$
תעשייה ופיננסים

סעודיה ורוסיה בראש העלמות המס, ארה"ב מתחת לממוצע

מחקר ראשון מסוגו שמיפה העלמות מס לפי מדינות חשף כי כ־60% מהעושר של מדינות המפרץ ומדינות באמריקה הלטינית אינם מדווחים. הונג קונג הפכה ליעד מועדף להברחות הון, בגלל הלחץ הבינלאומי המופעל על שוויץ

שירות כלכליסט 20:1313.09.17

מיפוי מלא של רמות האי־שוויון בין העשירים לעניים הוא עניין קשה במיוחד, מכיוון שהעדויות אינן חד־משמעיות, אך מחקר חדש שפרסמה השבוע בארה"ב הלשכה הלאומית למחקר כלכלי (NBER), ארגון ללא כוונות רווח, חושף עד כמה מורכבת יכולה המלאכה להיות.

 

 

 

 

המחקר, שהוא הראשון מסוגו הממפה מגמות של העלמות מס לפי מדינות, חושף כי כ־10% מהעושר העולמי מוחזקים במקלטי מס אוף־שור, אף כי השיעור הזה קופץ עד ל־15% בהתייחס לאירופה ול־60% כאשר בוחנים את מדינות המפרץ וחלק מארצות אמריקה הלטינית.

 

 

  צילום: איי.אף.פי

 

על פי הערכות, שוויים של ה־10% הללו עמד על 5.6 טריליון דולר ב־2007, נקודת הייחוס ממנה יוצא המחקר. זוהי הערכה שמרנית יחסית, שכן על פי נתוני ה־OECD החזיקו משקי הבית האולטרה־עשירים 5־7 טריליון דולר במקלטי אוף־שור ב־2007. מחקר אחר העריך, כי ב־2010 עמד היקף ההון במקלטי מס על 21־32 טריליון דולר. עם זאת, המחקר הנוכחי מודד רק עושר פיננסי, ולא משתנים אחרים כגון דברי ערך, אוספי אמנות, נדל"ן ונכסים אחרים שאינם כספיים.

 

כלל העושר במקלטי אוף־שור כשיעור מהתמ"ג הוא הגבוה ביותר באיחוד האמירויות, ונצואלה, סעודיה, רוסיה וארגנטינה. בגרמניה, בריטניה וצרפת האחזקות הללו הן מעל לממוצע, ואילו בארה"ב השיעור נמוך במעט מהממוצע העולמי. על פי עורכי המחקר, ישנם כמה משתנים המשפיעים על יחס גבוה של הון אוף־שור כחלק מהתמ"ג, כמו קרבה פיזית לשוויץ, משאבי טבע זמינים וחוסר יציבות כלכלי ופוליטי. לדברי הכלכלן גבריאל צוקמן, אחד המחברים, זו יכולה להיות הסיבה שבארה"ב השיעור נמוך מהממוצע.

 

כאשר מחשבים הון במקלטי מס כחלק מנתוני המסים, האי־שוויון גדל, מכיוון שההון המוחבא שייך ברובו למשפחות עשירות. כך, למשל, בבריטניה, ספרד וצרפת כ־40% מהונם של ה־0.01% מוחזקים במקלטי אוף־שור. ברוסיה מחזיקים העשירים ביותר כ־60% מהונם במקלטי מס. נתון אחר המתפרסם במחקר הוא הפיכתה של הונג קונג ליעד מועדף עבור הון בינלאומי. זאת בזכות שגשוגה של שכבה אולטרה־עשירה בסין בשילוב לחץ בינלאומי גובר על מקלטי המס הפופולריים, כמו שוויץ.

 

עריכת המחקר התאפשרה לאחר שב־2016 מספר גדל של מקלטי אוף־שור ותיקים, בהם שוויץ, לוקסמבורג, איי התעלה והונג קונג, החלו לפרסם נתונים על היקף ההפקדות של זרים. עד אז, נתונים כאלה נאספו על ידי הבנק להסדרי סליקה בינלאומיים (BIS).

 

על פי המחקר, העניין הגובר בהסגרת לקוחות של מקלטי מס נובע ברובו מהדלפת מסמכי פנמה באפריל שעבר. הדלפת 11.5 מיליון המסמכים, שאותם חקרו 370 עיתונאים מארגון העיתונאים החוקרים הבינלאומי (ICIJ), הובילה להידוק שיתוף הפעולה בין רשויות המס בעולם כדי לחשוף מעלימים ומבריחי הון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x