$
מוסף 12.12.2013
שאלות מוסף 12.12.13

"בעתיד אולי נוכל ללמוד שפה חדשה בנטילת גלולה"

פרופ' ניקולס נגרופונטה, מנביאי המהפכה הדיגיטלית וממייסדי מעבדת התקשורת ב־MIT, מסביר כי מהפיכת האינטרנט הביאה לקץ עידן הפרטיות, וטוב שכך

שי אספריל 08:1512.12.13
הוא מנביאי המהפכה הדיגיטלית וממייסדי מעבדת התקשורת ב-MIT, אחד המוקדים האקדמיים החשובים בתחום. בספרו "להיות דיגיטלי" (1995) חזה בין היתר את הכניסה המסיבית של האינטרנט לחיינו. ב-2006 השיק את פרויקט "לפטופ לכל ילד". כיום הוא מעורב ביוזמה שמעודדת אוריינות בלימוד עצמי בעזרת טאבלטים.

 

1. כשאתה מסתכל על העתיד, מהי הטכנולוגיה שהכי מרתקת אותך?

"ביוטק. שליש מהפרויקטים במעבדת החדשנות שלנו ב־MIT קשורים לביוטק. הולכים להיות שם דברים מדהימים: אחד הדברים המשמעותיים שמעסיקים את החוקרים שלנו היום, למשל, הוא איברים ביוניים. השימוש שאנחנו מייעדים היום לאיברים ביוניים הוא החלפת איברים טבעיים שלא מתפקדים, אבל בעוד 10–20 שנה ייתכן שאנשים ירצו להחליף בהם גם איברים שלהם שכן מתפקדים. היום זה נשמע בלתי סביר, אך אל תהיה בטוח שזה לא יקרה: אם הייתי שואל אותך לפני 20 שנה אם תזדקק לכל הטכנולוגיה שהיום אתה לא יכול לחיות בלעדיה, היית אומר לי שלא".

 

פרופ' ניקולס נגרופונטה. הגיע לארץ בשבוע שעבר להרצות בפורום MIT. "השימוש שאנחנו מייעדים היום לאיברים ביוניים הוא החלפת איברים טבעיים שלא מתפקדים, אבל בעוד 10–20 שנה ייתכן שאנשים ירצו להחליף בהם גם איברים שלהם שכן מתפקדים" פרופ' ניקולס נגרופונטה. הגיע לארץ בשבוע שעבר להרצות בפורום MIT. "השימוש שאנחנו מייעדים היום לאיברים ביוניים הוא החלפת איברים טבעיים שלא מתפקדים, אבל בעוד 10–20 שנה ייתכן שאנשים ירצו להחליף בהם גם איברים שלהם שכן מתפקדים" צילום: איי אף פי

 

2. מה עוד מצית את הדמיון שלך בנוגע לפיתוחים עתידיים?

"אני רואה לנגד עיניי - וזה לא משהו שאנו עובדים עליו בשום אופן (הוא צוחק) - פיתוחים פנימיים, כלומר בתוך גוף האדם. במחזור הדם, למשל: פיתוחים שיאפשרו ללמוד שפה חדשה בן רגע בנטילת גלולה או לקרוא ספר לא באמצעות העיניים".

 

3. יהיו אוניברסיטאות בעוד 20 שנה? סטודנטים ימשיכו להגיע לשיעורים?

"אם אתה שואל אותי על בית הספר לארכיטקטורה, ברור שאנשים יבואו לשיעורים. אם אתה שואל אותי אם בעתיד יבואו 300 סטודנטים לשמוע פרופסור מרצה וכותב משהו על הלוח - זה לא יימשך. אני מניח שבעתיד יהפכו האוניברסיטאות למקום שבו עושים דברים ולא מקשיבים לדברים. האוניברסיטה פשוט תהיה מעבדה".

 

4. ב־1995 חזית שעד שנת 2000 מיליארד אנשים ישתמשו באינטרנט, אולם האם האמנת שזה יהיה חלק בלתי נפרד מהחיים של כולנו, שנרגיש שחיים ללא אינטרנט כמעט בלתי אפשריים?

"אף אחד לא האמין. אינטרנט הוא לא המצאה חדשה; השתמשתי בו לפני יותר מ־40 שנה, אלא שאז היינו שלושה אנשים. ב־1995 כבר היו לא מעט אנשים באינטרנט, אבל מעטים האמינו שהכל יהיה בנוי עליו. תסתכל סביב: אין כמעט דבר שלא בנוי על האינטרנט היום, אתה לא יכול לומר את זה על הרבה דברים".

 

 

5. אנחנו לא משועבדים לאינטרנט, נרקומנים של פייסבוק ושל מיילים?

"הטענה הזאת שקולה בעיניי לטענה שאנו משועבדים למעליות. אתה יכול לבנות היום בניין בלי מעלית? האם אנשים אומרים שהם צריכים לעלות במדרגות כי הם משועבדים למעליות? הדבר היחיד שאני יכול להסכים עליו בהקשר הזה הוא שיש לנו תלות רבה מדי במכשיר בודד - למשל, הסלולרי שלי הוא הטלפון, המחשב והמכשיר שאני מכוון באמצעותו את התנור בבית. אז אובדן שלו ייצור לי בעיה קשה. היה עדיף לבזר את התלות שלי ולא לרכז אותה במכשיר אחד".

 

6. טוענים נגדך שאתה טכנו־אוטופיסט, שאתה מאדיר את הטכנולוגיה ומתעלם מהבעיות החברתיות והמוסריות שהיא יוצרת. נראה שאובדן הפרטיות, למשל, לא מטריד אותך במיוחד.

"כשחברות מסחריות מנצלות מידע פרטי ומשתפות פעולה עם ממשלה, כל ממשלה שהיא, זה מטריד אותי מאוד. אבל כשמפרסמים משתמשים במידע שלי כדי לנבא עליי דברים, זה מעניין בעיניי. אם אני מגיע לתל אביב ומקבל המלצה טובה כי המערכת מכירה אותי, זה לא רע בעיניי. נכון, יכולים להציע לי דברים שאני לא רוצה לקנות, אך זה סיכון שאני מוכן לקחת.

 

"אנשים מבוגרים מוטרדים מהעובדה שאתה לא יכול לבחור במי לבטוח. פעם זה היה אפשרי: אם היתה לך מזכירה, יכולת להחליט אם אתה מוסר לה מידע רגיש. ואולם, הדור הצעיר כבר לא מוטרד מאובדן הפרטיות: כשאני שואל אותם איך הם מרגישים עם זה, הם אומרים שבסדר - וטוב שכך, כי עידן הפרטיות כבר נגמר. אין יותר פרטיות. אתה לא יכול שלא להשתמש בטכנולוגיה המצויה היום, וזה אומר שאתה מוותר על הפרטיות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x