$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

הפרויקט של אבי כץ שהסתבך בלונדון: הכסף של משקיעי הגשמה בסכנה

היזם של הפרויקט נאלץ לנטוש לאחר שלא עמד בהתחייבויותיו; חלקה של הגשמה ומשקיעיה בהיקף של כ-2 מיליון ליש"ט עלול לרדת לטמיון; מהגשמה נמסר: "אנו עושים כל מאמץ להשלמת הפרויקט"

אורן פרוינד 10:5216.03.17

קרן הגשמה של מייסד קופיקס אבי כץ ושותפו חנן שמש, שמציעה למשקיעים פרטים להיחשף לשוק הנדל"ן באמצעות רף השקעה נמוך של 100 אלף שקלים ומעלה, הסתבכה באחד הפרויקטים שהיא מבצעת בלונדון ועלולה להפסיד את ההון למשקיעים, כך נודע לכלכליסט.

 

 

מדובר בפרויקט יזמות בשם POLAND הכולל בנית בניין דירות ומכירתו בהיקף השקעה של כ-22 מיליון ליש"ט. חלקה של הגשמה ומשקיעיה בפרויקט היה השקעת ההון העצמי בהיקף של כ-2 מיליון ליש"ט, שעתה עלולים לרדת לטמיון. הסיבה לכך היא שהיזם, שתפקידו היה לבנות את הבניין ולמכור אותו, נאלץ לנטוש את הפרויקט לאחר שלא עמד בהתחייבויותיו להזרים הון נוסף שנדרש לכיסוי הוצאות, ולא הצליח למכור את הבניין כמתוכנן.

 

כתוצאה מכך, הגשמה השתלטה על הפרויקט על מנת למכור את הדירות ולהחזיר למשקיעיה את הכסף. בהגשמה נאלצו להכניס את היד לכיס ולהזרים מיידית כ-690 אלף ליש"ט - חובות לקבלנים שהיה אמור היזם לשלם מכיסו.

 

כמו כן, על הפרויקט קיימת הלוואה שאותה נטל היזם בהיקף של כ-19 מיליון ליש"ט, שמועד פירעונה כבר הוארך פעם אחת ומגיע לסיומו באפריל הקרוב. הגשמה פועלת בימים אלו להאריך את מועד ההלוואה בשנית. עם זאת, עדיין לא ברור מה יעלה בגורלם של כספי המשקיעים וייתכן אף שהגשמה תצליח להחזיר לפחות את ההון העצמי שהושקע ללא הרווחים. 

 

במכתב שהוציאה למשקיעים שלה אתמול, שהגיע לידי כלכליסט, היא מספרת אודות הפרויקט והמצב הפיננסי שלו: "כפי שדווח בעדכון הקודם, נוצרה בפרויקט חריגה משמעותית בלוחות הזמנים ובעלויות, והיזם לא עמד במחויבותו להשלים את המימון הדרוש לצורך כיסוי החריגה כפי שהיה מחויב לעשות לפי הסכם השותפות. הבנק המלווה וקוגרס (הזרוע של הגשמה בלונדון) איבדו את האמון ביכולתו של היזם להביא את הפרויקט לסיומו".

 

עוד כתבה הגשמה כי "במסגרת ניהול הפרויקט, פעלה החברה מול הקבלן הראשי והגיעה עמו להבנות על מנת שימשיך את עבודות הבנייה ויביא את הפרויקט עד לאישור אכלוס (טופס 4). כדי לכסות באופן זמני על תשלומים שטרם שולמו לקבלן הראשי וכדי להבטיח את המשך עבודתו, החברה מימנה את הפרויקט בסכום של 230 אלף ליש"ט, בנוסף לסכום של 430 אלף ליש"ט אשר מומנו כבר בחודש אפריל השנה (ללא ריבית) כדי להבטיח את המשך הפרויקט. כמו כן, החברה ניהלה בהצלחה משא ומתן עם הגוף המממן של הפרויקט בכדי להאריך את משך ההלוואה ולשפר את התנאים ומימנה בסכום של 30,000 פאונד נוספים את ההוצאות המשפטיות הנלוות של הבנק המלווה בקשר עם הארכת ההלוואה".

 

אבי כץ אבי כץ צילום: עמית שעל

 

מאמצים למכור את הנכס

 

בהגשמה מקווים שיצליחו למכור את הנכס ולפחות להחזיר את ההון העצמי בפרויקט: "חברת התיווך CBRE אשר מונתה לשווק את הפרויקט, ממשיכה במאמציה המסיביים למכירת הנכס הן בשוק המקומי והן בשווקים הבינלאומיים. קיימת התעניינות בנכס אך נכון להיום, למרות המאמצים לא הבשילה אף עסקה כדאית. במהלך חודש ינואר החברה פנתה למספר סוכנויות תיווך נוספות על מנת שישתפו פעולה עם CBRE בשווקו של הנכס".

 

תביעה פוטנציאלית

 

בהגשמה ציינו כי קיבלו חוות דעת מקצועית של משרד עורכי הדין הבינלאומי Charles Russell Speechly's בנוגע לתביעה אפשרית כנגד מהנדס הקונסטרוקציה של הפרויקט בשל העיכובים בלוחות הזמנים והעלויות הנוספות אשר נגרמו כתוצאה מעבודתו. עורכי הדין של הגשמה סבורים כי ישנם תימוכין להגשת תביעה כנגד מהנדס הקונסטרוקציה בסך של עד כ-2 מיליון ליש"ט (בהתבסס על הכיסוי המקסימלי בביטוח המקצועי של המהנדס). בהגשמה ציינו כי תביעה שכזאת תתאפשר רק לאחר שתוחזר ההלוואה לבנק במלואה. בנוסף, נשקלת בהגשמה תביעה פוטנציאלית נוספת כנגד הערבות האישית של היזם לאחר שתוחזר מלוא ההלוואה לבנק. אך עם זאת, בהגשמ ציינוכי יש לקחת בחשבון כי עזרתו של היזם בתביעה כנגד מהנדס הקונסטרוקציה הינה הכרחית". קרן הגשמה של אבי כץ וחנן שמש ביצעה עד היום כ-250 פרויקטים וגייסה ממשקיעים למעלה מ-2 מיליארד שקל. מדובר בפרויקט הרביעי שהגשמה מסתבכת בו מתוך 250 הפרויקטים שביצעה עד כה. הקרן עדיין שומרת על ממוצע תשואה של 14.7% (לפני מס) על 250 הפרויקטים שהיא ביצעה עד כה.

 

מהגשמה נמסר: "הפרויקט הושלם במלואו עד לאישור איכלוס (טופס 4) כפועל ישיר של מאמצים רבים שכללו אף תמיכה בפרויקט והזרמה של 700 אלף ליש"ט ע"י הגשמה. הפרויקט מוצע למכירה ואנו עושים כל מאמץ להשלמת מכירתו כמתוכנן כאשר מובן שלאירוע הברקזיט יש השפעה על קשיי המכירה, כפי שפורסם בתשקיף שפורסם בעבר. הגשמה מנהלת מעל 250 פרויקטים בארץ ובעולם , מתוכם 65 פרויקטים הסתיימו בתשואה ממוצעת של 14.7% נטו בשנה למשקיע, כפועל יוצא מכך הוחזרו למשקיעים למעלה מחצי מיליארד שקל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x