$
חברה וסביבה

אם יש לך שמש: הייצור התייעל ואנרגיה סולארית תהיה זולה מפחם עד 2025

מאז 2009 צנחה עלות הפקת החשמל מאור השמש בכ־62%. קצב הוזלת העלויות שונה ממדינה למדינה, בהתאם למידת תלותה בפחם. אף שהאנרגיה המתחדשת הפכה זמינה מאי פעם, היקף ההשקעה הגלובלית בה עדיין לא מספיק לריסון שינוי האקלים

שירות כלכליסט 22:0203.01.17

הפקת אנרגיה סולארית תהיה זולה מהפקת אנרגיה מפחם בתוך פחות מעשור. לפי מחקר של חברת בלומברג ניו אנרג'י פייננס (BNEF) הפקת ואט אחד של חשמל מפאנלים סולאריים תעלה בממוצע 73 סנט עד 2025, 36% פחות מהעלות הממוצעת כיום.

 

 

 

כבר כיום ישנן מדינות שבהן הפקת אנרגיה מאור השמש זול יותר מפחם. כך למשל, בשנה החולפת חתמו צ'ילה ואיחוד האמירויות על עסקאות להפקת אנרגיה מאור השמש במחיר שנמוך מ־3 סנט לקילו־ואט/שעה, חצי מהעלות הממוצעת לאנרגיה פחמית. ב־2017 צפויות גם סעודיה, ירדן ומקסיקו, לפרסם מכרזים ציבוריים לייצור אנרגיה מאור שמש, כך שהפוטנציאל להוזלת העלויות הולך וגדל.

 

 

שדה סולארי שדה סולארי צילום: אתר החברה

 

מאז 2009 צנח מחיר הפקת האנרגיה הסולארית בכ־62% בזכות הוזלת עלויות בכל חוליה בשרשרת הייצור. כתוצאה מכך הוזלו הריביות על ההלוואות שנותנים מוסדות פיננסיים למימון התקנת פאנלים, והיקף הפקת האנרגיה עלה.

 

רק לפני כשנתיים העריכה סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA), גוף מחקר שמסונף לארגון המדינות לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD), שהאנרגיה הסולארית תהפוך תחרותית בהשוואה לאנרגיה מפחם רק סביב 2030. אלא שהשיפור בטכנולוגיות ייצור הפאנלים הוא ככל הנראה מהיר מההערכות, ותרם משמעותית לשגשוג בתעשייה. לדוגמה, שדרוג של מסורי החוט שאיתם מייצרים את מוליכי הפאנלים הגדיל את היקף האנרגיה שניתן לייצר מכמות נתונה של אור שמש.

 

 

 

עם זאת, הקצב בו צונחת עלות ייצור האנרגיה הסולארית אינו זהה בכל העולם, ומשתנה בהתאם לתנאים המקומיים. כך, למשל, במדינות שבהן מוטל מס על יבוא פחם ודלקים מזהמים אחרים, כמו באירופה ובברזיל, עלויות הייצור של אנרגיה סולארית יהפכו זולות מפחם כבר בתחילת העשור הבא. במדינות שלהן מלאי גדול של פחם, כמו הודו וסין, הירידה במחירים תארך זמן רב יותר, זאת חרף העובדה שסין היא שוק האנרגיה הסולארית הגדול ביותר בעולם כיום.

 

 

 

למרות הגידול בתמריץ הכלכלי ההשקעה העולמית באנרגיה מתחדשת עדיין לא הגיעה להיקף הנדרש כדי לרסן את ההתחממות הגלובלית. על פי נתוני הבנק העולמי, ב־2015 עמדה ההשקעה באנרגיה מתחדשת על 285 מיליארד דולר, רק 25% מהסכום שנקבע בוועידת פריז ב־2015 למלחמה בשינוי האקלים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x