$
שאול אמסטרדמסקי

נינוח וזחוח בוועדת הכלכלה: לנתניהו ברור שהדיון שהתקיים היום חסר כל חשיבות

ראש הממשלה הגיע בכובעו כשר הכלכלה להופעה ראשונה ואחרונה בוועדה בה מתקיים הדיון הציבורי על הגז וניצל את הבמה לדבר מעל ראשם של הח"כים ישירות למצלמות אל הצופים בבית. מדוע? כי זה באמת לא משנה מה הוועדה תחליט. הוא כבר יאשר את המתווה וזהו

שאול אמסטרדמסקי 13:0308.12.15

ראש הממשלה ושר הכלכלה (והתקשורת, והחוץ אבל מי סופר) בנימין נתניהו הגיע לדיון בוועדת הכלכלה על מתווה הגז כשהוא במצב הטוב ביותר האפשרי. מאז שאריה דרעי פינה את מקומו ממשרד הכלכלה נתניהו מחזיק בידיו את המפתחות להפעלת סעיף 52 שעוקף את הממונה על ההגבלים העסקיים ומאשר את מתווה הגז. יותר מזה, אפילו אין ממונה על הגבלים עסקיים, כי ועדת האיתור שאמורה להמליץ לשר הכלכלה - נתניהו - על ממונה חדש, טרם סיימה את עבודתה, למרות שהממונה הקודם הודיע על התפטרותו במאי ולא נמצא בתפקיד מאז סוף אוגוסט. כמה נוח.

 


 

לכן, נתניהו הגיע לוועדת הכלכלה נינוח, זחוח, על גבול המשועשע. נאומו בפתח הישיבה היה רגוע ובוטח, הוא ממש נראה כאילו הוא נהנה מהמעמד. נהנה מהפעם הראשונה, והאחרונה, שבה הוא מגיע בגופו לזירה הציבורית בשביל לקיים דיון ציבורי על הגז.

 

הוא היה נינוח ורגוע כל כך, משום שהוא ידע שלמעמד הזה אין שום חשיבות. נאדה. אחרי שהדיון הזה יסתיים, והוועדה תחליט את מה שתחליט - להמליץ לממשלה לאשר את המתווה או לא - הוא יאשר את המתווה וזהו. מכאן, ההפרעה היחידה שיכולה להגיע היא מכיוון בג"ץ, וגם זה נראה די קלוש.

 

לכן, נתניהו בחר לנצל את הבמה הכפויה בוועדת הכלכלה בשביל לדבר מעל לראשם של הח"כים, ישירות למצלמות, ישירות לצופים בבית (וישירות לשופטי בג"ץ, שכן הדברים שלו בוועדה צפויים לשמש את העותרים לבג"ץ ללא ספק).

 

הוא הסביר באריכות וכמעט בהתיילדות, כיצד ומדוע משק החשמל חשוב מאין כמותו לחיינו כאן ("זוכרים את הנזק ואת הפסקות החשמל שהיו בסופה? נכון שהחשמל חשוב לכולנו? אז דמיינו מה יקרה אם תהיה פגיעה באסדות הגז"). בהמשך עבר לסוג של נאום בחירות מזדמן ומנה את כל הקרטלים והמונופולים שנלחם בהם עוד מ-1996, כשנבחר לראשונה לראשות הממשלה. ועל הדרך, אם אפשר אז למה לא, עקץ גם את יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל שהמונופול היחידי שלא הצליח לשבור הוא המונופול בענף העוף (הצעת חוק שהיתה כלולה בחוק ההסדרים ואיתן כבל עצר אותה).

 

נתניהו ושטייניץ לימינו. נהנה מהמעמד נתניהו ושטייניץ לימינו. נהנה מהמעמד צילום: דוברות הכנסת

 

ולדברים עצמם. נתניהו התייחס בדבריו לכך שהביטחון האנרגטי הוא הדבר הראשון במעלה. הוא הרחיב והסביר כיצד אנחנו לא יכולים להמשיך להיות תלויים באסדה אחת, כי ארגוני הטרור מחפשים את ישראל ומנסים לפגוע באסדה (ראש המוסד החדש חשף זאת בעצמו בוועדת הכלכלה בשבוע שעבר).

 

נתניהו הוסיף והסביר כי המתווה הנוכחי יגדיל את מספר האסדות ויפזר את הסיכון, ולכן חשיבותו הגדולה. בדבריו הוא שכח להגיד שני דברים: ראשית, שלא ממש יהיה כאן גידול במספר האסדות, לפחות לא בקרוב. כיום ישנה אסדה אחת (אסדת תמר) שפועלת מול חופי אשדוד וקולטת את הגז ממאגר תמר. היא גם האסדה שתקלוט את הגז שיגיע, אם יגיע, ממאגרי כריש ותנין החדשים שאמורים להיות מפותחים בעתיד. לכל היותר, תהיה אסדה נוספת בעתיד במאגר לוויתן, אם וכאשר יפותח. רק שהמתווה הנוכחי לא קובע שום ודאות לפיתוח מאגר לוויתן, ובעיקר לא מטיל שום סנקציות על חברות הגז אם לא יעמדו בהתחייבות שלהן.

 

ושנית, נתניהו שכח, כנראה לא במקרה, לדבר על הצינור. זה נכון שהאסדות מהווה מטרה נוחה יותר לארגוני הטרור, אבל העובדה שכל מערכת הגז מחוברת לחוף בצינור אחד מסכנת את משק החשמל לא פחות. המתווה הנוכחי לא נותן מענה לבעיה הזו, אלא רק מקווה שהבעיה תיפתר על ידי ייצוא הגז למצרים דרך הצינור הנטוש של חברת EMG דרכו הגיע בעבר הגז ממצרים. רק שההתפתחויות האחרונות במצרים מעידות שהתקווה הזו של הממשלה הישראלית רעועה מאוד.

 

מימין: כבל והרצוג. מעמד חסר חשיבות אמיתית מימין: כבל והרצוג. מעמד חסר חשיבות אמיתית צילום: דוברות הכנסת

 

 

נתניהו התייחס לכך ואמר שעם כל הכבוד לצינור, הצינור הוא חשוב אבל האסדות חשובות יותר. ושבנוסף לכך, שהוא שולח שליח מיוחד לקהיר כבר בשבוע הבא בשביל להסדיר את הנושא. נתניהו יודע עד כמה העניין הזה מסובך, אבל נתן לציבור להאמין כאילו הכל נמצא אצלו בכיס. איך הוא אמר בעבר, "אני רגיל להשיג את כל מה שאני רוצה".

 

בשורה התחתונה, ההופעה בוועדת הכלכלה היתה כמו ביקור של נתניהו במגרש המשחקים הפרטי שלו. הוא צלח אותה ללא קושי, חיזק את תדמיתו הן כמר ביטחון והן כמר כלכלה וכמי ששוחה בחומר ומקבל החלטות מתוך רצון לחזק את האינטרסים העליונים מכל של מדינת ישראל. פתאום יש שיחות חשאיות עם טורקיה על הגז, פתאום יש מגעים עם קפריסין להקים שותפויות גז. אנחנו בדרך להיות אימפריה.

 

זהו. הטקס הפוליטי כמעט תם ונשלם. עכשיו העיניים יהיו נשואות לבג״ץ. סביר מאוד להניח שראש הממשלה יצליח להפעיל את סעיף 52 ולאשר את מתווה הגז ללא קושי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x