$
יואב בורנשטיין
יואב בורנשטיין כתב כלכליסט כתב כלכליסט בלונדון לכל הטורים של יואב בורנשטיין כתב כלכליסט
כמעט ג'נטלמן כמעט ג

כמעט ג'נטלמן: חמאם בריטי מתחת לאדמה

הטמפרטורה בטיוב הלונדונית התקרבה בשבוע שעבר ל־35 מעלות והמצב צפוי רק להחמיר

יואב בורנשטיין 08:3728.07.14
השמש משפיעה על פי רוב לחיוב על מצב הרוח הלונדוני. בעיר שרגילה לאפרוריות ולגשם, התושבים יודעים להעריך כל דקה של אור שמש. בקיץ השמש הופכת את לונדון ליפה עוד יותר, ובריטים חמוצים - לשמחים יותר. אבל כשהטמפרטורה נושקת ל־30 מעלות צלסיוס, העניינים מתחילים להסתבך.

 

בבירה הבריטית לא מרגישים בדרך כלל טמפרטורות כל כך גבוהות, אבל אם בודקים את ההתחממות של בריטניה בשנים האחרונות, מבינים שהלונדונים יצטרכו להתרגל לכך. תשע מתוך עשר השנים החמות ביותר בתולדות בריטניה היו אחרי 1990. השירות המטאורולוגי החל לאסוף נתונים ב־1910.

 

רכבת תחתית בלונדון. העיתון "לונדון איבנינג סטנדרד" ציין שהטמפרטורה המקסימלית להובלת בקר על פי חוק היא 30 מעלות צלסיוס רכבת תחתית בלונדון. העיתון "לונדון איבנינג סטנדרד" ציין שהטמפרטורה המקסימלית להובלת בקר על פי חוק היא 30 מעלות צלסיוס צילום: בלומברג

 

"סליחה, אזלו לנו המאווררים"

את התפקוד של הבריטים בתנאי חום קיצוניים אפשר להשוות לזה של הישראלים בזמן שלג. בחודש יולי שעבר, בשיאו של גל חום, אזלו המאווררים בכל החנויות בבירה. "סליחה, אזלו לנו המאווררים ולא יגיעו עוד בקרוב", נכתב בשלטים לקונים שטופי הזיעה.

 

בשבוע שעבר הגיעה הטמפרטורה ברכבת התחתית של לונדון ל־34.8 מעלות עם 45% לחות. רק בחלק מקווי הרכבת מותקן מיזוג אוויר, ובקווים שנמצאים עמוק יותר מתחת לאדמה כמעט שלא ניתן להתקין מיזוג אוויר ויצטרכו לחשוב על פתרונות אחרים. בחלק מהאוטובוסים הטמפרטורה זינקה ל־35.5 מעלות. לישראלים זה אולי לא יישמע ביג דיל, אבל בשביל עיר שבה 25 מעלות נחשבות חמסין, מדובר בכבשן.

 

ההשפעה של החום קיצונית יותר בלונדון מאשר במקומות אחרים בבריטניה. בלונדון נוצר "אי חום עירוני", תופעה אקלימית שגורמת לפערים בין האקלים במרכז העיר לזה שבקצוות שלה. היעדר צמחייה, כיסוי הקרקע באספלט ופליטת גזי חממה יוצרים בלונדון מיקרו־אקלים שהוא חם הרבה יותר.

 

העיר היא בעצם חממה

האתר של עיריית לונדון אף מגדיר את העיר כחממה. בלילות הקיץ, על פי העירייה, הטמפרטורה במרכז העיר גבוהה בעד 10 מעלות מאשר בקצותיה. ההפרש הזה יהפוך להרבה יותר משמעותי בעשורים הקרובים. לפי מחקר של מרכז טינדל, עד שנות החמישים של המאה הנוכחית, בשליש מימי הקיץ הטמפרטורה תגיע ליותר מ־32 מעלות.

 

גם הבתים בלונדון לא ערוכים להתמודדות עם גלי חום. הם בנויים מחומרים מבודדים שנועדו להשאיר את החום של ההסקה המרכזית בפנים ולחסוך באנרגיה. חלק גדול מהם גם ישנים מאוד. ולא מדובר רק באי־נוחות. לפי הערכות בית הספר הלונדוני להיגיינה ולרפואה טרופית, גל החום בקיץ שעבר גבה בין 540 ל־760 קורבנות בנפש בתוך תשעה ימים.

 

לונדון צריכה ללמוד להתקרר. הקיץ הנוכחי עדיין לא מגיע לרמות החום של השנה שעברה, אבל הבאים הולכים כנראה להיות חמים יותר. ההיערכות תצריך שינוי בתכנון הבתים, התחבורה הציבורית והשטחים הירוקים. מיזוג אוויר עדיין לא נפוץ בבריטניה, אבל בלתי נמנע שהשימוש בו יגבר. מתקיני המזגנים מתכוננים לספור את הכסף.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x