מילון כלכליסט
החופשה מתחילה עוד לפני הנחיתה
החופשה מתחילה עוד לפני הנחיתה 
צילום: שאטרסטוק
 

טיסות לחו"ל עם ילדים – הוראות הפעלה

ד"ר עומר גלעדי, מומחית בתחום התנהגות ילדים, מסייעת בהכנות לקראת הטיסה וכן בהתמודדות עם הילדים במהלך הטיסה, זאת בכדי לייצר נופש משפחתי לחו"ל שכולם ייהנו ממנו

בשיתוף "קשרי תעופה" 13.06.17

בשנת 2016 נשבר שיא, ומעל חמישה וחצי מיליוני ישראלים טסו לחו"ל. שנת 2017 ועונת הקיץ החמה (תרתי משמע) שזה עתה מתחילה, צפוייה לייצר שיא חדש, הצפי מדבר על מעל שבעה מיליון טסים וטסות ישראלים וישראליות שעתידים לצאת את גבולות הארץ לתקופה תחומה בזמן – מה שקרוי חופשה, אולי שמעתם על זה פעם.



מבין אותם מיליונים, צפויות משפחות רבות עם ילדים בגילאים שונים לטוס גם הן - אולם טיסה עם ילדים עשויה ליצור מורכבויות שחשוב לתת עליהן את הדעת ואף להתארגן לקראתן. לפניכם מאמר המרכז עצות להתמודדות עם טיסות של ילדים. איך טסים עם הילדים בשלום – ואפילו רחנמא ליצלן בכיף? תודו לנו בנחיתה.

 

המטרה - לשמור על הילדים (ועל עצמנו) בריאים ושמחים במהלך הטיסה

מה לעשות הרצל לא חשב על הכול, והטיסות מישראל לרב היעדים הפופולארים נמשכות זמן רב. הטיסות הקצרות, כמו למשל לקפריסין או לטורקיה, נמשכות כשעה וחצי, הטיסות לאירופה ארבע שעות ויותר, ואילו טיסות למזרח הרחוק, ארה"ב, ויעדים רחוקים אחרים – נמשכות תשע שעות ויותר. במהלך זמן הטיסה, ילדים רבים באופן טבעי מתקשים לנהוג כמו המבוגרים, לשבת בשקט או לנמנם או לבקש עוד בוטנים ובאופן כללי מתקשים להכיל את הקונספט של להמתין לנחיתה. ולא רק זאת, לעיתים מתעוררים קשיים פיזיולוגיים, כמו קושי לשלוט על הצרכים אצל הקטנים יותר או אצלה"גמולים הטריים", רעב, לחץ וכאבים באוזניים, כאבי בטן וכאבי ראש שמובילים ל"כאבי ראש" אצל ההורים. לפיכך, התארגנות לטיסה והסיבוכים שהיא מביאה עימה הופכת לסוג של מבצע צבאי שדורש מההורים להתארגן מבעוד מועד, על מנת שבמהלך הטיסה ניתן יהיה לתת מענה לצרכי הילדים.איך עושים זאת?–ראיינו את ד"ר עומר גלעדי, מומחית בתחום התנהגות ילדים שתסייע בהכנות לקראת הטיסה וכן בהתמודדות עם הילדים במהלך הטיסה, זאת בכדי לייצר נופש משפחתי לחו"ל – ועוד אחד שכולם ייהנו ממנו.

 

למה אפשר לצפות מהילדים במהלך הטיסה?

ילדים בגילאים שונים מסוגלים לגלות סבלנות למשך פרקי זמן שונים, שונים אבל קצרים. אצל ילדים בני שלוש מדובר בפרקי זמן קצרים במיוחד - לעיתים עד כדי עשר או עשרים דקות בלבד. אצל ילדים בני שש – קיימת בגרות מסויימת הנותנת לנו את הפריווילגיה לבקש מהם לשבת ולהמתין למשך כחצי שעה, ולא יותר.

 

חשוב לציין גם, שמבנה הגוף של הילדים (ובפרט תעלת אוסטאכיוס, המחברת בין חלל האוזן התיכונה ללוע והיא רגישה יותר אצל ילדים קטנים ואצל אנשים הסובלים מצינון, הצטברויות של נוזלים בסינוסים או מחלות בדרכי הנשימה) עשוי להביא לאי נוחות פיזיולוגית, המקבלת צורה בעיקר בדמות כאבי אוזניים במהלך הנחיתה או כאבי בטן במהלך הטיסה. גם חששות וחרדות עלולים לצוף אצל ילדים, במיוחד בעת המראה או נחיתה, ובעת המעבר דרך "כיסי אוויר".

 

 

החופשה מתחילה עוד לפני הנחיתה
החופשה מתחילה עוד לפני הנחיתה צילום: שאטרסטוק
איך מאפשרים נוחות פיזיולוגית עבור הילדים במהלך הטיסה?

מבחינה גופנית, מומלץ (ואף רצוי)לאפשר לילדים מהלך טיסה נוח, הנה איך אנחנו גורמים לזה לקרות:

 

• ארוחה קלה טרם הטיסה. אל תעלו לטיסה רעבים, אבל אל תגזימו הימנעו גם מארוחה כבדה שתעיק על הבטן במהלך הטיסה.

• "צ'ופרים" - חטיפים, פירות, ירקות, שפע של שתייה (כמובן שמים הם השתייה המומלצת), והציעו אותם לילדים בפרקי זמן של כחצי שעה עד שעה.

• ביקורים קבועים בשירותים - בעיקר עם ילדים שזה עתה נגמלו מטיטול.

• לתינוקות ויונקים - הציעו בקבוק או הניקו במידת האפשר, לחילופין אבל לא בסתירה, אפשרו לתינוקות בגילאים המתאימים להחזיק קרקר או עוגייה וללעוס אותה. גם נשכנים אהובים עשויים לסייע.

• חשוב להתכונן להפחתת לחצים באוזניים במהלך הנחיתה - כאשר הצוות מודיע על התחלת ההנמכה, מומלץ לבצע איזון לחצים בשתי האוזניים על ידי סתימת האף באמצעות שתי אצבעות ודחיפה עדינה של אוויר (כמו נשיפה - רק באף סתום) המשחרר לחץ מן האוזניים. תוכלו לחוש בלחץ משתחרר. אצל ילדים גדולים מספיק לבצע תרגיל פשוט זה - מומלץ להקפיד על ביצועו ממש כל דקה או שתיים. מומלץ גם ללעוס מסטיק במהלך הנחיתה, כמובן לילדים מספיק גדולים. לתינוקות - מומלץ לאכול או לינוק במהלך הנחיתה, תנועת הלסתות מסייעת בשחרור הלחצים מהאוזן.

 

איך הופכים את הטיסה לכיפית עבור הילדים?

מומלץ בחום לארגן בטרם עת עיסוקים מעניינים מספיק עבור הילדים לכל אורך הטיסה. אפשר לקחת בחשבון שההמראה או הנחיתה יעסיקו אותם במשך עשר דקות בכל פעם, אולם בשאר הזמן - מומלץ שיהיה לכם מה להציע להם לעשות. הנה כמה רעיונות:

 

• סמארטפון או טאבלט - דאגו לאפליקציות מעניינות אשר יכולות לפעול גם כאשר המכשיר נמצא במצב טיסה.

• חוברות צביעה, ספר קריאה, מדבקות, מכתבים, שיעורים, קיפולי נייר, או כל עיסוק שיכול ליצור עניין אצל הילדים– חושבים שיש לכם מספיק? תחשבו על עוד כמה, מומלץ להצטייד בשפע של אפשרויות טרם הטיסה.

• חטיפים והפסקות אוכל – גם מעביר את הזמן, גם מרענן אווירה, ויחידי סגולה אף זוכים לשקט, שלא לומר כמה דקות של נמנום בעקבות ההפסקות הללו.

• משחקי דמיון ומשחקים משותפים - תוכלו לדמיין שאתם הטייסים, לשחק במשחקי מילים, חרוזים, סיפור בהמשכים ועוד, הכול ביחס ישר למידת הסבלנות שלכם.

• קופסאות הפתעה - הכינו לכל ילד מבעוד מועד שקיות או קופסאות עם הפעלות ופינוקים למהלך הטיסה. אתם עשויים לגלות שעצם החשיפה של ההפתעות הממתינות לילד בקופסה היא עיסוק בפני עצמו, כמו גם האפשרות להשתמש באותן ההפתעות כשכר תגמול במו"מ על השקט מצידם.

 

איך מתמודדים עם חששות או חרדות?

בעניין חששות של הילדים מן הכניסה למטוס, ההמראה, או מרגעים בטיסה שבהם המטוס רועד (מה שנקרא "כיסי אוויר"), מומלץ להורים להוות דוגמה אישית. הורה נינוח, חייכן, סבלן וזמין - יאפשר לילד חוויה שלווה של טיסה והתמודדות מוצלחת עם רגעים של חשש. אם אתם עצמכם חוששים מטיסה – תתבגרו. מומלץ למצוא דרך להירגע, על מנת לאפשר גם לילדים להירגע. אחרי הכל, טיסות הן באופן סטטיסטי דרך בטוחה להגיע ממקום למקום, הסבירו זאת לילדכם, לא חייב להסביר להם מה זה "סטטיסטי".

 

באילו שעות הכי נכון לטוס עם הילדים?

הדבר תלוי נסיבות, צריך לזכור שאנחנו נמצאים כאן על הכדור בכדי לגרום לילדים שלנו רגעים של אושר, כך שאם הטיסה קצרה ויש לכם מספיק דרכים להעסיק את הילדים - טיסה בשעות הערות שלהם עשויה להיות חוויה שהם לא ישכחו. טיסה נעימה.שתאפשר לנצל את המשך היום לכשתגיעו אל היעד שלכם. אם מדובר בטיסה ארוכה,הטריק הוא טיסה בשעות הלילה או כזו המתחילה בשעות הערב, במצב כזה הטיסה תהיה נוחה יותר לכם.תדמיינו לכם עולם אוטופי בו הילדים ישמעו סיפור ויירדמו למשך כל הטיסה, היינו כחולמים, בתקווה שגם הילדים.

 

טיסה נעימה, ונופש נעים.

 

 

 
זהו ערוץ פרסומי והידיעות הינן באחריות המפרסמים בלבד. לכלכליסט אין אחריות על תוכן הידיעות המפורסמות