$
המזרח התיכון

מדוע הפכה רקה לבירת הטרור של דאעש?

חשמל לארבע שעות ביום, תשלום על מים מזוהמים ושוק שחור למכירת מוצרי נפט לאזרחים. דאעש הפך את העיר רקה לבירת הארגון ולמוקד רווחי על חשבון התושבים. הנקמה הצרפתית לא איחרה להגיע לשם

דורון פסקין 07:0017.11.15

העיר רקה שהפכה מאז 2013 לבירת "המדינה האיסלאמית" (דאעש) הפכה היעד הראשון לתגובה הצרפתית בעקבות הפיגועים הקטלניים בפריז. רקה היא דוגמה טובה להשתרשות ארגון הטרור בטריטוריה הסורית וכיצד ההשתלטות עליה העצימה את מקורות ההכנסה שלו וגם את יכולתו לממן את הטרור. השליטה במחוז רקה שבמרכזה העיר באותו השם מכניסה לדאעש מיליוני דולרים בכל חודש, וזאת מבלי שהמערב אפילו מנסה לעצור את תזרים המזומנים. מבחינה זו בכירי דאעש הנמצאים ברקה יכולים להיות רגועים, כל עוד תימשך השליטה בה, הדולרים ימשיכו לזרום לכיסיהם.

 

חשמל ב־2 דולר

 

לפי ההודעות של משרד ההגנה הצרפתי, 12 מטוסי קרב ביצעו ביום ראשון כ־20 תקיפות על מטרות שונות של דאעש ברקה, כולל מפקדת שליטה ובסיס לגיוס. דאעש לא פרסם נתונים לגבי היקף הפגיעות אך כמה שעות לאחר התקיפות פרסם ארגון הג'יהאד סרטון וידיאו ובו התחייב לפגוע בכל מי שמשתתף בתקיפות נגדו, כפי שאירע בפריז. הדובר מטעם הארגון הזכיר בוידאו את העיר וושינגטון כיעד הבא לפיגועים.

 

 

מדוע דווקא רקה נבחרה על ידי דעאש לבירתו? העיר נפלה כפרי בשל בידי דאעש הרבה בזכות מדיניות "הגבולות הפתוחים" בה נקטה טורקיה. השאיפה של הנשיא ארדואן לראות בהפלת ידידו בעבר בשאר אסד היא זו שבעצם אפשרה לאלפי לוחמי דאעש מחו"ל להיכנס למחוז רקה מהטריטוריה הטורקית ולחבור לאנשי דאעש המקומיים. גם ההתמקדות של צבא אסד בלחימה על העיר חלב והסטת כוחות לשם על חשבון רקה תרמה להצלחת דאעש להשתלט על המחוז הכל כך משמעותי מבחינה כלכלית.

 

עד לפרוץ מלחמת האזרחים בשנת 2011 היא הוותה נדבך חשוב בכלכלת סוריה. בשטח המחוז המהווה כ־11% משטחה הכולל של סוריה זורמים 170 ק"מ מנהר הפרת החשוב למגזר החקלאות המקומי ולענף ייצור החשמל. כמו כן, בתחומי המחוז נמצאים שתי בארות נפט חשובות שפרנסו היטב את כלכלת סוריה במשך שנים.

 

 צילום: איי אף פי

 

למרות כל המשאבים הללו, מאז השתלטות דאעש חלה הידרדרות חמורה בתנאי המחייה של כ־250 אלף תושבי העיר. כל זאת למרות שהמיסים שאותם גובה הארגון נמוכים במידה ניכרת ממה שגבה משטר אסד. דאעש ירש את התשתיות ממשטר אסד ומידת ההשקעה שלו בפיתוחן אפסית.

 

התושבים מתלוננים כי ביום טוב זרם החשמל במשך לכל היותר כארבע שעות. מי שאחראי על אספקת החשמל הוא ארגון דאעש הגובה מכל משק בית בעיר כ־500 לירות סוריות בחודש (2 דולר) עבור שירות זה. אספקת המים טובה יותר אך המים אינם נקיים כמו בעבר (כנראה בשל מחסור בחומרים לטיהור) והתושבים חוששים להשתמש בהם. לפחות הם יכולים להתנחם בעובדה שדאעש גובה מהם על אספקת המים כ־500 לירות בלבד כל חודשיים.

 

בתחום קווי הטלפון הנייח מצבם של תושבי רקה טוב יותר. השירות סביר והארגון גובה מהם 400 לירות (1.6 דולר) בחודשיים. שירותי פינוי הזבל ממומנים בעיקר על ידי בעלי החנויות המשלמים לארגון בכל חודש כ־500 לירות. חוץ מזה, בעלי העסקים נאלצים לשלם מיסים שונים אם הם רוצים להמשיך להפעיל אותם. לפי הערכות שונות, ארגון דאעש צובר בכל חודש מתושבי העיר רקה כרבע מיליון דולר לפחות באמצעות המיסים האזרחיים הללו.

 

כוחות דעאש ברקה כוחות דעאש ברקה צילום: איי פי

 

מסים על בעלי חוות

 

מגזר החקלאות באזור נמצא אף הוא בהידרדרות מאז השתלטות דאעש בעיקר בשל היעדר זרעים ודשנים, ירידה ברכישת התפוקה החקלאית והפסקות החשמל התכופות. אבל כל זה לא מונע מדאעש מלהטיל מיסים על החקלאים. הארגון גובה בדרך כלל זכאת (צדקה) שנעה בין 5% ל־10% מהתפוקה החקלאית. ענף משק החי גם הוא נמצא בנסיגה. העלות הגבוהה יחסית של המספוא (בעיקר שעורה) המגיעה ל־0.15 דולר לק"ג הביאה את רוב העוסקים בענף להבריח את בעלי החיים בעיקר לטורקיה לכל המרבה במחיר. מה שתרם לכך הוא גם מס מיוחד של דאעש בגובה 10% על בעלי חוות גידול משק החי.

 

דאעש ממקסם את התועלת הכלכלית גם ממבני הציבור והקרקעות שעליהם השתלט. ארגון הטרור משכיר דונם של מבנה או קרקע ציבורית תמורת 2,500 לירות (כ־10 דולר) בחודש.

 

אבל יש לזכור כי הארגון הג'יהאדיסטי עושה את עיקר הכסף למימון פעילותו מהשוק השחור למכירת נפט ומוצריו. הארגון מוכר לתושבי רקה והסביבה ליטר בנזין במחיר של 0.44 דולר ומזוט במחיר של 0.32 דולר. מדובר ברווח של עשרות אחוזים. בנוסף, דאעש גם מחלק "זיכיונות" לתושבי האזור המעוניינים לחפש עתיקות ארכיאולוגיות. הארגון גובה 25% מערך כל ממצא ארכיאולוגי כשהמכירה מתבצעת בעיקר לסוחרים אירופאיים דרך טורקיה.

 

השוק המקומי הוא חופשי יחסית ומושפע בעיקר מהתנודות בשער הדולר. דאעש מפקח מקרוב אחרי המאפיות והוא זה שמספק להן את הקמח. להלן כמה מחירים שדווחו בשוק של רקה באחרונה – כיכר לחם – 125 לירות (חצי דולר), ק"ג קמח – 0.4 דולר, ק"ג סוכר 0.56 דולר, ק"ג אורז – 1.04 דולר, ק"ג תה – 6.5 דולר. לפי הערכות, משק בית בעיר צריך מינימום של כ־15 אלף לירות סוריות (כ־60 דולר) בחודש כדי לספק לעצמו את צורכי המזון שלו.

 

המצב הכלכלי הרעוע ברקה והאבטלה הגבוהה (מוערכת בלמעלה מ־60%) משרתים היטב את האינטרסים של דאעש שכן האופציה הכמעט יחידה של בני האזור להתפרנס היא להצטרף ליחידות הלוחמות שלו. לפי הערכות שונות, לפחות 3,000 בני רקה הצטרפו ללחימה בשורות הארגון הרצחני. השכר אותו מציע הארגון (בין 200 ל־300 דולר בשנה שעברה ועתה כמחצית מזה) מספיק אטרקטיבי כדי למשוך את צעירי האזור.

 

הכותב הוא מומחה לכלכלת המזרח התיכון ומימון הטרור האיסלאמי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x