$
חברה וסביבה

ענקית חוות רוח ימיות ביצעה את ההנפקה הראשונית הגדולה בעולם השנה

ההנפקה מעריכה את שווייה של דונג אנרג'י הדנית ב־15 מיליארד דולר. בעלת המניות הגדולה ביותר היא עדיין ממשלת דנמרק ואחריה בנק גולדמן זאקס. דיווח: חברות מזדרזות לבצע הנפקות לפני ההצבעה הבריטית על פרישה מהאיחוד האירופי

שירות כלכליסט 20:0012.06.16

חברת דונג אנרג'י הדנית, מפעילת טורבינות הרוח הימיות הגדולה בעולם, מכרה 17.4% ממניותיה במחיר של 235 קרונה למניה וגייסה 17.1 מיליארד קרונה (2.6 מיליארד דולר) בהנפקה הראשונית לציבור הגדולה בעולם השנה. ההנפקה מעריכה את שווי החברה ב־15 מיליארד דולר.

 

"כנציג של בעלי השליטה אני שמח לראות כי קיים עניין רב בדונג אנרג'י בקרב משקיעים", אמר שר האוצר של דנמרק יורט פרדריקסן, בהודעה רשמית בעקבות ההנפקה. "זה נותן לדונג אנרג'י בסיס איתן כדי לפתח את מעמדה כאחת מהחברות המובילות בעולם בתחום האנרגיה הירוקה". 

 

מניית החברה זינקה ב־10% ביום המסחר הראשון בבורסת קופנהגן ל־258.50 קרונה. ממשלת דנמרק תמשיך להיות בעלת המניות הגדולה ביותר, ובעקבותיה בנק גולדמן זאקס.

 

ההנפקה הראשונית לציבור באה בעקבות שנים ארוכות של עיכובים, כאשר מספר ממשלות בדנמרק מאז 2006 תיכננו ואז ביטלו את המהלך, זאת על רקע חוסר היציבות בשווקים ופולמוסים פוליטיים. דונג ניסתה, ועד כה לא עלה בידה, למכור את חטיבת הנפט שלה, זאת במסגרת מהלכיה למיתוג מחודש כחברה המתמקדת בטכנולוגיות ירוקות.

בעקבות ההנפקה מצטרפים לחברה 36 אלף משקיעים חדשים, שמתוכם 90% הם משקיעי מוסדיים מדנמרק ויתרת ה־10%, פרטיים.

 

דונג תקדם עתה את שאיפתה לפתח את חוות הטורבינות הימית הגדולה בעולם לחופי גרימסבי בצפון־מזרח אנגליה. עם זאת, דונג פעילה גם בתעשיות קידוחי הנפט והגז, בין השאר לחופי בריטניה ולחופי דנמרק, נורבגיה, איי פארו וגרינלנד. "אני מרוצה מהמשוב החיובי שקיבלנו ממשקיעים", אמר מנכ"ל דונג הנריק פולסן. "אנחנו נעבוד קשה כדי לא לאכזב אותם ונמשיך להוביל את המעבר למערכת אנרגיה בת־קיימא", הדגיש.

 

כמעט מחצית מהחשמל וההסקה שמייצרת דונג מקורם באנרגיה מתחדשת. בשנה שעברה הגיעו 62% מההכנסות שלה מטורבינות רוח ימיות, סובסידיות ושאר מקורות תמיכה פיננסיים, כמו תעודות ירוקות בבריטניה.

 

עם זאת, אנרגיית רוח ימית היא עדיין אחד ממקורות האנרגיה המתחדשת היקרים ביותר והעלות של הפקת רוח בטורבינות ימיות היא כפי שניים יקרה יותר מהפקת אנרגיה סולארית. בשל כך מוטרדים אנליסטים מהסתמכותו של המגזר על סובסידיות ממשלתיות.

 

"אנרגיה סולארית היא לבטח האתגר הגדול ביותר לתעשיית הרוח משום שהיא זולה יותר, קלה יותר לתפעול ועלויות התחזוקה שלה נמוכות", אמר לסוכנות רויטרס פיטר גארנרי, אנליסט בכיר בסאקסו בנק, שציין כי תמחור המניה הוא "הוגן". "עם זאת, אם הם לא יצליחו להוריד את העלויות על יחידת אנרגיה שמופקת מטורבינות רוח ימיות, בטווח הארוך הסיפור הזה לא יהיה מאוד אטרקטיבי", הוסיף.

 

בארבע השנים האחרונות רשמה דונג הפסד נקי מדי שנה, זאת בעיקר בשל מחיקות שווי בחטיבת הנפט. עם זאת, השנה היא צופה כי תחזור למגמה רווחית, זאת בשל העלייה בהיקף עסקי הרוח כמו גם שיפורים טכנולוגיים.

 

בתוך כך גייסה חברת הביטוח ההולנדית ASR 1.02 מיליארד יורו בהנפקה ראשונית לציבור בשבוע שעבר, שתאפשר לממשלה להחזיר לקופת האוצר חלק מהכספי החילוץ שהשקיעה בחברה־האם של ASR, פורטיס, במשבר העולמי. ASR היא אחת מהחברות ההולנדיות שביצעו הנפקה ראשונית השנה, ובהן חברת פיתוח התשתיות סיף הולדינג ופיליפס לייטינג. "אנחנו שמחים שהצלחנו לבצע הנפקה לפני ההצבעה על הברקזיט", אמר מנכ"ל ASR יוס ביטן בראיון לבלומברג. "הצבעה בעד ברקזיט לא תהיה התפתחות חיובית". ברקע אזהרותיו התפרסמו נתונים לפיהם מחנה תומכי הברקזיט מוביל בפער של 2% על פני המצדדים בהמשך חברות באיחוד. משאל עם בנושא יתקיים ב־23 ביוני.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x