$
עולם

סטנלי פישר חושף את אחזקותיו: עשיר יותר מהבוסית החדשה שלו בפד

בתים בניו יורק ובזימבבואה, מניות בחברה שמנהלת את ההשקעות של בנק ישראל בחו"ל והכנסות של מאות אלפי דולרים מהרצאות. הנגיד לשעבר מסר הצהרת הון לקראת מינויו לסגן יו"ר הפד

אמנון אטד ובלומברג 08:3510.02.14

שווי נכסיו של סטנלי פישר, לשעבר נגיד בנק ישראל, עשוי להגיע ל־56.3 מיליון דולר. פישר, המועמד לתפקיד סגן יו"ר הפדרל ריזרב האמריקאי, מסר למשרד לאתיקה ממשלתית בוושינגטון הצהרת הון שלפיה הוא עתיד להיות אחד החברים העשירים ביותר בוועדת המושלים של המוסד הכלכלי המשפיע ביותר בארה"ב ואף בעולם כולו. פישר נדרש למסור את הצהרת ההון מכיוון שכסגן יו"ר הפד סמכותו תיגע באופן ישיר בבנקים ומוסדות פיננסיים.

לפי דיווח של סוכנות הידיעות בלומברג בסוף השבוע, פישר התחייב למכור את נכסיו בבנקים ובמוסדות פיננסיים אחרים אם יאושר המינוי שלו לסגנה של היו"ר הטרייה ג'נט ילן. השימוע של פישר בסנאט לקראת מינויו לתפקיד צפוי להתקיים בשבוע האחרון של פברואר.

 

 

יחד עם פישר תובא לאישור גם מועמדותם לפד של לייל בריינרד, לשעבר תת־שרה במשרד האוצר האמריקאי ואישור הארכת כהונתו של ג'רום פאוול, שכבר מכהן כחבר בוועדת המושלים של הפד.

 

פאוול הוא כרגע העשיר מבין המושלים של הפד, כאשר לפי הצהרות הון קודמות שלו שווי נכסיו מגיע ליותר מ־20 מיליון דולר. שווי הנכסים של ג'נט ילן, יו"ר הפד החדשה נע בין 4.8 מיליון דולר ל־13.3 מיליון דולר.

 

חרף העובדה שאת מרבית הקריירה שלו העביר באקדמיה ובגופים ממלכתיים, צבר פישר נכסים בשווי שנע בין 14.6 מיליון דולר ל־56.3 מיליון דולר. המועמדים לוועדת המושלים של הפד אינם מחויבים למסור את השווי המדויק של נכסיהם, אלא טווח משוער בלבד.

 

מהדיווח שמסר פישר עולה כי לו ולאשתו יש מניות בתשע חברות, ובהן אמריקן אקספרס וג'נרל אלקטריק. חברה נוספת שבה יש לפישר אחזקות במניות היא בלקרוק, חברת ניהול ההשקעות הגדולה בעולם. בלקרוק היא החברה שנבחרה לפני שנתיים על ידי בנק ישראל לנהל עבורו את השקעות כספי יתרות המט"ח במניות בחו"ל, יחד עם הבנק השווייצרי UBS.

 

לא ניתן לטעון לניגוד עניינים שכן בלקרוק היא מהחברות הגדולות בעולם בתחומה והמניות היו בנאמנות עיוורת. עם זאת, הדבר מעורר מספר שאלות שהפנה "כלכליסט" לבנק ישראל וטרם נענו: האם אנשי חטיבת השווקים של בנק ישראל ידעו שהנגיד פישר מחזיק במניות בלקרוק כשבחרו בה לנהל עבורם את תיק המניות של הבנק? ומי היה הנאמן שבידיו הפקיד פישר את ניהול תיק המניות שלו בתקופה הממושכת שבה כיהן בתפקיד נגיד בנק ישראל?

 

נגיד בנק ישראל לא חייב לחסל את אחזקותיו, אבל חלים עליו הכללים של ועדת אשר, שמחייבים אותו עם כניסתו לתפקיד למכור את זכויותיו ואת מניות השליטה שבידיו לאדם שאיננו קרוב משפחה, ולהעביר את תיק ניירות הערך שלו ושל משפחתו לנאמנות עיוורת - נאמנות שיוצר אדם כדי לנהל את ענייניו הכספיים, במלואם או בחלקם, באמצעות נאמן בלי שתהיה לו השפעה על הניהול.

 

פישר, שכיהן גם כסגן יו"ר ענקית הבנקאות סיטיגרופ בין 2002 ל־2005, מחזיק בקרן של עובדי הבנק ששוויה נע בין 100 אלף ל־250 אלף דולר, וכן באחזקה של בין מיליון ל־5 מיליון דולר בקרן ההשקעות בלנהיים.

 

הנגיד לשעבר מחזיק גם בנדל"ן בניו יורק ובזימבבואה שבאפריקה, המדינה בה נולד וגדל. פישר העריך שהנדל"ן שלו בניו יורק שווה בין 5 מיליון ל־25 מיליון דולר, והצהיר כי הרוויח מהשכרת הנכס בין 100 אלף למיליון דולר.

 

מעבר לכך, פישר הצהיר כי מאז אוגוסט, לאחר סיום תפקידו בבנק ישראל, הסתכמו הכנסותיו מהרצאות ב־283 אלף דולר. הסכום הגבוה ביותר שקיבל פישר בעבור הרצאה היה 60 אלף דולר, ואילו הנמוך ביותר היה אלפיים דולר.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x