$
בלדד השוחי

האם חוק שלוש השניות עובד?

השוחי שיודע הכל מספר מה אסור להרים בתוך פחות משלוש שניות - ומה חייבים להרים, ומהר

בלדד השוחי 09:4410.06.10

האם חוק השלוש שניות עובד? נטע, רחובות

 

נטע היקרה,

האתגר העיקרי במענה לשאלתך היה לגלות מהו חוק שלוש השניות. בהתחלה לא היה לי מושג על מה את מדברת, אבל מחקר מעמיק הצביע על שלושה מועמדים אפשריים. הראשון בא מתחום הספורט, ממשחק הכדורסל, בו יש סדרה שלמה של חוקים ותקנות שנועדו להפוך את המשחק למעניין, דינאמי וזורם יותר.

 

המשמעותי בהם, ככל הנראה, היה פתיחת הצד התחתון של הסל כדי שהכדור ייפול בחזרה למגרש והמשחק יתחדש בזריזות. בגרסאות ישנות יותר צריך היה לחלץ את הכדור מהסל בתהליך מייגע שכלל שילוב של מקל ארוך ואיש גבוה. שינוי משמעותי נוסף הוא חוק שלוש השניות, תקנה שמגבילה את משך הזמן שבו מותר לשחקן התקפה להימצא בקרבת הסל. מאחר שקרבת הסל היא המקום הטבעי לשחקני התקפה, החוק הזה מכריח אותם לזוז ממקום למקום ובכך מעניק לחובבי הענף משחקים מעניינים יותר. חוק שלוש השניות, לפחות במקרה הזה, עובד.

 

חוק שלוש השניות השני שייך למגרש אחר לגמרי. הוא מדבר על מציאת בני זוג פוטנציאליים במסיבות, מועדונים ומקומות בילוי, והוא קובע שמהרגע שבו יצרת קשר עין עם מישהו שמוצא חן בעינייך את חייבת לגשת אליו בתוך שלוש שניות לכל היותר. גם החוק הזה עובד, ומאותה סיבה. הוא לא מעלה את סיכויי הקליעה באף אחד מהנסיונות, אבל הוא מבטיח משחק מהיר ודינאמי. במקום להתלבט לילה שלם אם לגשת או לא, פשוט ניגשים. שוב ושוב ושוב. בסוף בטח יצא מזה משהו. הסטטיסטיקה לטובתך.

 

חוק שלוש השניות. אפשר לאכול מהרצפה? חוק שלוש השניות. אפשר לאכול מהרצפה? צילום: shutterstock

 

החוק השלישי מדבר על אוכל וחידקים. הוא גורס שאם נפל לך אוכל על הרצפה, אבל הצלחת להרים אותו בתוך פחות משלוש שניות, את יכולה לאכול אותו ללא חשש. לחידקים, לפי החוק המוזר הזה, לוקח לפחות שלוש שניות לטפס לך על הסנדוויץ'. החוק הזה, בניגוד לשני קודמיו, לא עובד, ועל מידת הדיוק המדעי שלו את יכולה ללמוד מהעובדה שלפעמים קוראים לו "חוק חמש השניות" ולפעמים אפילו "חוק עשר השניות". הזמן הנקוב נוטה להתארך ככל שמדובר באדם רעב יותר ובאוכל נחשק יותר, כאילו לוקח לחידקים יותר זמן לטפס על פרוסת עוגה מאשר על עלה חסה.

 

הצרה העיקרית עם החוק הזה היא שחידקים לא מטפסים. חידקים הם יצורים קטנים מאד, ולכן אטיים מאד. הם לא יודעים שנפל לך משהו על הרצפה ולכן הם לא מתאמצים לטפס על המשהו הזה. בהקשר של השאלה שלך נכון יותר לחשוב על החידק לא כעל חיה, אלא כעל סוג של לכלוך. לכלוך לא צריך לטפס לך על האוכל כדי לדבוק בו, הוא רק צריך לגעת. כמה מחקרים מדעיים נערכו כדי לוודא את העניין הזה, והתשובה חד־משמעית: החידקים לא מחכים לשום חוק. כשאוכל נופל על משטח שורץ חידקים, הללו נצמדים אליו, בדיוק כמו כל לכלוך אחר.

 

מעניין לציין שדווקא הרצפה נקייה מחידקים באופן יחסי. אין להם יותר מדי מה לאכול שם. משטח הרבה יותר בעייתי הוא השיש במטבח. שאריות מזון שדבקות בו הופכות אותו לסוג של חממה למיקרו אורגניזמים. גרועים אפילו יותר הם קרשי החיתוך שהופכים למשרצות חידקים של ממש אם לא מנקים אותם היטב ולעתים קרובות.

 

גם בגוף האדם יש הפתעות דומות. הישבן, שסובל ממוניטין של איבר מטונף במיוחד, מכוסה רוב הזמן ואוכלוסיית החידקים שחיה עליו מצומצמת למדי. כפות הידיים שלנו מטונפות הרבה יותר, ורוב המחלות המידבקות עוברות מתישהו דרכן. אז הנה, עכשיו את יודעת. חוק שלוש השניות הוא המצאה של אנשים רעבים, יותר היגייני לאכול משהו שנפל על הרצפה מאשר משהו שהונח על השיש, ויותר היגייני לנשק למישהו בישבן מאשר לנשק לו את היד. החיים מלאים בהפתעות נעימות.

 

שאלות לבלדד: askbildad@calcalist.co.il

בטל שלח
    לכל התגובות
    x