$
חדשות הבריאות

התכנית הלאומית להתייעלות אנרגטית: הפעימה השנייה יוצאת לדרך בהיקף של 74 מיליון שקלים

התכנית תעניק מענקים בסכום כולל של 300 מיליון שקלים ליזמים, תעשיינים ורשויות מקומיות שיקדמו פרויקטים לייעול צריכת האנרגיה והפחתת פליטות של גזי חממה

רונן ניב 09:2718.06.18

בשיתוף מערכת זירת הבריאות

 

התכנית הלאומית לקידום ההתייעלות האנרגטית ולהפחתת פליטות גזי חממה וזיהום האוויר מגיעה לשלב הפעימה השנייה. במסגרת הפעימה יוענקו מענקים בסכום של 74 מיליון ליזמים, תעשיינים ורשויות מקומיות שיפעלו לייעול צריכת האנרגיה והפחתת פליטות של גזי חממה.

 

התכנית הלאומית אושרה בשנת 2016 במסגרת החלטת הממשלה 542 ("הפחתת פליטות גזי חממה וייעול צריכת האנרגיה במשק"), שקבעה יעד לאומי של צמצום של צמצום צריכת החשמל בשיעור של לפחות 17% עד שנת 2030.

"בשורה לתעשייה ולאיכות הסביבה"

התכנית עצמה מקודמת בשיתוף פעולה בין משרדי הכלכלה והתעשייה, הגנת הסביבה, האנרגיה והאוצר והיא תתפרש על פני ארבע פעימות שיבוצעו בין השנים 2017-2020. בכל שנה יוענקו מענקים בגובה כ־75 מיליון שקלים לפרויקטים המקדמים הפחתת גזי חממה והתייעלות אנרגטית שיוגשו על ידי עסקים עם מחזור שנתי של עד 200 מיליון שקלים, תוך מתן לעדיפות לרשויות מקומיות בדירוג סוציו-אקונומי 5-1. גובה המענק יעמוד על עד 20% מכל פרויקט ולא יעלה על סכום של שלושה מיליון שקלים. בנוסף, להתקנה מסחרית ראשונה של טכנולוגיה ישראלית חדשנית יינתן מענק נוסף של 20% מעלות הפרויקט בסכום שלא יעלה על שלושה מיליון שקלים.

 

בפעימה הראשונה ב־2017 אושרו מענקים בהיקף של 80 מיליון שקלים ל־94 תכניות שהוגשו על ידי רשויות מקומיות ומפעלים, כשאלו מינפו השקעות בהיקף של כ־400 מיליון שקלים. בהקשר הזה יש להוסיף כי חלק מהתכניות שהוצעו כוללות התקנת טכנולוגיות ישראליות חדשניות, כאשר החיסכון השנתי בצריכת החשמל עם השלמת ביצוע ההשקעות מוערך בכ־130 מיליון קוט"ש (קילוואט-שעה).

 

"התכנית להתייעלות אנרגטית היא בשורה לתעשייה ולאיכות הסביבה, ויש בה ממד של התייעלות כלכלית חשובה, לצד צמצום זיהום האוויר שהינו משמעותי לבריאות הציבור", מדגיש אלי כהן, שר הכלכלה והתעשייה, "אני קורא לראשי הרשויות, למנהלי המפעלים ולבעלי העסקים לפנות לרשות להשקעות במשרד הכלכלה והתעשייה לקבלת המענקים, באמצעות הרשות להשקעות ולפיתוח במשרדנו, המניעה שיתוף פעולה בין משרדי בעל השפעה רב תחומית על מדינת ישראל".

 

ח"כ זאב אלקין, השר להגנת הסביבה אומר: "המשרד להגנת הסביבה רואה חשיבות עליונה בהפחתת פליטות גזי חממה ובהתייעלות אנרגטית. המהלכים הללו מובילים להפחתת זיהום האוויר ולחיזוק הכלכלה, העסקים הקטנים והבינוניים והרשויות. אנו נמשיך לחזק את הביטחון האנרגטי של המשק באמצעות תכניות שיפחיתו את שיעור התחלואה. כמו כן, אנו נסייע לחברות טכנולוגיה ישראליות בנושאי סביבה, וזאת בכדי להפוך את ישראל למעצמה בתחום".

 

ד''ר יובל שטייניץ, שר האנרגיה מוסיף: "משרד האנרגיה מעודד ומקדם פרויקטים חדשניים בתחום ההתייעלות האנרגטית, וזאת על מנת להמשיך ולבסס משק אנרגיה ישראלי עצמאי. מסלולי הסיוע יעניקו הזדמנות לרשויות מקומיות וליזמים לפתח פרויקטים חדשניים בתחום זה, ויסייעו בביסוס הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל''.

 

ד''ר יובל שטייניץ, שר האנרגיה ד''ר יובל שטייניץ, שר האנרגיה צילום: מיקי נועם אלון

 

הסכנות הבריאותיות: תמותה מוקדמת, מחלות לב ונשימה

פרופ' קולין פרייס, ראש בית הספר ללימודי סביבה באוניברסיטת תל אביב, מתייחס לנושא ומסביר: "כל הנושא של פליטת גזי חממה קשור אופן ישיר לשינוי האקלים ולהתחממות כדור הארץ. בישראל יש לעניין השלכות בין היתר על הטמפרטורות, גלי חום וזה מתחבר גם לשריפות ולשינוי בתבניות הגשם, כאשר רק באחרונה היינו עדים כולנו לעוצמת השיטפונות".

 

באשר למישור הבריאותי מציין פרופ' פרייס: "לחשיפה לזיהום אוויר יש השלכות בריאותיות כבדות משקל כולל תמותה מוקדמת, מחלות לב ומחלות נשימה. הפחתה של פליטת גזי חממה - כמו CO2, מתאן וחלקיקים ופיח - ישפיע על איכות האוויר שאנו נושמים ומדובר באינטרס של כולנו. מעבר להתייעלות בשימוש באנרגיה יש להשקיע באנרגיה מתחדשת. בגרמניה סביב 30% מהחשמל מופק היום מאנרגיה נקייה, ואילו בישראל שהיא כידוע מדינת מרובת שמש, מדובר בכ־4% - כך שיש לאן לשאוף ולהתקדם. התכנית הלאומית מבקשת לפעול לקידום המטרות הללו, ומעניין יהיה לעקוב אחר יישומה".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>

x