$
חברה וסביבה

פעיל זכויות האדם העיוור שהערים על השלטון הסיני

צ'ן גואנגצ'נג הצליח להימלט ממעצר בית בו היה נתון במשך כ-18 חודשים, ונמצא כעת "במקום בטוח", כך סיפרו היום פעילים למען שיחרורו. צ'ן הפך לאייקון בין פעילי דמוקרטיה וזכויות אדם, ותנאי החזקתו עוררו מחאות חריפות בעולם וגלי תמיכה כמעט חסרי תקדים בתוך סין עצמה

רחל בית-אריה, בייג'ינג 18:4627.04.12

פעיל זכויות האדם הסיני העיוור צ'ן גואנגצ'נג הצליח להימלט ממעצר בית בו היה נתון במשך כ-18 חודשים, ונמצא כעת "במקום בטוח", כך סיפרו היום פעילים למען שיחרורו. צ'ן הפך לאייקון בין פעילי דמוקרטיה וזכויות אדם, ותנאי החזקתו עוררו מחאות חריפות בעולם וגלי תמיכה כמעט חסרי תקדים בתוך סין עצמה.

 

חה פיירונג, פעילה מרכזית למען צ'ן, סיפרה לכלכליסט הבוקר כי הוא נמלט ביום ראשון בלילה מביתו בכפר דונגשיגו, והיא אספה אותו במכוניתה והסיעה אותו "למקום בטוח". היא אמרה גם שכרגע היא אינה בטוחה היכן הוא. זמן קצר לאחר השיחה נותק הקשר עימה ופעילים אחרים סבורים שנעצרה. בוב פו, ראש הארגון China Aid שבסיסו בארצות הברית אישר זמן קצר לאחר מכן בהודעה לעיתונות כי צ'ן נמצא "במקום בטוח לחלוטין בבייג'ינג". רבים סבורים כי מדובר בשגרירות ארצות הברית בבירה הסינית, אך בשגרירות מסרבים בינתיים להגיב לשמועות.

 

במשך היום עלה לרשת סרטון בו צ'ן מתאר את ההתעללות בו ובמשפחתו. הוא אישר דיווחים קודמים של פעילים לפיו הוא ואשתו הוכו מספר פעמים ונמנע מהם טיפול רפואי. הוא סיפר גם כי ביתם היה מוקף ונמנע מהם לחלוטין לצאת ממנו בשנה וחצי האחרונות, וכי בתו, שהחלה ללכת לבית ספר באוקטובר אחרי לחץ כבד של תומכיו, לוותה לשם על ידי שלושה שומרים ונערך עליה חיפוש גופני מדי יום.

 

 

צ'ן גואצ'נג ומשפחתו ב-2005 צ'ן גואצ'נג ומשפחתו ב-2005 צילום: איי אף פי

 

"היו בין 90 ל-100 אנשים ששמרו עלינו, וכל אחד מהם קיבל 100 יואן ליום" צ'ן נשמע אומר בסרטון. הוא הסביר כי השחיתות במימשל המקומי עמדה מאחורי המעצר שלו, המנוגד לחוק הסיני, וקרא לראש ממשלת סין, וון ג'יה-באו, להתערב אישית במקרה.

 

צ'ן הביע דאגה רבה לשלומם של בני משפחתו, כולל אשתו, יואן וויג'ינג, אמו ובתו בת ה-7 שנשארו בכפר. הוא אמר כי הוא חושש שהנקמה של השלטונות המקומיים בהן תהיה "מטורפת".

 

צ'ן גואנגצ'נג התפרסם לפני כשש שנים כאשר חשף מערכת שיטתית של הפלות כפויות בנפה בה הוא מתגורר, ליניי שבמחוז שאנדונג. כדי לעמוד במדיניות הילד האחד, ולמרות שהפלות כפויות הוכרזו כלא חוקיות בסין כבר בשנות ה-90, הפקידים במחוז אילצו נשים שנכנסו להריון לעבור הפלות, לעיתים בשלבים מתקדמים של ההריון. צ'ן חשף 100 אלף הפלות כפויות כאלה ומקרים רבים נוספים שבהם נשים וגברים אולצו לעבור עיקור. לאחר שהעביר את ממצאיו לשלטונות בבייג'ינג ב-2006 נפתחה חקירה, אבל צ'ן עצמו נעצר באשמה של הפרעת הסדר הציבורי וגרימת נזק לרכוש – האשמות שהוא ובני משפחתו מכחישים – ונדון לארבע שנות מאסר. מאז ששוחרר מהכלא בסוף 2010 צ'ן, שהתעוור בילדותו ולמד משפטים בכוחות עצמו כדי לעזור לשכניו בכפר, הוחזק בביתו ללא אפשרות ליצור קשר עם העולם החיצון. הבית הוקף במצלמות ובזרקורים וכל ניסיון ליצור קשר עם תומכיו הוביל לדבריו לאלימות קשה מצד השומרים.

 

תומכים רבים, עיתונאים זרים, כולל כתבת כלכליסט ופעילים שניסו לבקר אותו נתקלו במחסומים ושומרים בכניסה לכפר ורבים מהם הוכו. בדצמבר, כוכב הסרט "באטמן" כריסטיאן בייל ששהה בסין לצורך קידום סרט ניסה לבקר את צ'ן בליווי צוות של סי אן אן שצילם בריונים מקומיים דוחפים את השחקן בגסות ומונעים ממנו להיכנס לכפר.

 

למרות צנזורה על הפרשה כולה, היחס לצ'ן עורר מחאה הולכת ומתרחבת. כ-200 תומכים ניסו להגיע לביתו בהזדמנויות שונות, וחלקם חזרו מספר פעמים למרות אלימות שהופנתה כלפיהם. אלפים נוספים השמיעו מחאה ברשתות חברתיות ובהתכנסויות ציבוריות, עניין נדיר בדרך כלל בסין.

 

לא ברור האם הבריחה של צ'ן תוביל למעצרם של אחרים. גואו יושאן, פעיל דמוקרטיה מבייג'ינג שריכז את הפעילות למען צ'ן סיפר לכלכליסט היום כי מאז הבוקר עוקבים אחריו אנשי המשרד לבטחון המדינה, וכי הוא מעריך שייעצר באיזשהו שלב לפחות לזמן מה. "זה יהיה שווה את זה למען החופש של צ'ן", אמר. הוא הוסיף כי הדאגה העיקרית כעת היא לגורלה של יואן וויג'ינג ושל ילדיה.

 

ככל הנראה השלטונות המקומיים גילו את דבר הבריחה רק אתמול בלילה ופשטו על בתים בכפר בחיפוש אחר הנמלט. יה-שואה צאי, פעילת זכויות אדם המתגוררת בארצות הברית הקליטה שיחת טלפון שלה עם אחיינו של צ'ן, צ'ן קה-גווי שסיפר שראש הכפר והבריונים שעובדים בשירותו נכנסו לביתו וניסו לעצור את אביו, אחיו של צ'ן גואנגצ'נג. האחיין סיפר כי הוא דקר את אחד הרודפים, ברח ועומד להסגיר עצמו למשטרה, וכי הוא חושש לגורל משפחתו. בינתיים, נראה כי הצנזורה בסין עסוקה במחיקת איזכורים למקרה. חיפוש שמו של צ'ן או של הפעילה חה פיירונג שחילצה אותו ברשתות החברתיות בתוך סין מניב הודעת שגיאה. לעומת זאת מספר דיווחי חדשות לקוניים מספרים על מקרה הדקירה. המימשל המרכזי של סין לא הגיב רשמית לפרשה עד כה ובמשרדי המימשל המקומי לא ענו לטלפון במשך היום.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x