$
מט"ח וסחורות

המטבעות הפכו לשטרות: רווח נקי של 100 מיליון דולר לחברת הפורקס FXCM

קבוצת ישראלים לשעבר מתחת לגיל 40 ייסדה את חברת הפורקס, שהגישה תשקיף להנפקה בניו יורק לפי שווי של 800-400 מיליון דולר. מיהם המיליונרים הצעירים, איך עובדת חברת המט"ח וכיצד פועלים ישראלים בביירות ובדובאי?

עומרי כהן 12:0214.09.10

פעילות ההנפקות בארצות הברית נעצרה כמעט לחלוטין בחודש האחרון. מאז אמצע אוגוסט הושלמה בוול סטריט רק הנפקה ראשונית אחת של מניות לציבור (IPO), לאחר 13 הנפקות ראשוניות שהושלמו שם בשבועיים הראשונים של אוגוסט. למרות זאת, שטף התשקיפים המוגשים ל־SEC (רשות ני"ע האמריקאית) טרם נפסק, ומתחילת החודש הוגשו תשעה תשקיפים חדשים.

 

אחד המעניינים מבין התשעה שהוגשו הוא של חברת המסחר המקוון במטבעות (פורקס) - FXCM האמריקאית - שלה פעילות גם בישראל. 237 עמודי התשקיף מעניקים הצצה ראשונה אל הקרביים של אחת מהחברות הגדולות בעולם, שמספקת שירותי מסחר מקוונים למאות אלפי לקוחות פרטיים ברחבי העולם. מאחורי FXCM, כך עולה מהתשקיף, עומדת קבוצה של ישראלים לשעבר ויהודים חרדים מניו יורק, שהקימו את החברה ב־1998 ומנהלים אותה עד היום.

 

מי שמוביל את הקבוצה ומחזיק גם בתפקידי מנכ"ל ודירקטור הוא דרור (דרו) ניב, ישראלי לשעבר שמשפחתו עזבה את הארץ בגיל צעיר. ניב (37) מחזיק בתואר ראשון בחשבונאות מטעם אוניברסיטת מסצ'וסטס. את הקריירה המקצועית שלו הוא החל כסוחר אג"ח, ועוד לפני הקמת FXCM הספיק, עם ארבעת שותפיו, לשמש מנהל שיווק בקבוצת הפיננסים MG. בקבוצת המייסדים ניתן למצוא גם את סמנכ"ל התפעול והדירקטור דיוויד זכאי, את בן דודו הדירקטור וויליאם אחדות, וכן את הדירקטורים קנת' גרוסמן ואדוארד יוסופוב.

 

 

אחותו של דרור, אורנית ניב (34), מכהנת בתפקיד נשיאת FXCM ומשמשת אחראית על הפעילות הבינלאומית (מחוץ לארה"ב). בתוקף תפקידה היא אחראית, בין היתר, על השלוחה הישראלית שנפתחה אשתקד, וכן על חדרי המסחר בדובאי ובביירות. אורנית, כמו דרור ניב, השלימה את לימודיה האקדמיים באוניברסיטת מסצ'וסטס ומחזיקה בתואר ראשון במדע המדינה.

 

ציטוטים צולבים מ־15 עושי שוק

 

בתשקיף מספרת FXCM כי היא מעניקה שירותי מסחר מקוונים בשערי חליפין של מטבעות ליותר מ־165 אלף לקוחות ברחבי העולם (כ־75% מהם מוגדרים כפעילים). מרבית הלקוחות (90%) הם אנשים פרטיים מהמגזר הקמעונאי, ומקצתם גופים מוסדיים. החברה טוענת כי לקוחותיה זוכים לציטוטי שערים צולבים הטובים ביותר עבור עד 56 צמדי מטבעות (מטבע מול מטבע), שמתקבלים מ־15 עושי שוק שונים בשוק המטבעות (12 בנקים ושלוש קרנות גידור), בהם ברקליס, סיטי, קרדיט סוויס, דויטשה בנק, UBSו ג'יי.פי מורגן צ'ייס.

 

עוד עולה מהתשקיף, כי בתחילת 2007 הפסיקה החברה לפעול באמצעות דסק מסחר עצמאי (כפי שפועלים עדיין עיקר מתחריה) ועברה למודל של פעילות ללא דסק מסחר (agency model). המהפך הזה קרה אחרי שב־2005 קרסה ברעש גדול חברת המסחר בחוזים עתידיים רפקו (Refco), לאחר שהמנכ"ל שלה פיליפ בנט הסתיר את קיומם של חובות אבודים בהיקף של 430 מיליון דולר.

 

 

רפקו, שהונפקה בוול סטריט רק חודשיים לפני הקריסה, החזיקה ב־35% ממניות FXCM והיתה אחראית באותה התקופה לכ־40% מהכנסות חברת הפורקס. זאת, דרך שיתוף פעולה בין החברות, שבמסגרתו קיבלו הלקוחות של FXCM את האפשרות ליהנות משירותי המסחר של רפקו דרך המערכת הממוחשבת של FXCM, כאשר שתי החברות מתחלקות בהכנסות מהפעולות שבוצעו מול רפקו.

 

אחרי הקריסה נכנסה רפקו להליך של פירוק, שבמסגרתו נמכרה האחזקה ב־FXCM לקרן לונג רידג' אקוויטי פרטנרס (25%) ולליהמן ברדרס (10%), שקרס בעצמו שלוש שנים מאוחר יותר. המניות שהחזיק ליהמן נמצאות בינתיים באחריות בית המשפט, שאחראי לניהול נכסיו של בנק ההשקעות שהתמוטט.

 

הפירוק של רפקו פגע קשות ב־2006 גם בפעילות המסחר של FXCM. הכנסות החברה צנחו ב־35% ל־113 מיליון דולר, וכתוצאה מכך עברה החברה להפסד של 7 מיליון דולר. בעקבות המכה הזו החליט ניב כי עליו לנטוש את המודל שהיה קיים אז, ולעבור לפעילות של תיווך בלבד בין הלקוחות לבין עושי השוק.

 

אם במודל של הפעלת דסק מסחר, הברוקר הקמעונאי קובע את שערי הציטוטים שהוא מספק ללקוחותיו עבור כל מטבע, ויכול להמשיך ולהחזיק בפוזיציית מסחר ההפוכה ללקוח (כלומר להמר נגד הלקוח), הרי שבמודל התיווך שאומץ ב־2007 האינטרס של החברה מתיישר עם זה של הלקוח, הסיכון שלה מצטמצם והיא אף זוכה למוניטין טוב יותר ביחס למתחרות, מבחינת ניקיון הכפיים.

 

בתשקיף שהגישה, כותבת FXCM כי מודל התיווך נהפך ל"אבן יסוד בפילוסופיה של ליבת הפעילות שלנו. כאשר לקוח מבצע פעולת מסחר על בסיס ציטוט השער הטוב ביותר שעושי השוק שלנו הציעו לו, אנחנו פועלים כמתווך אשראי, או כמנהל חסר סיכון, ומבצעים במקביל פעולות מסחר עם הלקוחות ועם עושה השוק, שמקזזות אלו את אלו".

 

למרות זאת, שמה של החברה לא נפקד מרשימת חברות הפורקס הנאלצות להתמודד עם תביעות כספיות רבות שהוגשו על ידי לקוחות זועמים, שהפסידו את מיטב כספם. לדברי החברה, ההנהלה בדקה את התביעות וקבעה שלמיטב הבנתה, אין בהן ממש. עם זאת, מדגישה FXCM כי ההליכים נמצאים בעיצומם וכי לא ניתן לדעת כיצד יסתיימו.

 

את הכנסותיה משיגה החברה מעמלות שהיא מעמיסה על הלקוח בתוספת הציטוט שמתקבל מעושה השוק, כך שהכנסותיה מפעילות המסחר נגזרת, לדבריה, רק מכמות העסקאות והיקפן ולא מרווחים מהמסחר עצמו. מודל זה מייצר, לדעת החברה, זרם הכנסות יציב, בעוד שמודל ההון שמבוסס על רווחים מהימורים נגד לקוחות מושפע הרבה יותר מהתנודתיות בשוק.

 

אף שמערכת המסחר של FXCM מאפשרת קבלת ציטוטים מהצלבת שעריהם של 56 צמדי מטבעות, לפי התשקיף תשעה צמדים בלבד מרכזים 87% מהיקף הפעילות. ההימור הפופולרי ביותר הוא על שער החליפין יורו־דולר, שריכז לבדו 31% מפעילות המסחר של החברה ב־2009.

 

ההפקדה הראשונית: החל מ־25 דולר

 

מה דעתך על מניית JP MORGAN:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

מבט על התוצאות הכספיות של FXCM מגלה שהחברה אינה אמורה להתקשות בגיוס הון בבורסת ניו יורק (NYSE), לפחות כל עוד דרישותיה לגבי השווי הראוי בהנפקה יישאו תווית הגיונית לדעת המשקיעים.

 

את המחצית הראשונה של 2010 סיימה החברה עם הכנסות (בניכוי עמלות לעושי השוק) של 136.5 מיליון דולר - צמיחה של 7% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. למרות זאת, צמח הרווח הנקי ב־3% בלבד ל־51.8 מיליון דולר במחצית הראשונה, עקב זינוק של 18% בהוצאות השכר של החברה ל־34.5 מיליון דולר. בסוף יוני החזיקה החברה במזומנים בשווי של 153 מיליון דולר, ובכספי לקוחות בשווי של 425.5 מיליון דולר.

 

 

בתשקיף מציינת החברה כי בכוונתה לנסות ולגייס עד 200 מיליון דולר, בהנפקת מניות מסוג A. ההנפקה אמורה לממן את אסטרטגיית ההתרחבות של החברה דרך רכישות (בעיקר מחוץ לארה"ב), כאשר השווי אמור לנוע בטווח שבין 400 ל־800 מיליון דולר לפני הכסף.

 

מניות A (שייסחרו תחת הסימול FXCM) יעניקו לבעליהן אחזקה בהון החברה, כלומר זכאות לקבלת דיבידנדים, אולם השליטה תישאר בידי חבורת המייסדים, שתחזיק במניות מסוג B. לתפקיד החתמים שיובילו את ההנפקה נבחרו עושי השוק המרכזיים של החברה, ובראשם קרדיט סוויס, ג'יי.פי מורגן וסיטי.

 

פעילותה של FXCM מבוצעת דרך חברות־בנות הממוקמות, בין השאר, בארה"ב, בריטניה, הונג קונג, אוסטרליה ודובאי. בסך הכל מועסקים בחברה 678 עובדים במשרה מלאה, 515 מהם בארה"ב ועוד 57 עובדי קבלן.

 

מוצרי החברה לשוק הקמעונאי כוללים שלושה סוגי חשבונות למסחר במטבעות. לסוחרים מתחילים מאפשרת החברה פתיחת חשבון מיקרו עם השקעה מינימלית של 25 דולר בלבד. החשבונות הסטנדרטיים שמיועדים למרבית הלקוחות דורשים הון מינימלי של 2,000 דולר, ואילו למקצוענים מוצע חשבון מסחר אקטיבי שייפתח תמורת הפקדה מינימלית של 50 אלף דולר.

 

 

כחלק מתהליך השיווק מציעה FXCM ללקוחות פתיחת חשבון ניסיון (דמו) למסחר ללא תשלום. ב־2009 היא פתחה 713 אלף חשבונות דמו, כאשר 15% מתוכם נהפכו לחשבונות מסחר פעילים.

 

המערכת של FXCM פעילה ב־16 שפות שונות, אך עיקר פעילותה השיווקית התמקד עד כה בארה"ב. במאי השנה השלימה FXCM את רכישת חברת הברוקראז' הבריטית ODL שמספקת שירותי מסחר במט"ח וכן במניות ובנגזרים, ורשומה כאחד מחברי הבורסה של לונדון. ל־ODL רשימה של כ־50 אלף לקוחות מוסדיים, בהם בנקים בישראל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x