ניידת טיפול נמרץ".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>

 

 

x