$
הגיל השלישי

כנס הגרונטולוגיה ה־22: כ־12% מכלל האוכלוסייה בישראל הם זקנים וזקנות

הזדקנות מוקדמת של שבויי מלחמה, היבטים כלכליים של אריכות החיים, דיכאון בקרב מטפלים בזקנים שבריריים והאם ניתן להצעיר תאים זקנים – יהיו רק חלק מנושאי הכנס שייפתח ב־13 בפברואר

יובל גולן 09:1911.02.18

בשיתוף מערכת זירת הבריאות

 

כנס הגרונטולוגיה הדו־השנתי יתקיים השנה בפעם ה־22. הכנס, מיוזמת האגודה הישראלית לגרונטולוגיה ייערך בתאריכים 13-12 בפברואר בגני התערוכה תל אביב, ויתן במה למחקרים, חידושים וסקירת שטח בנושא מדעי הזקנה, מנקודות מבט פסיכולוגיות, חברתיות וכלכליות. את הכנס מארגנת האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, שבראשה עומד פרופ' יצחק בריק. בין היתר יגיעו לכנס חוקרים, חברי כנסת, נציגי משרד הבריאות, אנשי הביטוח לאומי, עובדים מהתחום ואנשי תקשורת.

 

מדעי הזיקנה הינו תחום מחקרי צעיר, אך השפעתו אדירה. בעוד אוכלוסיית מדינות המערב רק ממשיכה להתבגר וממוצע הגילים הכללי רק עולה, מתגברת החשיבות להבנת השפעות הזקנה על החברה והכלכלה. בהתאם לכך, הכנס מהווה אפשרות להצגת החידושים בתחום והפרויקטים הלאומיים והחברתיים העומדים על הפרק מבחינת הגיל השלישי. לכן בין היתר משתתפים בכנס עובדים סוציאליים, פסיכולוגים ועובדי מדינה הקשורים לנושא.

 

הכנס שייערך השנה בסימן "תובנות הזיקנה – זיקנה פעילה בעידן של שפע כלכלי ופער חברתי" יעסוק בין היתר במחקרים שנעשו על הזדקנות מוקדמת של שבויי מלחמה, הביולוגיה של אנשים המגיעים לגילים מופלגים, היבטים כלכליים של אריכות החיים, דיכאון בקרב מטפלים בזקנים שבריריים, נפילות בקרב אזרחים ותיקים, הקשר בין תזונה לשבריריות ונפילות, השילוב של עובד זר בבית כשאחד מבני הזוג לוקה בדמנציה והאם ניתן להצעיר תאים זקנים. במסגרת הכנס תעניק האגודה פרס למחקר גרונטולוגי בישראל במטרה לעודד חוקרים בראשית דרכם. כמו כן תעניק האגודה תעודות הוקרה ליחידים ולארגונים, לציון תרומה ייחודית לקידום הגרונטולוגיה בישראל או למפעל חיים.

 

כנס הגרנטולוגיה ה-21 כנס הגרנטולוגיה ה-21 צילום: ניר שמול

 

האגודה הישראלית לגרונטולוגיה נוסדה בשנת 1956 כמענה לגידול חסר תקדים בשיעור האוכלוסייה הזקנה בישראל. אם בשנות ה־50 היוו הזקנים בישראל כ־4% מכלל האוכלוסייה, כיום הם מהווים כ־12% מכלל האוכלוסייה בישראל. על פי נתוני משרד הבריאות לשנת 2017, תוך 25 שנה אוכלוסיית בני ה־75 ומעלה בארץ תכפיל את עצמה מ־410 אלף איש ב־2015 עד ל־811 אלף ב־2039. עוד נמצא כי בעשר השנים האחרונות, תוחלת החיים של האוכלוסייה עלתה בשנתיים, –כך שגברים חיים כיום עד גיל 80.1 בממוצע ונשים עד גיל 84.1 בממוצע, וכי תוך ארבע שנים יתווספו 20 אלף קשישים וקשישות למעגל ההזדקנות. באגודה חברים אנשי המקצוע העוסקים במדעי הזקנה: גרונטולוגים, ביולוגים, רופאים, אחיות, עובדים סוציאליים, מרפאים בעיסוק, פזיותרפיסטים, תזונאים, אנשי מינהל וניהול. כמו כן, חברים באגודה גם גמלאים וסטודנטים המתעניינים, עוסקים או לומדים בתחום הזיקנה.

 

באגודה מציינים כי למדינת ישראל מספר מאפיינים ייחודיים המשפיעים על האוכלוסייה המבוגרת שבה: ראשית, המדינה קולטת זרם קבוע של מהגרים מ־119 מדינות, רבים מהם ניצולי שואה, המייצגים מגוון רחב של הבדלים אתניים, כלכליים, בריאותיים, השכלתיים ותרבותיים. שנית, המדינה מתקיימת תחת איום קבוע ומתמשך על ביטחונה. ושלישית, המדינה נאבקת באופן מתמיד בלחצים כלכליים ותרבותיים. "מאפיינים אלו מציבים אתגרים רבים בפני תהליכי ההזדקנות העוברים על אוכלוסיית המדינה בכלל, ועל האוכלוסייה הזקנה בפרט. איכות חיים נאותה חייבת להיות נחלת כלל האוכלוסייה הזקנה", מוסרים באגודה.

 

לדברי פרופ' שירה הנטמן וד"ר אביבה קפלן, יו"ריות הוועדה המדעית של האגודה: "בעידן שבו שולטים בחיינו פערים חברתיים מרחיקי לכת הגורמים לאחדים לרעוב ולאחרים להשמין משובע, הכנס הדו־שנתי יעסוק בשאלות דוגמת איך יראו חייו של הזקן השורד ובעל האמצעים, לנוכח חייו של האחר הנאלץ להישען על רוחב לבן של הרשויות למיניהן ומה תהיה תוחלת חייו של 'הזקן הדיגיטלי' מול זו של הזקן המתקשה לקרוא בשפת המדינה החדשה שאליה הגיע".

 

פרופסור יצחק בריק, יו"ר האגודה מוסיף: "הכנס יתקיים השנה בעיצומו של שינוי חברתי דרמטי העובר על החברה הישראלית כבר עתה. תוחלת החיים גדלה במהירות ובעקבותיה הולכים וגדלים הצרכים בשירותי הבריאות, הסיעוד, החברה והרווחה. הכנס יבחן האם החברה הישראלית ערוכה להתמודדות עם מה שהשינוי הזה מביא אתו, מה ניתן ללמוד על כך מהנעשה בחדרי התכנון של משרדי הממשלה, האם המחקר הגרונטולוגי והגריאטרי תורם להתמודדות עם הצרכים הנובעים מתהליכי ההזדקנות והאם עובדי השדה נותנים דעתם על האתגרים המצפים להם. אנו מצפים שכנס זה יתרום להיערכות הלאומית בכל הרמות, כאשר לנגד עינינו השאיפה והדאגה לשיפור איכות חייה של האוכלוסייה המזדקנת. הכנס משמש במה לחידושים וחדשנות בתחום העשייה, לתכנון וחשיבה, למחקר וללמידה. כל המעורבים בעולם הזיקנה מוזמנים לשמוע ולהשמיע, להציג וללמוד, ולתרום במשותף לקידום והעמקת הידע, להרחבת המידע ולחשיפתה של העשייה הברוכה והמקיפה שכבר מתקיימת בשדה הרחב הזה".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>

x