$
מידע רפואי

"מחירי תרופות המרשם בישראל הם מהנמוכים במדינות המערב"

כך עולה ממחקר השוואתי שפורסם בכתב עת רפואי ידוע. ואילו על פי נתוני משרד הבריאות, מחירי תרופות המרשם ירדו בכ־30% בחמש השנים האחרונות

יעל גל-און 09:2109.04.18

בשיתוף מערכת זירת הבריאות

 

כולנו מכירים את הרוטינה – החורף מגיע ואיתו הצינון, השפעת, כאבי פרקים, אלרגיות ומה לא? מה עושים? קופצים לפארם הקרוב ומצטיידים בתרופות. אלא מה? אם החלטתם לדלג על שלב קביעת התור, ההמתנה בקופת החולים והביקור אצל הרופא שיוציא אתכם בסוף עם מרשם לאקמול, אתם משלמים והרבה.

 

ישראל נחשבת אחת המדינות המערביות שבהן תרופות מרשם הן מהזולות ביותר, וזאת הודות לרגולציה על המחירים. על פי המודל ההולנדי הנהוג במדינות אירופה וגם בישראל, קיים פיקוח על מחירי התרופות הניתנות במרשם. כדי שתבינו מהו סדר הגודל של פער המחירים בין אקמול במרשם רופא ובין קפיצה קטנה למדף, משרד הבריאות הקים אתר עם אפליקציה שנקראת "תרופה To Go", שבהם ניתן למצוא את המחיר המומלץ לתרופות שניתן לרכוש ללא מרשם. המחיר הזה עדיין גבוה בעשרות אחוזים ביחס לתרופות המקבילות בחו''ל, כך אומרים השבוע גורמים בפארמה ישראל – ארגון התרופות מבוססות מחקר ופיתוח.

 

 

קופקסון של טבע. זולה מבאמריקה ביותר מ־750%  קופקסון של טבע. זולה מבאמריקה ביותר מ־750%

 

מחירן של תרופות הניתנות על ידי רופא במרשם, החל באקמול ואנטיביוטיקה ועד לתרופות הניתנות לטיפול בבעיות פוריות ומחלות כרוניות, כגון סרטן ופרקינסון, הן מהזולות בעולם המערבי – כך עולה ממחקר השוואתי שהתפרסם באוקטובר 2017 בכתב העת Journal of Clinical Oncology על מחירי התרופות בארצות הברית, בריטניה וישראל. במסגרת המחקר, שנערך על ידי נועה גורדון וד"ר דניאל גולדשטיין בהנחיית פרופ' דן גרינברג, ראש המחלקה לניהול מערכות בריאות באוניברסיטת בן גוריון, נבדקו מחירי התרופות בשנים 2016-2005. על פי המחקר, בזמן שמחירי התרופות בארצות הברית עלו ב־38% בשנים אלה, המחירים בישראל ירדו ב־27%. על פי המודל ההולנדי נערך מיצוע של מחירי תרופות המרשם, ועל פי הממוצע שמתקבל נקבעים מחירי המקסימום בישראל. תרופה שנכנסת לסל הבריאות המפוקח זוכה להנחה נוספת, ומשא ומתן שמנהלות קופות החולים עם חברות התרופות עשוי להביא להפחתה נוספת במחיר, ובכך להוזיל את התרופה לצרכנים. בעקבות זאת, עדיין ייתכנו הבדלי מחירים בין בתי המרקחת של קופות החולים. כך או כך, המסקנה הברורה העולה מן המחקר היא כי קיים הבדל מהותי במחירי התרופות בין ארצות הברית, בריטניה וישראל, כאשר ישראל היא הזולה מבין השלוש.

 

מחירי התרופות

לדוגמה, תרופות לטיפול בטרשת נפוצה (מחיר למטופל/ת לשנה):

 

קופקסון (Copaxone) של טבע

ארה"ב – 91,401 דולר (כ־311,661 שקלים)

ישראל – 36 אלף שקלים

 

טיסברי (Tysabri) של ביוג'ן (Biogen)

ארה"ב – 82 אלף דולר (כ־279,598 שקלים)

ישראל – 80 אלף שקלים

 

אוונקס (Avonex) של ביוג'ן (Biogen)

ארה"ב – 86 אלף דולר (כ־293,215 שקלים)

ישראל – בין 31 אלף שקלים ל־37 אלף שקלים

 

"מחירי תרופות המרשם בישראל הם מהנמוכים במדינות המערב", מסבירה עידית צ'רנוביץ, מנכ"לית פארמה ישראל. "הסיבה לכך היא שהמחירים מפוקחים ונקבעים על ידי משרד הבריאות באמצעות מודל מחירים אפקטיבי. על פי נתוני משרד הבריאות, מחירי תרופות המרשם ירדו בכ־30% בחמש השנים האחרונות. תרופות המרשם הן בין המוצרים ההכרחיים הבודדים שמחיריהם ירדו בעשרות אחוזים בתקופה זו".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>

 

x