$
המזרח התיכון

המעצר של הנסיך בן טלאל כבר עלה לו חצי מיליארד דולר

האיש העשיר בעולם הערבי מוחזק במעצר בריץ קרלטון בריאד מאז תחילת נובמבר ושווי האימפריה שלו צונח. מנהלי ההשקעות שלו מכרו את אחזקתו בפוקס המאה ה־21, רגע לפני שהחברה נמכרה לדיסני, והוציאו לשוק שני מלונות פאר

דורון פסקין 11:1320.12.17

ניסיונות השלטונות בערב הסעודית לסגור בשקט את פרשת מעצר הבכירים, נקלעו, כך נראה, למבוי סתום.

 

העצור המשמעותי ביותר, הנסיך הטייקון אלווליד בן טלאל, מסרב לפי דיווחים בלתי רשמיים לכל ניסיון פשרה שמוצע לו. לטענתו, הוא צבר את הונו — שהוערך ב־18 מיליארד דולר לפני מעצרו — בהשקעות לגיטימיות.

 

 

 

המאמצים לשים קץ לפרשה הגיעו עד ארמון האליזה בפריז, ובשבוע שעבר הגיע למלון ריץ קרלטון בריאד שליח מיוחד מטעם נשיא צרפת עמנואל מקרון. זאת אחרי שמקרון הביא לסיומו המוצלח של משבר ראש הממשלה הלבנוני, סעד אלחרירי, וחילץ אותו מערב הסעודית בחודש שעבר.

 

אלווליד בן טלאל. נשיא צרפת מסייע אלווליד בן טלאל. נשיא צרפת מסייע צילום: בלומברג

 

 

מתכוון "ללכת עד הסוף"

 

מלון ריץ קרלטון הוסב למתקן מעצר מאולתר, שם מוחזקים הבכירים החשודים בשחיתות. הסעודים סירבו לאפשר לצרפתים פגישות בארבע עיניים עם העצורים, אלא רק פגישה מורחבת עם נציגי העצורים ובנוכחות גורמים בשלטון הסעודי. עם זאת, התנאים המגבילים לא מנעו מהעצורים להציג את עמדתם.

 

בעקבות הפגישה הבלתי שגרתית הזו בריאד, נפוצו ידיעות בתקשורת הצרפתית, כי בן טלאל, האיש העשיר בעולם הערבי, מסר לצרפתים כי גם במחיר חירותו הוא לא יסכים לפשרה שתאלץ אותו לוותר על חלק מנכסיו.

 

הטייקון הסעודי מתכוון לפי דיווחים "ללכת עד הסוף". הוא דורש משפט ציבורי, כאשר בכוונתו לזמן אל דוכן העדים אנשי עסקים בולטים מהעולם. אלה יעידו, לדבריו, כי צבר את הונו בזכות מדיניות השקעות מבריקה וניצול הזדמנויות, ולא מתוך ניצול הונה הציבורי של הממלכה.

 

משפט גלוי שיעלה לכותרות בעולם הוא חלום הביעותים של השלטונות הסעודים, ולפיכך הם מפעילים לחץ אדיר על בן טלאל, כמו גם על יתר כ־160 העצורים, לחתום על הסכמי פשרה. לעת עתה, בן טלאל הוא העצור הבכיר ביותר שמסרב להסדר עם השלטונות.

 

עדויות מריאד גורסות כי השלטונות נוקטים בכל האמצעים כדי למנוע ניסיונות התאבדות של חלק מהעצורים. זאת כולל סגירת מרפסות במלון הפאר והסרת דלתות המפרידות בין אגפים.

 

בינתיים, בעוד בן טלאל יושב במעצר ומתכנן את מהלכיו הבאים, גם הוא מודע לפגיעה בעסקיו. חברת ההשקעות שלו קינגדום הולדינג, שמניותיה נסחרות בבורסה הסעודית, איבדה כ־16% מערכה מאז המעצר בתחילת נובמבר וכעת עומד שווי השוק שלה על כ־2.3 מיליארד דולר (8.5 מיליארד ריאל).

 

מלון פור סיזנס בביירות. מנהלי ההשקעות של בן טלאל העמידו אותו למכירה מלון פור סיזנס בביירות. מנהלי ההשקעות של בן טלאל העמידו אותו למכירה צילום: אתר החברה

 

 

למרות מאמצי הרגעה מצד בכירי החברה, נראה כי כל עוד בן טלאל יישאר במעצר, המניה תוסיף לצלול. בינתיים, בהיעדרו של הבוס הגדול, מנסים מנהלי הנכסים של בן טלאל לצמצם נזקים. בשבוע שעבר דווח כי הם מכרו את אחזקותיו בשווי 1.5 מיליארד דולר בחברת פוקס המאה ה־21, רגע לפני שנמכרה לדיסני בסכום של 66 מיליארד דולר. במקביל, שני מלונות פאר בבעלות הטייקון בביירות — מובנפיק ופור סיזנס — מוצעים למכירה בימים אלה.

 

נאום המלך

 

ברקע הדרמה חוצת הימים סביב בן טלאל, נחשפה זהותם של שני בכירים מעניינים אחרים שמוחזקים בריאד. האחד הוא הנסיך משעל, בנו של המלך המנוח עבדאללה, והשני, איש העסקים הפלסטיני המיליארדר סביח אלמסרי, יליד שכם. ב־2016 חגג אלמסרי בעקבה את יום הולדתו ה־80 בהשתתפות כל המי ומי בעולם הערבי, ועתה הוא יושב במעצר. אלמסרי, המחזיק בדרכון סעודי אך עיקר עסקיו בירדן, נעצר בחשד לאי־סדרים כספיים — כך לפי מקורות בסעודיה. לאלמסרי, יו"ר מועצת המנהלים של הבנק הערבי, אינטרסים עסקיים והשקעות מוערכות ב־10 מיליארד דולר בערב הסעודית. בה בעת, לטענת מקורביו הוא לא זכה מעולם במכרזים ממשלתיים שיכולים היו לקשור אותו לפרשיות שחיתות או מעילה בכספי הממלכה.

 

ובעוד הגזירות החדשות ניחתות על הציבור, התייצב המלך סלמאן לנאומו השנתי במועצת השורא. בדבריו הדגיש המלך את הצורך להיאבק בשחיתות. בתחום הכלכלי הוא הדגיש את חלקו של המגזר הפרטי בהשגת יעדי חזון 2030, הרפורמה שנועדה להפסיק את תלותה של הממלכה בהכנסות מנפט.

 

ואכן, 24 שעות אחרי הנאום הכריזו השלטונות על הקצאת כ־19 מיליון דולר להאצת הצמיחה במגזר הפרטי. סכום זה הוא חלק מתוכנית כוללת בהיקף של כ־53 מיליארד דולר שנחשפה אשתקד. הסעודים מקווים כי הזרמת התקציבים בשנה הבאה תוביל לצמיחה במגזר הפרטי וליצירת עוד מקומות תעסוקה. זאת באמצעות 17 מרכיבים שונים, ובכלל זה עידוד הבנייה, סיוע לחברות בקשיים וסיוע לענפי הייצוא. הצלחת התוכנית הזו משמעותית עבור המשק הסעודי, אשר ב־2016 צמח בשיעור של פחות מ־2%, וגם בשנה הנוכחית איננו צפוי לרשום צמיחה משמעותית.

 

הכותב הוא מנהל קונקורד המזה"ת

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x