$
תעשייה ופיננסים

קואופרטיב בנק מרוויח בגדול מהסקנדלים של הסיטי

בקרוב יהפוך קואופרטיב בנק, שהחברה־האם שלו היא קואופרטיב, לבנק השישי בגודלו בבריטניה, אחרי שרכש מאות מסניפי לוידס. חלק גדול מהצלחתו היא בזכות תנועת "העבירו את הכסף", שקוראת ללקוחות למשוך את כספם מהבנקים שגרמו למשבר

יואב בורנשטיין, לונדון 08:3914.08.12

למגרש של ענקיות הבנקאות בבריטניה עומד להיכנס בקרוב שחקן חדש. קואופרטיב בנק הוסיף בחודש שעבר לרפרטואר שלו 632 סניפים, שאותם קנה מהבנק הוותיק לוידס, עם הלקוחות והחסכונות שלהם. הנתון המפתיע ביותר בעסקה הוא המחיר הנמוך שהבנק שילם על הסניפים: 350 מיליון ליש"ט בלבד. או כחצי מיליון ליש"ט לסניף בממוצע.

בלוידס, ש־40% ממנו מוחזקים על ידי המדינה בעקבות המשבר, קיוו לגייס 1.5 מיליארד ליש"ט. תקנות האיחוד האירופי חייבו את הבנק למכור את הסניפים כיוון שקיבל סיוע, אך קואופרטיב בנק היה הגורם היחיד שהגיש הצעה ולכן זכה במחיר נמוך מאוד. קואופרטיב בנק עשוי להעביר 400 מיליון ליש"ט נוספים ללוידס בעוד 15 שנה, בהתבסס על ביצועי הבנקים.

 

שירות לקוחות מצטיין

 

לאחר השלמת העסקה, בסוף השנה, הוא יהפוך למעשה לבנק השישי בגודלו בבריטניה, אחרי ברקליס, HSBC, לוידס, רויאל בנק אוף סקוטלנד וסנטנדר. ארבעת הבנקים הגדולים ביותר שולטים ב־75% מחשבונות העובר ושב בבריטניה.

 

קואופרטיב בנק עתיד לשלוט ב־7% מהשוק, עם 10% מהסניפים במדינה, כאשר העסקה תוסיף לו 4.8 מיליון לקוחות ו־7,000 עובדים. כבר היום הוא משאיר מאחור את הבנקים הגדולים ברמת שירות הלקוחות. בסקרי שביעות רצון הוא מקבל באופן קבוע את הדירוגים הגבוהים ביותר.

 

קואופרטיב בנק קואופרטיב בנק

 

קואופרטיב בנק נוסד בשנת 1872 בשם מחלקת ההלוואות והפיקדונות של הקואופרטיב הקמעונאי של מנצ'סטר, אולם רק בשנים האחרונות הוא מתחיל לצבור תאוצה. הבנק עצמו איננו קואופרטיב. הוא שייך לחברת אחזקות שהיא עצמה קואופרטיב ונקראת קואופרטיב גרופ. הקבוצה מחזיקה ברשת המרכולים החמישית בגודלה בבריטניה ובמשרדי נסיעות, חנויות מוצרי חשמל, חברת ביטוח וחברה לארגון הלוויות.

 

פיטר מרקס, מנכ"ל הקבוצה, אמר ש"העסקה היא חילוף המשמרות הגדול ביותר בסניפי הבנקים זה דור. זו עסקה מעולה עבור הלקוחות, עבור ענף הבנקאות, עבור הציבור בבריטניה ועבור קואופרטיב גרופ". לוידס, לעומת זאת, נוסד ב־1765 ונסחר היום לפי שווי שוק של כ־20 מיליארד ליש"ט. ממשלת בריטניה שילמה 17 מיליארד ליש"ט עבור 40% ממניות הבנק כדי להשאיר אותו בחיים בזמן המשבר הפיננסי.

 

ברקע ההצלחה הגדולה, מרקס הודיע בשבוע שעבר על פרישה. מרקס הצטרף לקבוצה בגיל 17 כסדרן מדפים ויסיים את תפקידו במאי. לדבריו, הוא תכנן את פרישתו במשך זמן רב אך שמר עליה בסוד עד לאחר השלמת העסקה עם לוידס.

 

את ההצלחה המפתיעה של קואופרטיב בנק ניתן לזקוף בין היתר לזכות תנועת המחאה בבריטניה. השנה הושקה בממלכה המאוחדת יוזמה בשם "העבירו את הכסף שלכם" (Move Your Money”), שקוראת ללקוחות להצביע ברגליים ולהוציא את הכסף שלהם מהבנקים הגדולים - אותם בנקים שהכניסו אותנו למשבר ומחלקים בונוסים שמנים לעובדיהם. מאז שהחלה היוזמה בחודש ינואר, יותר מחצי מיליון בני אדם הוציאו את כספם מהבנקים הגדולים. האלטרנטיבה, אומרים תומכי היוזמה, כבר קיימת: בנקים וגופי חיסכון אחרים המתחייבים להשתמש בכספי החוסכים למטרות אתיות בלבד.

 

 

"אנחנו כועסים על חוסר השינוי במערכת הפיננסית", אומר ל"כלכליסט" לואי ברוק, אחד מחמשת המתנדבים העומדים מאחורי היוזמה, "החלטנו לקחת את העניינים לידיים ולבצע צעד פשוט אך עוצמתי: לקחת את הכסף שלנו ולשים אותו בבנקים טובים יותר".

 

מדיניות הבנקאות האתית קיימת בקואופרטיב בנק מאז 1992 ולפי נתוני הבנק, הוא מנע מאז העברת 1.2 מיליארד ליש"ט לעסקים שלא התאימו למדיניות שלו - כמו חברות העוסקות בסחר בנשק, נחשדות בהפרת זכויות אדם, בפגיעה בסביבה או בחיות. אולם בהשוואה לבנקים אחרים, הריבית שמעניק קואופרטיב בנק לבריטים על חסכונותיהם אינה גבוהה במיוחד.

 

באתר האינטרנט של "העבירו את הכסף שלכם" מופיעים עוד עשרות גופים פיננסיים בעלי קוד אתי, כאלה שמלווים רק לפרויקטים מקומיים בקהילה או לפרויקטים ירוקים.

 

תומכי היוזמה יכולים להעביר את כספם בין היתר לגופי בנקאות אסלאמיים, שעובדים בהתאם לחוקי השריעה ולא משקיעים בעסקים הקשורים באלכוהול, בשר חזיר או הימורים.

 

הבנקים האסלאמיים חולקים את הרווח והסיכון עם הלקוחות, ובאחרונה הלכו וצברו פופולריות גם בקרב בריטים שאינם מוסלמים, מתוך אמונה שהם לא עושים ספקולציות. "אנשים מעבירים את הכסף שלהם מפני שהוא לא סומכים יותר על הבנקים", מוסיף ברוק. "ענף הבנקאות מבוסס על אמון. לכן, כשאנשים לא מאמינים יותר בהגינות של הבנק שלהם, הם גם לא סומכים עליו שישמור על כספם בבטחה".

 

לא יהיה יותר חכם להפריד את בנקאות ההשקעות מהבנקאות המסורתית במקום לבקש מאנשים להעביר את הכסף שלהם?

"הבנקים בבריטניה עובדים בבנקאות השקעות ובבנקאות קמעונאית כמקשה אחת. חסכונות של אנשים רגילים הם מצרך מאוד מבוקש בשוק של היום מכיוון שהם מקור מימון בטוח וזול בשוק שנעשה יותר ויותר קשה. לכן, העברת הכסף שלך כן תשפיע על בנקי השקעות. אך חשוב מכך, היא תעזור להצמיח ולתמוך בבנקאות אתית ומקומית ששמה את הלקוחות ואת מצב הכלכלה לפני רווחים לטווח הקצר ובונוסים".

 

בחודש שעבר, עם התפוצצות פרשת ריבית הליבור, הוכפל מספר הכניסות לאתר של "העבירו את הכסף" פי חמישה. גם תקלה טכנית חמורה בבנק Natwest, שהותירה מיליוני לקוחות ללא יכולת למשוך כסף מחשבונם במשך שבועות, עודדה מעבר לבנקים הקטנים יותר. באחד המקרים נאלץ לקוח של הבנק ללכת לכלא לאחר שלא היה יכול למשוך מחשבונו את הכסף הנחוץ לשחרורו בערבות.

 

ריצ'רד ברנסון בתמונה

 

בשבועות האחרונים עלה מספר החשבונות החדשים שנפתחו בגופים הפיננסיים שעליהם ממליצים ב"העבירו את הכסף" בשיעור של 25%–200%.

 

מלבד קואופרטיב בנק, מעטים הגופים שישקיעו כסף בענף הבנקאות הבריטי. המשבר הכלכלי, הריביות הנמוכות והדומיננטיות של הבנקים הגדולים, מרתיעים שחקנים חדשים. יוצא הדופן הבולט ביותר הוא סר ריצ'רד ברנסון, שכבר הצליח לשחק במגרש של הגדולים בתחומי המוזיקה והתעופה. השנה השלים ברנסון את רכישת בנק נורת'רן רוק תמורת יותר ממיליארד ליש"ט. הבנק הבריטי שהיה הראשון ליפול וחולץ על ידי הממשלה הפך לחלק מקבוצת וירג'ין.

 

כיום הוא מספק רק משכנתאות, חסכונות וביטוח ומתכנן להשיק חשבונות עובר ושב בשנה הבאה. ברנסון כתב כי חלם על הקמת בנק עוד בשנות השבעים, כשנכנס לעולם העסקים, אולם אז אף אחד לא לקח אותו ברצינות. בעתיד, הוא מתכנן לתת ללקוחות הבנק הנחות בטיסות ומינויים לחדר כושר דרך חברות אחרות בקבוצה.

 

קואופרטיב בנק

שנת הקמה: 1872

בעלים: חברת האחזקות השיתופית "קואופרטיב גרופ"

נכסים נטו (2011): 3.4 מיליארד ליש"ט

עוד משהו: "פייננשל טיימס" כינה אותו "הבנק היציב באירופה"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x