$
בורסת ת"א

אמיר איל, יו"ר אינפיניטי: "כמעט כל ענף הגמל נגוע בניגוד עניינים"

מדירוג "כלכליסט" הנשען על נתוני הגמל נט עולה כי בית ההשקעות אינפיניטי השיג את התשואה המצטברת הטובה ביותר בין הגופים המנהלים לשנת 2008. אנליסט סוגר את הטבלה

הדר רז 08:0326.01.09

שנת 2008 הייתה אחת מהשנים הקשות שידע ענף הגמל. למרות זאת חלקם הצליחו לבלוט באמצעות תשואות שייצרו קופות גמל בודדות.

 

תשואות מנהלי הגמל 2008

 

עם זאת, כשבאים לבחון את יכולת הניהול ההשקעות כדאי להתייחס לתשואה המצטברת שהצליח הגוף המנהל לייצר בשנה החולפת - תשואה הלוקחת בחשבון את כל הקופות אותן מפעילים הגופים השונים ומשכללת את התשואה שאלו הצליחו לייצר בכולן. בצורה שכזו נמנעת הטיה הנוצרת מתשואה פנומנלית שייצרה קופה "כוכבת" אחת בעוד אחרות מדממות אי שם בתחתית רשימת דירוג קופות הגמל.

 

אלטשולר שחם בלטה בדצמבר

 

מבדיקת "כלכליסט" הנשענת על הנתונים של אתר גמל־נט עולה כי בית ההשקעות אינפיניטי כבש את המקום הראשון בתשואת הגוף המנהל כשרשם תשואה שלילית של 7.25% בלבד. במקום השני ניצבת חברת מגדל ביטוח עם תשואה שלילית מצטברת של 9.25% ובמקום השלישי נמצאת חברת הביטוח איילון שהצליחה לייצר תשואה שלילית של 13.96%. במקום הרביעי נמצאת פרפקט עם תשואה שלילית של 14.03% ב־2008 .

 

דש, שמובילה את הגיוסים ב־2008, מתמקמת במקום החמישי בתשואות הגופים המנהלים עם תשואה שלילית של 15.33%.

 

פסגות גדיש שנמצאת במקום השני בטבלת הגיוסים, מתמקמת במקום השביעי בתשואת הגופים המנהלים עם תשואה שלילית של 15.64%. בחודש דצמבר בלט במיוחד בית ההשקעות אלטשולר שחם שהציג את התשואה הגבוהה ביותר בענף הגמל לגוף מנהל - 3.83%. בסיכום השנתי התמקם אלטשולר שחם במקום העשירי.

 

מבין חמשת הגופים שהובילו את הגיוסים ב־2008, ניתן לראות התאמה בין הגופים שהשיגו תשואה טובה יחסית לבין המגייסים הגדולים. מלבד מיטב, ארבעת הגופים המובילים את הגיוסים - דש, פסגות גדיש, מגדל ביטוח ואינפיניטי - השיגו תשואות טובות יחסית לענף.

 

תשואות חריגות בפריזמה

 

את התשואות השליליות ביותר לגוף מנהל ב־2008 מציגים אפסילון, שנחשב לגוף קטן בענף עם היקף נכסים של כ־400 מיליון שקל, פריזמה ואנליסט. פריזמה שהיקף הנכסים שלו נכון לסוף דצמבר הסתכם בכ־19 מיליארד שקל, הציג במהלך 2008 תשואות שליליות חריגות ומסיים את השנה עם תשואה שלילית מצטברת לגוף מנהל של כ־28%.

 

ככל הנראה, במהלך 2009 תושלם העסקה להעברת קופות הגמל של פריזמה לבית ההשקעות פסגות, ויהיה מעניין לראות כיצד פסגות יתמודדו עם הקופות הנרכשות.

 

מי שסוגר את הטבלה הוא אנליסט שלאחר שנים של תשואות טובות, סוגר את 2008 עם תשואה שלילית של 32.35%, כשבתיק ההשקעות של הקופות שבניהולו הרבה איגרות חוב קונצרניות שספגו מכה קשה כתוצאה מהמשבר בשווקים.

חשוב לזכור כי מבין 14 הגופים שהצליחו להתמקם מעל ממוצע התשואות של הגופים המנהלים, שישה הם גופים קטנים המנהלים פחות ממיליארד שקל ורק ארבעה גופים מנהלים יותר מ־10 מיליארד שקל.

 

שיטות עבודה ארכאיות

 

"שיטות העבודה בענף הגמל הן ארכאיות. הכל נגוע בניגוד עניינים", אומר אמיר איל, הבעלים והמנכ"ל של בית ההשקעות אינפיניטי שדורג במקום הראשון. "יש כמה גופים מנהלים שאחד הגורמים לקריסה שלהם השנה היה פרי החיתום שהם דחפו בתוך הקופות שלהם.

 

"יש ניגוד עניינים בניהול המוצרים. הם קונים את קרנות הנאמנות של עצמם ואת תעודות הסל של עצמם. הם מנהלים נוסטרו במקביל לקופות. התשואה שלהם היא תשואה עם ניגוד עניינים, וזו בעיה. אנחנו מציגים תשואה בלי ניגוד עניינים: אין לי קרנות, אין לי תעודות סל ואין לי חיתום - לי אין טובת הנאה מזה. היום הרבה מאוד מצבות שקבורות בקופות גמל של הגופים המנהלים נובעות מהסיבות האלה".

 

"לאף אחד לא היתה מוטיבציה לשנות את שיטות הניהול הישנות כי כולם הרוויחו יותר מדי כסף", מוסיף איל. "ראינו בשנה האחרונה שאף אחד לא רוצה לשנות את שיטות העבודה. עכשיו מוסיפים חטא על פשע - דוחפים אנשים למסלולים סולידיים לגמרי, אבל מה יקרה עוד שנה־שנתיים כשהבורסה תעלה? האם יחזירו את העמיתים לאפיקים המנייתיים? נותנים לאנשים את מה שהיה אתמול וזה לא מה שצריך לעשות".

 

השיטה של איל מורכבת משני שלבים עיקריים. התפיסה של אינפיניטי גורסת כי ההשקעות חייבות להיות מותאמות לצרכיו האישיים של הלקוח (כפי שנעשה בקופות גמל אישיות). השלב הראשון הוא התאמה אישית של הרכב ההשקעות לכל חוסך על פי צרכיו ופרופיל חייו, באמצעות יצירת שילוב מסלולי השקעה טהורים (סולידי ומנייתי) שמנוהלים בנפרד".

"השלב השני הוא אופטימיזציה", ממשיך איל, "כלומר, בחירת ההשקעות הרווחיות והטובות ביותר לכל סוג השקעה על ידי יצירת סלי השקעות שעוקבים אחרי מדדי בורסה מובילים בשוק הסולידי והמנייתי".

 

כולם נופלים במניות

 

"מנהלי קופות גמל אחרים לא מצליחים לבחור את המניות, נופלים במניות, באיגרות חוב, הכל סלט אצלם, אצל כולם הכל כללי. אני עושה אופטימיזציה ללקוח ומיישם אותה באמצעות שילוב בין שני סלים - סל אג"ח ממשלתיות ברובו וסל מניות של ת"א־100".

 

אתם מנהלים סכום קטן יחסית. האם תצליחו לשחזר את ההישגים אם תגדלו?

"גם אם ננהל 10 מיליארד שקל, נציג בדיוק אותה תשואה. אני קונה באותו הרכב, רק הסכום ישתנה".

 

כיצד לדעתך תיראה 2009?

"בקופות גמל רבות יש אחזקות מאוד גדולות באג"ח לא סחירות ולא מדורגים ויש סכנת פירעון. יש דרגת סיכון מאוד גבוהה ולא תמיד ידועה אצל לא מעט גופים מנהלים.

 

"צריך לשים לב לאחזקות הלא מדורגות והלא סחירות. גם אם הקופות האלה יראו תשואות חיוביות גבוהות כי המשק ייראה יותר טוב, אסור להתפתות. הסכנה לדיפולטים (חדלות פירעון) בחלק מאיגרות החוב היא גבוהה".

 

ומה יהיה ב-2009? אחרי שאת 2008 לא הצליחו לחזות, מנהלי ההשקעות מפחדים להמר. כולם מקווים שיהיה טוב יותר ואומרים שיותר גרוע מ־2008 כבר לא יכול להיות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x