$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

קבוצת ואוליה מנהלת מגעים למכירת פעילותה בישראל

הקבוצה הצרפתית המחזיקה בין היתר בתחנת הכוח OPC ובמתקן ההתפלה באשקלון דורשת 400 מיליון דולר

גולן חזני 06:5223.12.13

קבוצת ואוליה העולמית פועלת למכירת פעילותה בישראל. ל"כלכליסט" נודע כי בחודשיים האחרונים נפגשו נציגי הקבוצה עם משקיעים ישראלים וזרים ודנו במכירת הפעילות.

לשם קידום המגעים שכרה ואוליה את שירותיה של חברת הייעוץ גורן קפיטל של שמואל גורטלר ללוות את התהליך. גורן קפיטל העניקה ייעוץ לתהליך הפרטת בזק והבנקים לאומי ודיסקונט וייעצה למדינה גם בהקמת תחנות כוח סולאריות וסיפקה ייעוץ למקורות בהקמת פרויקט מתקן ההתפלה באשדוד. בנק ג'יי פי מורגן מלווה גם הוא את התהליך מול משקיעים זרים.

 

הכנסות ואוליה מוערכות ב־1.5 מיליארד שקל בשנה והרווח הנקי שלה מוערך ב־120 מיליון שקל. לצורך ביצוע הערכת שווי מדויקת של פעילות הקבוצה בישראל נשכרו שירותיה של פירמת רואי החשבון הבינלאומית PWC. לוואוליה פעילות ענפה בישראל, אולם ישנו קושי לבצע הערכת שווי לפעילותה. הקושי נובע מכך שחלקה של הפעילות מתבצעת בשותפות עם חברות אחרות, חלקה באמצעות אחזקות מיעוט וחלקה באמצעות פרויקטים נקודתיים. גורמים המעורבים במגעים אומדים את היקף רכישת כלל הפעילות ב־400 מיליון דולר.

 

עוד נודע ל"כלכליסט" כי בין הגופים הבוחנים את הרכישה נמצאים קרן הפרייבט אקוויטי פימי שבשליטתו ובניהולו של ישי דוידי והקרנות נוי וקרן תשתיות הפעילות בתחום התשתיות.

  

מתכוונת להתמקד בפעילות בצרפת, מזרח אירופה וסין

 

ואוליה היא הקבוצה הזרה הגדולה ביותר הפועלת בארץ בתחום התשתיות, לצד אלסטום, והמגעים שהיא מנהלת כעת נובעים ככל הנראה מהחלטת ואוליה העולמית, החברה־האם הצרפתית, לצמצם את פעילותה ב־40 מתוך 77 המדינות בהן היא פעילה כיום. ואוליה העולמית דיווחה ב־2012 על תוכנית ההתייעלות על רקע חובות ענק בסכום עתק שבהן נושאת הקבוצה — כ־15.2 מיליארד יורו. הקבוצה מתכוונת להתמקד בפעילות בצרפת, במזרח אירופה ובסין. בנוסף הודיעה הקבוצה כי היא עתידה להתמקד בפעילות הליבה של הקבוצה, תוך יציאה לתוכנית מימושים עולמית בהיקף של 5 מיליארד יורו. זאת, במטרה לצמצם את החוב ל־12 מיליארד יורו עד סוף 2013, ולקצץ 780 מיליון יורו מתקציבה השוטף עד סוף 2015. נראה כי הקונצרן הצרפתי יעמוד מאחורי הרוכשת ויעמיד לרשותה את המוניטין שלו בחודשים ואולי אף בשנים הראשונות לרכישה.

 

עם זאת, בואוליה ישראל הכחישו את הידיעה מכל וכל וטענו כי מדובר במגעים להכנסת משקיעים לקבוצה.

 

מיו"ר הקבוצה אורי שטרקמן נמסר: "קבוצת ואוליה ישראל היא מהגופים המובילים בארץ בתחומי הסביבה, המים והאנרגיה. הקבוצה מנהלת מגעים עם גופים פיננסיים מהארץ ומהעולם על הכנסתם כשותפים לפעילות בישראל ולא על מכירת הפעילות. ואוליה ישראל גאה לציין 20 שנות פעילות בארץ ותמשיך לתרום לסביבה בישראל גם בשנים הבאות".

 

 צילום: צפריר אביוב

 

פעילות התחבורה כבר נמכרה בשנה האחרונה

 

הסניף הישראלי של הקבוצה הוקם ב־1993 על ידי שטרקמן שכיום משמש כיו"ר. בפברואר האחרון פרש ארנון פישביין המנכ"ל במפתיע מניהול הקבוצה לאחר כשלוש שנים בתפקיד ועל רקע תוכנית התייעלות שמבצעת ואוליה העולמית מזה שנתיים. מאז פרישתו של פישביין לא מונה מנכ"ל לקבוצה ושטרקמן משמש גם ממלא מקום המנכ"ל.

 

הקבוצה, שמעסיקה בישראל כ־2,000 עובדים, פעילה בשלושה תחומים בארץ: אנרגיה, מים ואיכות סביבה. עד לאחרונה היתה הקבוצה פעילה גם בתחום התחבורה, באמצעות החברה־הבת קונקס, אולם זו נמכרה לפני כמה שבועות לחברת אפיקים. כחצי שנה קודם לכן מכרה הקבוצה לאגד את אחזקתה בחברת סיטיפס, מפעילת הרכבת הקלה, בה החזיקה 25%.

 

בתחום איכות הסביבה מחזיקה הקבוצה בין היתר במטמנות אפעה ובעברון - מתקן השריפה היחיד בארץ לחומרים מסוכנים, איסוף ופינוי פסולת בעשרות רשויות מקומיות בארץ ומתקני מיחזור.

 

בתחום המים התאגיד מחזיק ב־50% ממתקן ההתפלה באשקלון, השני בגודלו בארץ, שמספק כ־120 מיליון קוב מים מותפלים בשנה. השותפה שלה במתקן היא חברת הנדסת התפלה שבבעלות כיל וקבוצת דלק. בבעלות ואוליה גם מתקנים לטיהור שפכים כדוגמת מט"ש אילון.

 

בתחום האנרגיה מחזיקה הקבוצה ב־20% מתחנת הכוח הפרטית הראשונה בישראל OPC שבמישור רותם שהחלה לפעול ביולי האחרון, וזאת באמצעות החברה־הבת דלקיה. כמו כן שותפה החברה בהקמת ארבעה מתקנים סולאריים מהגדולים בארץ, בשיתוף חברה־בת של חברת החשמל הצרפתית.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x