$
פרסום ושיווק

דנה עזריאלי, היורשת העסקית של אימפריית הקניונים: "יש לי את זה"

לדנה עזריאלי, בתו של דוד עזריאלי, עדיין נדמה לפעמים שמדברים עליה, ולא על המגדל או על המוניות. בראיון ראשון מספרת סגנית נשיא קבוצת עזריאלי על האב הדומיננטי, התרחבות עסקי המשפחה והתוכניות להוביל את הקבוצה בעוד עשר שנים

עמיר קורץ 16:0417.06.08

חוק לא כתוב קובע שיוקרתן של חברות השוכנות במגדלי המשרדים עולה עם המעלית: ככל שהמשרד ממוקם בקומה גבוהה יותר, כך הוא - ובעליו - נחשבים יותר.

 

בלובי המגדל העגול של עזריאלי בתל אביב לחוק הזה יש גם משמעות פיזיולוגית: שלטי ההכוונה שמספרים אילו משרדים שוכנים באילו קומות מסודרים זה מעל זה - קומה 1 בתחתית, קומה 2 מעליה וכן הלאה. המבט מטפס לאורך מודל המגדל המשולט הזה ונעצר רק מעלה מעלה, על שלט הקומה ה-48 של משרדי קבוצת עזריאלי. כשהמעלית מטפסת - עוברת בדרך עוד ועוד פירמות של עורכי דין, רואי חשבון ויועצים פוליטיים מהבכירים בישראל - גוברת הציפייה לפגוש בראש המגדל את אחד הטיפוסים האלה; "יושבי קומה 48", נקרא להם.

 

דנה ודויד עזריאלי בפתיחת קניון עזריאלי במודיעין דנה ודויד עזריאלי בפתיחת קניון עזריאלי במודיעין צילום: עמית שעל

 

ואז מחכה בכניסה דנה עזריאלי. ג'ינג'ית, חייכנית, חפה מסממני פוזה וביטויי אגו כבר מהרגע הראשון. בחדר ישיבות קטן, שמצויד בעיקר בנוף לכל תל אביב והים, היא מבקשת מהמזכירה שלה כוס מים בלבד, ומודה שהיא מתרגשת מהראיון הראשון בחייה. "אני לא מחפשת להיות סלבריטי, ויש המון דברים שאפשר לעשות מעבר לקלעים, אבל התחלתי להבין שזה ממש חשוב שאנשים יידעו מה הקבוצה עושה ושאני חייבת לצאת קצת ולדבר", היא מסבירה מדוע החליטה לשבור שתיקה ארוכה.

 

עזריאלי (41), בת הזקונים של דוד, מכהנת בשש השנים האחרונות כסגנית היחידה של נשיא הקבוצה מנחם עינן, אבל מתעקשת שאינה יורשת שפשוט צועדת בדרך סלולה, אפילו קלה. "בראש ובראשונה אני אשת עסקים - מאוזנת, הגיונית ואחראית, שמרגישה אחריות כלפי העסקים וכלפי הקהילה ושום דבר לא מובן לה מאליו", היא מדגישה. "אני רואה בעסקים משהו מעניין וחשוב ביותר. העולם מסתובב סביב רעיונות ועסקים חדשים, ואם עושים עסקים מוצלחים אפשר גם להשפיע. כדי להיות חלק מההובלה צריך שיפוט טוב, ואני חושבת שיש לי את זה - איך לנהל אנשים, להבין מה חשוב - ואת זה לומדים לאט לאט. יש אנשים שישר הולכים למעלה, לי חשובה הצמיחה מלמטה. כך אני מבינה מה המנכל"ים עושים, מה האנשים עושים, הרי עשיתי את זה בעצמי".

 

להתחיל מלמטה, מהפסולת ברחוב

עזריאלי נולדה וגדלה במונטריאול, קנדה, בצלו של האב דוד, מהגר פולני שהפך לטייקון נדל"ן בינלאומי. היא השלימה תארים ראשונים באנתרופולוגיה ובמשפטים במונטריאול, ואז עברה לבוסטון והשתלבה רשמית בעסקי המשפחה, כמנהלת הנכסים של עזריאלי במסצ'וסטס - שלושה קניונים, פארק תעשייה ועוד כמה בנייני משרדים. נחיתה רכה בחיים של אחרי הלימודים, אבל כדרכם של בנות ובנים־של שמשתלבים בעסק המשפחתי, גם עזריאלי מקדישה לא מעט אנרגיות כדי להבהיר ש"אבא לא נתן לי הנחות. התחלתי מלמטה, ממש ברמות של לדאוג שהמנורה בשלט של החניון תפעל, שהפסולת ברחוב תפונה, שהדיירים ישלמו את שכר הדירה. גם לי היה נורא חשוב להתחיל כך, כי אחרת לא מבינים עסק. למדתי המון, הייתי צריכה להביא קבלות ולהוכיח את עצמי. לאט לאט התחלתי לעשות דברים יותר מתוחכמים, כגון לנהל משא ומתן עם הרשויות ולהתעסק בעניינים משפטיים ובכל מיני עסקאות מעניינות".

 

היא היחידה מילדיו של דוד שעובדת איתו, והיחידה שחיה בישראל. אחיה הבכור, רפי, הוא בעל צרכים מיוחדים, ואחד הגורמים המרכזיים שקושרים אותה לפעילות למען הקהילה. "הוא חלק מהמשפחה, אף פעם לא היה מוסתר. הוא איש מקסים ומצחיק, מאוד אוהב הוקי ודיג ועובד באותה מסעדה במונטריאול 15 שנה. הוא חי בעבר בישראל במסגרת תוכנית מסוימת אבל חזר להיות קרוב להוריי. אולי בגלל זה החלטתי לעזור לעמותת קשר, שאני יו"ר שלה. זו עמותה שמסייעת להורים ומשפחות עם ילדים בעלי צרכים מיוחדים".

 

דנה עזריאלי. "התחלתי מלמטה" דנה עזריאלי. "התחלתי מלמטה" צילום: עמית שעל

 

גם אחיותיה - שרון, זמרת אופרה, ונעמי, ד"ר להיסטוריה באוניברסיטה - חיות בקנדה. "אבא שלי פמיניסט", היא מסבירה את חופש העיסוק המשפחתי. "היה חשוב לו שאני והאחיות שלי נלמד ונקבל תואר ושיהיה לנו מקצוע. הוא לא התאכזב שהאחיות שלי לא רצו להיכנס לעסקים וקיבל אותן כמו שהן. לי היה עניין בזה והיה לי טוב להיות בעולם העסקים. הוא הדוגמה שלי, ורציתי גם לעשות דברים כאלה".

 

הקשר הקרוב שלה עם אביה חורג מגבולות המשפחה והעבודה הרגילים; לפני כ-18 שנה היא יצאה איתו לטיול שורשים בפולין ואחר כך היתה זו שכתבה את הביוגרפיה שלו. "היה לי חשוב לספר את הסיפור שלו, על נער בן 17 שנשאר אופטימי ומשתמש במזל שלו ובחיבורים לאנשים הנכונים כדי לברוח מפני הנאצים ולשרוד. זה היה סיפור שהשפיע על תפיסת העולם שלו וגם על חיי, כדור שני. אני לא דור שיש לו תחושה של 'מגיע לי', אני מרגישה שיש לי המון מזל. הסיפור הזה נתן לי את המסגרת והפרופורציה שהכל יכול להתהפך ביום אחד. זה חלק מהחינוך שקיבלנו - להיות צנוע, לא לקנות כל דבר רק כי אפשר, אלא לראות אם כדאי, אם זה נכון".

 

ובכל זאת, השם עזריאלי מוכר. קשה לשאת אותו ולהישאר צנוע.

 

"נכון שבארץ זה שם מאוד מוכר וכשאני נכנסת למוניות עזריאלי נדמה כאילו מדברים עליי - מה זה בכלל שקוראים למונית עזריאלי? - אבל מתרגלים. והרי קודם כל אני קיבלתי את השם ואחר כך שאר העולם, אני דנה עזריאלי מאז שאני ילדה קטנה, לפני שהגענו לארץ. אני מאוד גאה באבי, שמילד שורד שואה בלי כלום הוא הפך את עצמו לאיש דוד עזריאלי, שהקניון פה נושא את שמו. זה לא משהו שצריך להתבייש בו אלא להיות גאים בו. אבל כדי לאזן את התמונה", היא צוחקת, "יש לי גם שם משפחה מצד בעלי, חכים".

 

שומרת המסורת המשפחתית בקבוצה

בשנת 2000 החליטה עזריאלי לעלות לישראל. היא חיה כאן גם בעבר, כמתנדבת בת 17 בקיבוץ זיקים וכבת 20 פלוס בקיבוץ אורטל. "אני ציונית ואוהבת את החיים הקהילתיים. זו פנטזיה של אנשים מהגולה שבאים לארץ ועובדים בפרדס. תמיד ידעתי שבסוף אעלה ואבוא לגור כאן".

 

בישראל החלה לעבוד כעורכת דין במשרד גורניצקי ושות'. זו היתה, היא מספרת, חפיפה מצוינת על הישראליות. "בארץ אנשים קצת יותר דוגרי וכנים. אני אוהבת את הקז'ואליות, שאין עניבות, אבל אני חושבת שקצת יותר מהנימוסים האמריקאיים לא היה מזיק לאף אחד".

 

כעבור שנתיים היא חזרה לקבוצת עזריאלי - היישר לכס סגנית הנשיא. "הייתי צריכה ללמוד את השפה, את המונחים המסחריים, להבין מה קורה בארץ בנדל"ן, עשיתי המון סיורים בכל הנכסים שלנו, דיברתי עם כל המנכל"ים וכולם עזרו לי להבין מה קורה פה".

 

הרגשת שהם מסתכלים עלייך בתור הבת של הבוס שהוצנחה מלמעלה?

 

"אני לא יכולה לדבר בשמם, אבל רציתי שהם יבינו שיש פה עם מי לדבר ושיש לי כל הרצון לעשות רק את הדבר הכי טוב בשביל החברה וללמוד מכולם. אני חושבת שבניתי פה צוות מעולה ויש לי איתם מערכת יחסים טובה. אבא שלי הוא לא איש היררכי בכלל, ולמדתי ממנו שלא רק מהמנכל"ים מבינים מה קורה, אלא גם מאיש התחזוקה, מכל אחד. למדתי ממנו גם להסתובב, לחוש, להריח, לעשות את הסיורים בנכסים, לבדוק את השירותים והפרוזדורים. השורה התחתונה, הכסף, זה מאוד חשוב, אבל זה לא רק זה, בסוף אכפת לנו עד רמת הבורג".

 

ועדיין את צריכה להילחם כל הזמן על מעמדך העצמאי, על מקומך מול הטענות של "היא יושבת שם כי היא הבת של עזריאלי"?

 

"מפני שיש לי את תרבות הצניעות ואני בעלת השכלה וניסיון ואני לא מתייחסת לדברים בצורה של 'אני הבעלים', אז כן. אני עובדת קשה כדי למנוע את ההנחה הראשונה, שאנשים יחשבו שיש פה רק את הבת־של. אני חושבת שכשמדברים איתי, זה מהר מאוד גורם למחשבה הזו להיעלם".

 

וכיום מהי חלוקת התפקידים בינך לבין אביך ולבין מנחם עינן, נשיא קבוצת עזריאלי?

 

"אבא, עם הניסיון שלו, הוא בעצם מורה לכל דבר; הוא הקובע בקבוצה, הוא דומיננטי ומעורב בהרבה פרטים, בעיקר תכנוניים, ובכל הנושא האסטרטגי. אין דבר אחד שקורה פה שהוא לא מעורב בו. אני קוראת לו 'הפרופסור של הקניונים'. ההורים חיים במונטריאול אבל הם מגיעים לארץ כל כמה חודשים, ואבא גם בקשר יומיומי איתי ועם מנחם, שאיתו יש לו מערכת יחסים טובה ביותר".

 

ועם עינן? נדמה שהוא בעיקר בפרונט, מוביל את הפגישות.

 

"לא היה לי צורך להיות בפרונט כל הזמן. קודם כל, יש לי עוד זמן להיות בפרונט בקבוצה, אני עוד צעירה, ושנית, אני חושבת שיש לי המון השפעה מאחורי הקלעים. טוב לי שאני עושה את זה ככה, אבל יש מקרים שאני גם מגיעה לפגישות, זה תלוי בעסקה ובשלב שבו היא נמצאת. מנחם מוביל את הקבוצה, הוא איש יקר ונאמן לנו זה 16 שנה ואני לומדת ממנו המון. אני סגנית שלו בפועל וגם נציגת המשפחה בארץ. אני שותפה בצוות ניהולי בכיר ומצומצם שבו מקבלים את כל ההחלטות האסטרטגיות על כל מה שקורה בנכסים שיש לנו, וגם מחליטים לגבי העסקאות החדשות. מובן שכל המנכ"לים ואנשי המפתח מדווחים לי, אני נמצאת בבורדים של כל החברות, וגם, חשוב לי לציין, אני שומרת פה על המסורת המשפחתית".

 

מה זה אומר?

 

"קודם כל לעשות את מה שאנו מבינים הכי טוב - שזה נדל"ן. שנית, להשקיע במדינת ישראל - כי אנחנו ציונים לא רק בפילנתרופיה (ראו תיבה) אלא גם בעסקאות. כשכולם רצים מעבר לים אנחנו עדיין מחפשים פה בארץ. כשכולם מחפשים וחושבים שמהצד השני של הדשא ירוק יותר, אני רואה שיותר ירוק פה. ושלישית, להגיע לתחומים אחרים כגון תעשייה, אנרגיה, מים, פיננסים, שזו התפתחות של השנים האחרונות, מאז שרכשנו את גרנית הכרמל. זו עסקה שבה הייתי מעורבת, בעצם הניתוח הכלכלי לגבי הכדאיות של כניסה לתחומים נוספים חוץ מנדל"ן. אנחנו מתחילים להרחיב את הפעילויות שלנו, ואז לאזן את הסיכונים. אנחנו קונצרן מאוד גדול במדינת ישראל היום, והיעד שלנו הוא להיות עסק פעיל, מוצלח, רווחי ואחראי, וגם להיכנס לתחומים של אנרגיה וסביבה. אחרי שעושים את כל הכסף, שזה הקטע המעניין והחשוב ביותר, גם צריכים לדעת איך להחזיר את זה לקהילה".

 

העסקים שאחרי אבא

כשעזריאלי מדברת על התרחבות לתחומים נוספים היא מזכירה כדוגמה את העסקה הטרייה שבה קנתה חברת קנית, בבעלות עזריאלי, 20% מלאומי קארד, תמורת 360 מיליון שקל. העסקה הזו פירקה ברית ותיקה של קבוצת עזריאלי עם ישראכרט - שותפתה למועדון הלקוחות "שופינג" שמונה כ-100 אלף בני אדם.

 

"אנחנו מאוד מעריכים את ישראכרט", מפגינה עזריאלי את הדיפלומטיות המתבקשת. "היתה לנו מערכת יחסים מאוד חיובית, פשוט ראינו הזדמנות פיננסית ולקחנו את זה. נקים מועדון לקוחות חדש במקום שופינג, באמצעות צירוף לקוחות נוספים, כגון אלה של סונול וסופרגז (שתיהן בבעלות עזריאלי - ע"ק), למועדון הקיים".

 

עבודות בנייה בקניון עזריאלי עבודות בנייה בקניון עזריאלי צילום: עמית שעל

 

עסקה אחרת שעזריאלי שותפה לה בימים אלה, בעיקר מאחורי הקלעים, מפגישה אותה עם קולגה שחולקת ביוגרפיה דומה - עם אב איל נדל"ן וג'וב בכיר בקבוצה המשפחתית שמסמן אותה כיורשת: צביה לבייב, בתו של לב לבייב וראש חטיבת הקניונים של אפריקה ישראל. על הפרק: רכישת קניון רמת אביב מלבייב. חרף הדמיון העקרוני, גם הפעם עינן הוא שעומד בחזית המגעים. "אני לא מכירה את צביה אישית אלא רק דרך המו"מ. אנשים חושבים שכל הילדים של אנשי העסקים והיזמים חברים באיזה מועדון, אבל זה לא ככה", אומרת עזריאלי, שלראשונה מאשרת את קיום המגעים לרכישת הקניון היקר בישראל, שנאמד ב-1.3 מיליארד שקל. "זה קניון מצוין, וכל מי שבתחום מבין את זה. נראה מה יהיה, עוד מוקדם להגיד. אנחנו רק במגעים ראשונים".

 

עד שתשים ידיה על רמת אביב, חנכה אתמול דנה עזריאלי את הקניון החדש של הקבוצה במודיעין, שיכלול 140 חנויות על פני 21 אלף מ"ר; עוד נעץ של עזריאלי על מפת המדינה. "מודיעין היא ציר מרכזי בין ירושלים ותל אביב, ואזור שרק מחכה למרכז מסחרי. כיום יש שם 80 אלף תושבים, אבל בעתיד יהיו 200 אלף. אפשר לקחת רכבת ממודיעין ישר לעזריאלי בתל אביב, ואולי אחרי שייבנה קו הרכבת לירושלים אפשר יהיה לעשות טיול רכבות בין הקניונים שלנו", צוחקת עזריאלי. "אני נורא גאה בפרויקט הזה ואני מצפה להצלחה גדולה".

 

נעץ אחר יינעץ בקרוב באמצעות מתחם משרדים ענק שתקים הקבוצה, דווקא באזור התעשייה של חולון. "חולון היא עיר עם המון פוטנציאל, שמייצבת את עצמה כעיר עם צעירים בעלי רעיונות טובים, בעולם של הייטק ומחקר, ולכן אנחנו יוצרים שם קומפלקס שאני חושבת שיהיה הדבר הבא. אני אוהבת עסקאות שרואים בהן את הפוטנציאל, לא במקומות שכולם כבר שם וברור שמשלמים והכל, אלא במקומות שאפשר להרים ולעשות בהם את ההבדל".

 

עם כל הכבוד לעתיד של מודיעין וחולון, עזריאלי התגוררה בפרויקט אנדרומדה ביפו וחיה כיום בהרצליה פיתוח, עם בעלה ובנותיהם הקטנות (בנות שלוש ושנתיים). "אנחנו אנשים עם חיים נורמליים שפשוט יש להם הרבה מזל ומבינים שצריך כל יום להגיד תודה ושמשפחה זה הכי חשוב בחיים", היא אומרת. "כשתיתקל בי בגלידה בחוף השרון בהרצליה תראה אותי עם ג'ינס וטי שירט מלאה לכלוך מהתינוקת". לא רחוק מהגלידה ומהטי שירט המוכתמת, עזריאלי מובילה בימים אלה פרויקט יוקרתי: הפיכת מלון אשל, שנקנה מהכשרת היישוב ב-10 מיליון דולר, לפרויקט מגורים עם 35 דירות לוקסוס בנות 145 מ"ר כל אחת. "הסתובבתי שם וראיתי מלון מוזנח, שפשוט מבקש שדרוג ושיפור. ראיתי את זה כהזדמנות לעשות משהו באזור איכותי כמו הטיילת של הרצליה פיתוח. זה אמנם לא חלק מהפילוסופיה של הקבוצה, אבל זה מעניין אותי באופן אישי".

 

הקו העצמאי הזה מוביל לשאלה המתבקשת בדבר הירושה המשפחתית. אביה כבר בן 86, ולאחרונה אמר כי הוא שוקל להנפיק את חברת קנית כדי להבטיח את המשכיות העסק. "אני לא יכולה להגיב בעניין", נזהרת הבת. "אבא שלי פה, בעניינים, צלול, בריא. את כל מה שנוגע להסדרת הדברים אחריו הוא משאיר בתוך המשפחה. אני רוצה לכבד את זה".

 

אבל את הבת היחידה שמעורבת בעסקיו. את הממשיכה הטבעית.

 

"אני בעסקים כבר 15 שנה, מעורבת בצורה יומיומית ומאוד אוהבת את העסקים שלנו ואכפת לי מהם ואני רוצה שהם יצליחו. את כל היתר נראה בעתיד".

 

איפה את רואה את עצמך בעוד, נניח, עשר שנים?

 

"בישראל, מובילה את הקבוצה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x