מילון כלכליסט

יפן 
צילום: pixabay
 

מעצמה כלכלית ושמה יפן

יפן הפכה בשנים האחרונות למעצמה כלכלית ברמה בינלאומית ויש הרבה מה ללמוד על התהליכים שהיא עברה. איזה שינוי עשה ראש הממשלה ומתי ייסגרו הפערים בין טוקיו לפריפריה? הנה כל התשובות

בשיתוף החברה הגאוגרפית 04.04.18

כלכלת יפן היא השנייה בגודלה באסיה ולפי נתונים שפורסמו ברבעון הרביעי של 2017, היא צפויה להשלים 3 שנים של צמיחה חיובית עקבית. אלו נתונים מדהימים שעולים בקנה אחד עם ההתייחסות ליפן כמעצמה כלכלית שנמצאת רק בחיתוליה. במקביל, יש עוד שורה של אינדיקטורים כלכליים שמעידים על מגמת שיפור ובהם עלייה בייצור התעשייתי, שפל בשיעור האבטלה, עלייה ברווחיות העסקים ועלייה בצריכה הפרטית.



יפן מאז ומעולם משכה את תשומת הלב של המערב, אך הייתה זו התכנית הכלכלית של ראש הממשלה שינזו אבה שהוציאה אותה ממיתון לצמיחה. על אף ביקורות של ארגוני זכויות כוח אדם ואחרים, ברבעון השלישי של 2017 צמחה כלכלת המדינה בשיעור של 2.1% בהשוואה לשנה הקודמת והתמ"ג היפני צפוי לצמוח בקצב של 1.8% לאורך 2018. זה מוכיח שיציבות פוליטית משתלמת גם במחיר של פגיעה בדמוקרטיה, לפחות מבחינה כלכלית.

 

צילום: pixabay

 

בין טוקיו לפריפריה

כמו בהרבה מדינות מפותחות אחרות ברחבי העולם, גם ביפן ניכר הפער בין המרכז והפריפריה. טוקיו הוא דוגמא ומופת לאומה שאומה קטנה יחסית יכולה להשיג מבחינה כלכלית, אך מי שמתרחק מעט לכיוון דרום ומזרח יגלה עולם אחר לגמרי. לטענתו של ראש ממשלת יפן הצמיחה תגיע גם לשם ורק צריך להמתין בסבלנות, אבל אי אפשר להתעלם מההבדלים ברמת החיים.

 

מצד שני, זה כמובן לא אומר שצריך לוותר על האפשרות של טיול מאורגן ליפן ועל מה שכן ניתן ללמוד ממנה. יפן היא המדינה הלא מערבית הראשונה שהפכה לכלכלת טכנולוגיה, הראשונה שהייתה למעצמה תעשייתית והראשונה מבין מדינות המזרח שגילתה את נפלאות הייצוא.

 

היצוא מיפן מתחרה באופן מסורתי עם סין, אך כעת הוא צומח במרכז ובפריפריה. ערים בפאתי יפן משמשות לייצור של מוצרי חקלאות ותעשייה במחירים זולים, והייצוא צמח במשך 8 חודשים רצופים והגיע ל-5.8 מיליארד דולר בשנת 2017. כל זה קרה יחד עם עלייה בתוצר המשק הגולמי וכלכלת יפן שוברת נכון להיום שיא שנרשם לפני 12 שנה.

 

האם הכל זמני?

טביעות האצבע של ראש ממשלת יפן שינזו אבה טבעו את המושג "אבנומיקס" – כינוי לאסטרטגיה הכלכלית שלו ולניסיון לתכנן עלייה במחירים לצרכן כדי להוביל לעלייה ברווחי התאגידים ולאחר מכן לעלייה בשכר העובדים. כמו כן, התחדשות מגמת הצמיחה ביפן מנבאת עלייה אפשרית בסחר שלה עם ישראל וככל הנראה יתבטא גם בתעשיית ההייטק המקומית.

 

נראה שכרגע זה עובד, אך ימים יגיעו מה יהיו ההשפעות לטווח הארוך. הסכנה טמונה באינפלציה גבוהה ויש כלכלנים שמשערים שרצף העליות האחרון הוא זמני בלבד, אז שווה להמשיך לעקוב.

 

 
זהו ערוץ פרסומי והידיעות הינן באחריות המפרסמים בלבד. לכלכליסט אין אחריות על תוכן הידיעות המפורסמות