$
יואב בורנשטיין
יואב בורנשטיין כתב כלכליסט כתב כלכליסט בלונדון לכל הטורים של יואב בורנשטיין כתב כלכליסט
כמעט ג'נטלמן

בריטניה: בלי מהגרים בבקשה

משאל גלובלי הכתיר את בריטניה כמדינה הסובלנית בעולם, אך לפי גוף מחקר מקומי 30% מחזיקים בדעות קדומות על זרים

יואב בורנשטיין 08:4216.06.14

בריטניה נחשבת לאחת המדינות הסובלניות בעולם כלפי זרים ומיעוטים. משאל הערכים העולמי (World Values Survey) שערכה רשת עולמית של אקדמאים הכתיר אותה למדינה הסובלנית בעולם.

 

לעומת זאת, לפי משאל העמדות החברתיות הבריטי שערך גוף מחקר פרטי, 30% מהבריטים מעידים על עצמם כבעלי מידה מסוימת של דעות קדומות על זרים.

 

שיעור הדעות הקדומות שונה מאזור לאזור. נתוני המשאל האחרון מצביעים על הבדל משמעותי בין לונדון לשאר חלקי בריטניה. במרכז לונדון 16% מהתושבים אמרו שיש להם דעות קדומות (האזור היחיד בממלכה עם פחות מ־20%), בעוד באזור מערב המידלנדס - שכולל את ברמינגהאם, העיר השנייה בגודלה בבריטניה - הנתון היה 35%. כך שבממוצע לונדונים תופסים את עצמם כיותר סובלניים מאשר שאר הבריטים בממלכה.

 

כיכר פיקדלי, לונדון כיכר פיקדלי, לונדון צילום: דוד הכהן

 

נושא הגזענות הוא תפוח אדמה לוהט בפוליטיקה הבריטית, אחרי שמפלגת עצמאות לבריטניה (UKIP) החזירה אותו לכותרות. המפלגה, שניצחה בבחירות לפרלמנט האירופי בחודש שעבר, נתפסת בעיני בריטים רבים כגזענית. היא משתמשת בטקטיקות פופוליסטיות של הפחדה מגלי הגירה המוניים כדי לשכנע מצביעים לתמוך בה. דרך הפעולה הזו היתה הכי פחות אפקטיבית בלונדון, שם זכתה UKIP ב־16% תמיכה בלבד. הנתון הזה הוא חשוב מכיוון שרוב המהגרים מגיעים ללונדון ונשארים בה בהיעדר עבודה עבורם בכפר.

 

דעות קדומות או לא, הבריטים כן מודאגים מהגירה. 72% מהנסקרים שהעידו במשאל כי אין להם דעות קדומות אמרו כי יש לצמצם את היקף ההגירה. מנהיג UKIP נייג'ל פאראג' אומר שהבוחרים שלו חשים "אי־נוחות לגבי ההיקף והקצב של השינוי" בחברה שלהם. מכל האזורים בבריטניה, לונדון משתנה מהר יותר. כמעט 45% מהלונדונים מגדירים את עצמם כלבנים וכבריטים. השאר הם בריטים שאינם לבנים או זרים. הבוחרים של UKIP הם מבוגרים יותר ולבנים יותר בממוצע.

 

האם הנוכחות של זרים הופכת את לונדון לסובלנית יותר? מחקר של קרן ג'וזף רונטרי שפורסם בחודש שעבר מטיל בכך ספק. מחברי המסמך אומרים שאפילו בערים שבהן רוב התושבים אינם לבנים, כמו לסטר ולוטון, גזענות ואפליה קיימות. שחורים ממוצא קאריבי שחיים בלוטון והתראיינו למחקר אמרו שהם נוסעים לעבוד בלונדון כדי להימנע מהגזענות שפוגעת בקריירה שלהם.

 

הסבר אפשרי לרמת הסובלנות הגבוהה בלונדון נמצא באינטראקציה בין הקבוצות השונות, שהיא על פי רוב חיובית.

 

קבוצת מדענים בינלאומית שבדקה את האיכות בין אינטראקציות במדינות שונות הסיקה שקשר חיובי בין בני קבוצות הוא זה שתורם לסובלנות. להנחתם, אנשים מקבוצות אתניות שונות יכולים להפיק תועלת מקשרים עם קבוצות אחרות ברמת המאקרו, גם אם הם בעצמם לא מעורבים בקשר. הנה משהו שבריטניה והעולם יכולים ללמוד מלונדון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x