$
מוסף 25.12.2014
מוסף 25.12.14

משפחת עופר: בחברה טובה

כך הפכה חברת העובדים של ההסתדרות לתחנה לייצור ג'ובים ותנאי פרישה מפנקים

שי אספריל 08:0627.12.14

השם יגאל דן הפציע בקצרה בעיתונות הכלכלית בינואר 2008, עת פורסם כי עופר עיני, יו"ר ההסתדרות אז, החליט למנותו למנכ"ל חברת העובדים, הזרוע הכלכלית של ההסתדרות. את דן, בעליו של משרד רואי חשבון קטן, הכיר עיני דרך אחיו וראה בו מועמד מצוין להחליף את עו"ד גיל אלוני שניהל את חברת העובדים מאז 2001.

 

חברת העובדים היא אגודת מטה, שמנהלת את נכסי ההסתדרות שנרכשו בעבר מכספי חבריה. אף שמדובר בזרוע מרכזית של ההסתדרות, לא חלה חובה חוקית לפרסם מכרז לתפקיד. גם תנאי שכרו של דן לא נקבעו לפי סטנדרטים ברורים וידועים מראש, אלא בהחלטה של יו"ר ההסתדרות, המשמש מתוקף כך גם כיו"ר חברת העובדים - והם מעולם לא נחשפו.

 

במהלך שלוש השנים הבאות כיהן דן בתפקיד המנכ"ל, ובמקביל שימש גם יו"ר דירקטוריון "עמל 1" - רשת החינוך שבבעלות ההסתדרות. בינואר 2011, שלוש שנים לאחר כניסתו לתפקיד, הודיע דן במפתיע על פרישתו מניהול חברת העובדים. דן לא הודה בכך, אבל פרסומים בעיתונות מאותו זמן וכן גורמים המקורבים להסתדרות חשפו כי הפרישה הגיעה על רקע חילוקי דעות עם עיני, שהיה אז בשיא כוחו בהסתדרות.

 

אלא שדן לא הלך הביתה בידיים ריקות. מתחקיר "מוסף כלכליסט" עולה כי ב־2011, שבה עבד דן חודש אחד בלבד, חברת העובדים נשאה בעבורו בעלות של חבילת פרישה מפנקת: לא פחות מ־1.24 מיליון שקל - עבור חודש עבודה אחד, מענק הסתגלות ופיצויי פיטורים. כמו כן הוסכם כי דן יישאר בתפקיד במערכת, והוא מכהן עד היום כיו"ר דירקטוריון (בשכר) של קופת הגמל רעות, השייכת גם היא להסתדרות.

 

 

שמעון כהן שמעון כהן

 

עם פרישתו של דן הודיעה ההסתדרות כי מחליפו יהיה דודי גיל, שנחשב לאחד ממקורביו של עיני. עיני וגיל הכירו בבנק יהב, שם כיהן גיל כמשנה למנכ"ל ועיני שימש כדירקטור מטעם ההסתדרות. גיל נכנס לתפקיד מנכ"ל חברת העובדים בפברואר 2011, ומכהן בו עד היום. במקביל הוא מכהן גם כגזבר ההתאחדות לכדורגל (ללא שכר), שיושב הראש הטרי שלה הוא עיני.

 

שכרו של גיל, שנחשף כעת לראשונה, מלמד כי גם הוא נהנה מנדיבות רבה מצד ההסתדרות. למשל, בעבור 11 חודשי עבודתו ב־2011 זכה גיל לשכר בעלות של 897 אלף שקל. ב־2012 עלות שכרו היתה 1.02 מיליון שקל, וב־2013 היא טיפסה ל־1.09 מיליון שקל. יותר מ־90 אלף שקל בחודש. כשפנינו לחברת העובדים כדי לקבל את תגובתה לשכרו של גיל היא השיבה כי השכר הזה "נמוך ב־25% מזה של קודמו יגאל דן".

 

"אני נדהם מגובה המשכורות וקשה לי להאמין שחברי ההסתדרות מעלים בדעתם שזה השכר של בכירים בחברת העובדים", אמר השבוע ל"מוסף כלכליסט" גיל אלוני, מנכ"ל חברת העובדים טרם מינויו של דן. לדבריו, שכרו בעת שכיהן כמנכ"ל היה כ־30 אלף שקל ברוטו (עלות שכר של כ־40 אלף שקל בחודש).

 

חברה קטנה, משכורות גדולות

 

מה עושה בעצם חברת העובדים של ההסתדרות, שמזכה את מנכ"לה בשכר שעלותו יותר ממיליון שקל בשנה, שעה שהוא מוצא זמן לכהן במקביל גם כגזבר ההתאחדות לכדורגל?

 

בעבר חלשה חברת העובדים, המשמשת הזרוע הכלכלית של ההסתדרות, על נכסי ענק דוגמת בנק הפועלים, סולל בונה וכור. אלא שבמרוצת השנים היא נאלצה להיפרד מנכסיה המשמעותיים. בעשור האחרון היא גם מימשה נדל"ן בהיקפים גדולים כדי לסייע להסתדרות להתמודד עם גירעונותיה. כיום חברת העובדים היא ארגון קטן המעסיק כ־20 עובדי מטה, ואחזקותיה המוכרות הן רשת הדיור המוגן משען, הוצאת הספרים עם עובד ורשת עמל. במקביל היא מנהלת את השכרת הנדל"ן שנותר בידיה.

 

"חברת העובדים היא לא איזו חברה תפעולית, שהמנכ"ל בה מנהל אלפי עובדים", אומר גורם המקורב להסתדרות. "מדובר בחברת ניהול נכסים קטנה, שאחראית בעיקר על ניהול נכסים שעומדים להשכרה".

 

אלא שכמו תנאי השכר של בכיריה, גם הדו"חות הכספיים של חברת העובדים, שהיא גוף מעין ציבורי המנהל נכסים ששייכים ליותר מחצי מיליון חברי ההסתדרות, אינם נחשפים לציבור. ההערכות הן שההכנסה השנתית הממוצעת של חברת העובדים בשנים האחרונות, לרבות הכנסות ממכירת נכסים, היתה כ־20 מיליון שקל. מתוך זה כ־10 מיליון מגיעים מהשכרת נכסים, והיתר ממכירת נדל"ן מעת לעת ומרווחים, ככל שישנם, מהחברות־הבנות.

 

חבילות פרישה של מיליון שקל

 

מתחת לחברת העובדים פועלת רשת בתי הספר הטכנולוגיים עמל 1, המאוגדת כחברה לתועלת הציבור. הרשת זוכה לתמיכה כספית עצומה ממשרדי הממשלה ומהרשויות המקומיות, ונשענת במקביל גם על תרומות נכבדות, בין היתר מגופים דוגמת החברה לאיתור והשבת נכסי נספי השואה, שגרירות ארצות הברית ומשרד החוץ האמריקאי.

 

בינואר 2008, במקביל למינויו של דן למנכ"ל חברת העובדים, מונה עו"ד שמעון כהן למנכ"ל החברה־הבת עמל 1. כהן היה מכר ותיק של עיני, מהתקופה שבה עבדו שניהם באגף מס הכנסה בבאר שבע. כמו דן, גם כהן עזב שלוש שנים מאוחר יותר, בינואר 2011. את מקומו תפסה רוית דום, מי שהיתה אז ראש לשכתו של עיני ולאחרונה נישאה לו באירוע מנקר עיניים שבו התחככו זה בזה פוליטיקאים, ראשי המשק ובכירי עולם העסקים.

 

כהן לא אהב את המינוי מעורר המחלוקת של דום במקומו. אפשר להניח שהוא אהב יותר את חבילת הפרישה המפנקת שאושרה לו, בדומה לזו שממנה נהנה יגאל דן. מהדו"חות הכספיים של עמל 1 ל־2011 עולה כי רשת החינוך העניקה לכהן חבילת פרישה של יותר ממיליון שקל באותה שנה, שבה כאמור עבד חודש אחד בלבד, כחלק ממה שהוגדר פיצויי פיטורים ומענק הסתגלות. רק כדי לסבר את האוזן, עלות שכרו שנה קודם לכן, שבה עבד 12 חודשים, היתה 700 אלף שקל.

 

מחליפתו דום, שנכנסה לתפקיד המנכ"לית בפברואר 2011, קיבלה באותה שנה משכורת ברוטו של 803 אלף שקל, ובנוסף כ־100 אלף שקל הטבות אחרות. בשנתיים הבאות ירד מעט שכרה של דום, והיא השתכרה כ־55 אלף שקל ברוטו לחודש בתוספת הטבות של כעשרת אלפים שקל בחודש. אגב, מי שחתום בדו"חות הכספיים על אישור המשכורות בעמל 1 הוא דודי גיל, שבמקביל לתפקידו כמנכ"ל חברת העובדים הוא גם יו"ר דירקטוריון עמל 1.

 

דודי גיל, מנכ"ל חברת העובדם דודי גיל, מנכ"ל חברת העובדם

 

הקשר למשרד פישר, בכר, חן

 

בחזרה לחברת העובדים. במקום השני ברשימת מקבלי השכר באגודה, אחרי גיל, ניצב עורך דין צעיר, בתחילת שנות ה־30 לחייו, בשם מושיקו ארז. אבל השכר אינו העניין המרכזי. ארז מאיר זווית נוספת של הקשר המתהדק והולך בין ההסתדרות לבין משרד עורכי הדין פישר, בכר, חן ושות', שבו עבד ארז כעורך דין שכיר לענייני נדל"ן טרם עבר לחברת העובדים.

 

הקשר בין ההסתדרות למשרד התהדק מאוד בשנים האחרונות. חברת העובדים נעזרה בו בתחום המסחרי, ומאז ששי תקן, שהיה היועץ המשפטי של האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, פרש ב־2011 והקים את מחלקת דיני העבודה בפישר, בכר, חן, מרבים גופים הסתדרותיים להשתמש בשירותי מחלקתו. למשל, המשרד מייצג את ההסתדרות בתיק רחב היקף שהיא מנהלת מול המדינה בעניין הפרטת הנמלים. גוף הסתדרותי נוסף שהחל להשתמש בשירותי המשרד הוא רשת עמל 1 שמנהלת דום, שיוצגה בשנים האחרונות בשורה של מערכות משפטיות בידי עורכי דין מהמחלקה שהקים תקן.

 

תגובות

 

יגאל דן מסר בתגובה: "אינני מעוניין להתייחס לשכרי, אבל כל מה שקיבלתי היה לפי ההסכם שחתמתי עליו. לא מדובר רק בשכר של חודש אחד, אלא בהודעה מוקדמת, פיצויים ומענק הסתגלות".

 

שמעון כהן מסר בתגובה: "ההחלטה על סיום העסקתי היתה משותפת לי ולעופר עיני. תשלומי הפרישה שלי לא חרגו מהנהוג בארגון באותה העת".

 

מחברת העובדים נמסר בתגובה: "שכרו של מנכ"ל חברת העובדים דודי גיל אינו חורג מהשכר הנהוג בחברות עם מחזור כספי דומה, ונמוך ב־25% משכרו של המנכ"ל הקודם (יגאל דן - ש"א). ביחס לתשלומי הפרישה של יגאל דן: הסכום הנקוב (1.24 מיליון שקל) אינו נכון וגבוה במאות אלפי שקלים מהמציאות. גמר החשבון עם מר דן בוצע על פי כל תנאי הפרישה שנצברו לזכותו במשך שנות עבודתו, וחברת העובדים הזמינה חוות דעת של רואה חשבון חיצוני לבדיקת חישוב עלויות הפרישה.

 

"עו"ד ארז הוא איש מקצוע מוערך, שמתוגמל בהתאם לתפקידו. למעט אירוע נקודתי אחד, חברת העובדים אינה משתמשת בשנה האחרונה בשירותי משרד פישר, בכר, חן, מהמשרדים המובילים בישראל. עם זאת, החברה אינה רואה כל מניעה לשכור את שירותי המשרד בעתיד אם יהיה בכך צורך".

 

מההסתדרות נמסר: "עו"ד שי תקן הוא מהמשפטנים המובילים בישראל בתחום דיני העבודה. מדיניות העסקת ספק חיצוני באמצעות ריטיינר היתה נהוגה גם לפני עזיבתו של תקן. משרד פישר, בכר, חן מועסק בריטיינר בהתאם לצורך, ועל פי הכללים המקובלים".

 

מרשת עמל נמסר: "הרשת משתמשת בשירותי משרד פישר, בכר, חן זה כמה שנים".

 

ממשרד פישר בכר חן וול אוריון ושות' נמסר בתגובה: "עו"ד תקן נחשב אחד מטובי המומחים בדיני עבודה בישראל. לכן, באופן טבעי מאז הצטרפותו למשרדנו שוכרים את שירותיו לקוחות רבים. ועדי העובדים והגופים ההסתדרותיים הנמנים עם לקוחותינו משלמים תעריפים הנהוגים בשוק".

 

עופר עיני מסר בתגובה: "יגאל דן סיים את תפקידו כמנכ"ל חברת העובדים לפני מספר שנים והסיבות לעזיבתו אינן רלוונטיות לעת זו. שמעון כהן, הודיע מיוזמתו ובכתב על רצונו לסיים את תפקידו כמנכ"ל רשת עמל בתום שלוש שנות כהונה. הדירקטוריונים של החברות הם הגוף המוסמך לאשר את תנאי פרישתם של מנכ"לי החברות וזאת בהתאם לחוזה אשר נחתם עימם ולכללים הנהוגים בחברות ההסתדרות ואכן כך נעשה בשני מקרים אלו (תשובה על כך נמסרה לך גם בתגובת ההסתדרות). כפי שנמסר לך על ידי ההסתדרות שכרו של דודי גיל היה נמוך משכרו של המנכ"ל הקודם מר יגאל דן".

 

לעניין קליטתו של מושיקו ארז מסר עיני: "כיו"ר חברת העובדים לא טיפלתי בקליטת עובדים בחברה. הגורם אשר מנהל את החברה ומוסמך לקלוט עובדים בחברת העובדים הינו המנכ"ל וגם במקרה זה כמו במקרים אחרים, הוא אשר טיפל בקליטה

(תשובה בעניין זה נמסרה על ידי ההסתדרות)".

 

בעניין העברת תיקי חברת העובדים למשרד פישר, בכר, חן מסר עיני: "מעולם לא עודדתי העברת תיקים לעו"ד כזה או אחר. גם בעניין זה הגורם המטפל בחברה הינו המנכ"ל והמחלקה המשפטית של החברה".

 

לעניין העברת תיקי דיני עבודה לפישר, בכר, חן מסר עיני: "עו"ד שי תקן הינו מומחה בתחום דיני עבודה אשר שימש במשך שנים כיו"ר הלשכה המשפטית של האגף לאיגוד מקצועי לשביעות רצוננו המלאה. הסמכות להתקשר עם עו"ד חיצוני כריטיינר בתחום זה הינה בסמכות האגף לאיגוד מקצועי ובאישור ועדת הכספים של הנהגת ההסתדרות, כך נעשה הדבר גם בהתקשרות עם עו"ד תקן. למיטב ידיעתי, גם בעבר ההסתדרות שכרה את שירותיהם של עורכי דין אחרים שעבדו בהסתדרות וזהו נוהל מקובל בארגון. לדעתי יש יתרונות רבים בהתקשרות עם עו׳ד חיצוני אשר מכיר היטב את המערכת ואת הזקוקים לשירותיו - האיגודים המקצועיים וועדי העובדים. מעולם לא התערבתי בשכירת שירותיו כריטיינר של עו׳ד שי תקן ברשת עמל 1." 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x