$
מוסף כלכליסט 22.4.10

"ניהול נכון אומר: תעשה מה שהכי טוב לך"

שבע שנים אחרי שלקה במחלה חשוכת המרפא ALS דב לאוטמן, מייסד חברת הטקסטיל דלתא, נמרץ מתמיד. נשיא התעשיינים לשעבר סבור היום שהמונח "מייד אין ישראל" מיושן - "אם אתה רוצה לתפור מדים ואפשר להשיג את זה בזול יותר בחוץ, אז תעשה את זה בחוץ"

דיאנה בחור-ניר 11:0822.04.10

בן 74. מבכירי התעשיינים בישראל וחתן פרס ישראל לתעשייה. לאוטמן ייסד את חברת הטקסטיל דלתא ושימש נשיא התאחדות התעשיינים ונשיא עמותת דור שלום. שבע שנים אחרי שלקה במחלה חשוכת המרפא ALS הוא נמרץ מתמיד, ופעיל בעמותות שהקים ובוועד המנהל של אוניברסיטת תל אביב

 

1. לקראת יום העצמאות יצאה חברת אלדן בקמפיין "כחול־לבן" עם חולצות שיוצרו בטורקיה. מדי שב"ס נתפרים בסין, וגם ייצור סיכות צה"ל עשוי לעבור לאסיה. מדובר כבר בסמלים לאומיים. לאן נעלם הכחול־לבן?

"הוא לא נעלם. אלה תהליכים שטובים לאזרחים. ה'מייד אין איפה' כבר לא משנה היום. יש באירופה מדינות שבהן בכלל לא שמים תווית של 'מייד אין'. גם אם המוצר יוצר בסין אבל עוצב על ידי מעצבת ישראלית, זה לא הופך אותו לפחות טוב. הניהול הנכון היום אומר 'תעשה את מה שהכי טוב לך'. אם אתה רוצה לתפור מדים וזה על חשבון תקציב הביטחון ואפשר להשיג את זה בזול יותר בחוץ, אז תעשה את זה בחוץ. ישראל לא אמורה להתחרות בעובדים של 100 דולר לחודש במתפרות בסרי לנקה. קם היום מפעל בתפן בשם בבקום, על ידי בחור ערבי שמעסיק מאות מוקדנים שיושבים ליד מחשב ונותנים שירותים. זה לטעמי המתפרות של 2010. הייתי רוצה לראות שהתופרות של 2050 יישבו ליד מכונה שמפעילה מחשב שבונה ציוד אלקטרוני, במקום לשבת בראש מורכן על מכונת תפירה ולתפור כל היום".

 

2. אז יש בכלל עתיד לתחום הטקסטיל בישראל?

"יש מקום לענף בישראל. ההנהלות, הפיתוח והחדשנות, ניהול הייצור, המכירות והכספים, אלה צריכים להיות בארץ. אבל התפירה יכולה להתבצע בחוץ. דלתא היא חברה מאוד מצליחה שמרכזה בארץ, אף על פי שהתפירה ירדה לתאילנד ומצרים. זה לא הוריד מהעובדה שהחברה ישראלית לכל דבר. את מקצוע התפירה אי אפשר להמשיך בעולם המערבי, הוא פשוט לא תחרותי".

 

דב לאוטמן: "ה'מייד אין איפה' כבר לא משנה היום" דב לאוטמן: "ה'מייד אין איפה' כבר לא משנה היום" צילום: יובל חן

 

3. איך נראים חייך אחרי שעזבת תפקיד ניהולי בכיר במרכז התעשייה וכמי שמתמודד עם מחלת ניוון השרירים ALS?

"אני עוסק כיום בתחומי החינוך והדו־קיום. העיסוק בהם נמשך מבוקר עד ערב והוא אינטנסיבי לא פחות מהחיים שהיו לי בתקופת דלתא. כבר מזמן הגעתי למסקנה שלהיות עסוק זאת התרופה לנכות וזקנה. כל אדם שנראה לי קצת חולה או זקן או במצב רוח לא טוב, אני אומר לו את זה. אדם מוגבל, בין אם בגלל זקנה, נכות או מחלה, חייב למצוא איזשהו עיסוק כדי שלא יהיה נטל על סביבתו ועל משפחתו, כדי שלא יהיה לו זמן לרחם על עצמו, שהוא חולה וזקן ונכה. לכן המזכירות שלי יודעות שצריך כל יום למלא לי את היומן".

 

4. איך נראה סדר היום שלך?

"אני מנסה לנסוע כמה שיותר כדי ללמוד ולראות בשטח את העשייה בתחומים שבהם אני עוסק. בשמונה אני יוצא למשרד, מקיים פגישות וסיורים בשטח, בבתי ספר ובאירועים, פועל בפרויקטים שבהם אנחנו מושקעים. אחד מהם נקרא 'צמרות' והוא פרויקט שמטרתו להעשיר את כושר הניהול של מנהלי בתי ספר. התכונות שנדרשות ממנהל בית ספר, מנכ"ל דלתא וראש ממשלת ישראל הן דומות. מי שיצליח לדעת להאציל סמכויות, לשתף מורים, לתת מוטיבציה, יגיע לתוצאות טובות. מנהל שנכנס לבית ספר שבו יש מורים ברמה נמוכה יכול, עם מוטיבציה, לגרום להם לרצות להתאמץ ולהשתפר".

 

5. אוניברסיטת תל אביב עוברת שינויים. הסגל הבכיר הסכים לקצץ השנה 3.5% משכרו, ושגרירנו באו"ם לשעבר דני גילרמן מועמד לתפקיד יו"ר חבר הנאמנים, המופקד על הקשר עם התורמים. מה דעתך בעניין?

"בקיצוץ בשכר איני מעורב ואינני מכיר. לגבי גילרמן, אני חושב שמכל האנשים שאני יכול להעלות בדעתי הוא המתאים ביותר לתפקיד. זהו אדם תרבותי, בעל קשרים מצוינים בעולם ונואם בחסד. 60% מחבר הנאמנים הם תושבי חוץ, ותפקיד היושב ראש הוא לעזור בגיוס תרומות לאוניברסיטה בעולם. תורמים לא יחלצו את האוניברסיטה מהבוץ, ישנם עוד גורמים רבים. הלוואי שגילרמן יסכים".

 

6. האם אתה מרוצה מתפקוד נשיא האוניברסיטה החדש, פרופ' יוסי קלפטר?

"הוא בהחלט מתחיל ברגל ימין. לקלפטר יחסי אנוש טובים, ויחסי אנוש הם מרכיב אקוטי תמיד. אתה יכול להיות מוכשר בכל דבר, אבל אם אתה לוקה ביחסי אנוש אתה לא יכול לנהל שום ארגון, אתה אולי יכול להיות חוקר טוב".

 

7. האם דבריך נוגעים לעימות המתוקשר שלך עם הנשיא היוצא צבי גליל?

"לא אמרתי דבר על צבי גליל. בכל מה שקשור אליו אין לי תגובה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x