$
המזרח התיכון

דו"ח סבא"א: איראן פועלת לפיתוח נשק גרעיני

הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית קובעת כי איראן פעלה לפיתוח ראש נפץ גרעיני, רכשה חומר וידע באמצעות "רשת סודית", העבירה חומרים לבונקרים וביצעה ניסויים שמטרתם היחידה יכולה להיות פיתוח נשק גרעיני

ynet 19:5808.11.11

על סף פצצה. הדו"ח החמור ביותר על תוכנית הגרעין של איראן יוצא לאור, וממנו עולה כי טהרן רימתה את הקהילה הבינלאומית, קיימה ניסויים סודיים וממשיכה בפעילות לפיתוח הגרעין. הדו"ח הופץ הערב (ג') ל-35 המדינות החברות במועצת סבא"א ולמועצת הביטחון של האו"ם, וחלקים ממנו הגיעו לידי

סוכנויות הידיעות. מהדו"ח עולה כי איראן עבדה על "תוכנית מובנית" בנושא עד שנת 2003, אך ייתכן שחלק מהפעולות עדיין נמשכות. לסוכנות הגרעין מידע לפיו "איראן עוסקת בפעילות ספציפית לפיתוח נשק גרעיני".

 

הנקודות העיקריות בדו"ח סבא"א:

1. איראן חשודה בביצוע ניסויים סודיים שמטרתם היחידה היא פיתוח נשק גרעיני.

2. חלק מהפעילות הגרעינית החשודה עשויה להיות למטרות אזרחיות, אך חלק ממנה "ספציפי לנשק גרעיני".

3. איראן עוסקת בכל היבטי המחקר הקשורים לייצור נשק גרעיני, כולל הרכבת ראש נפץ על הטיל "שיהאב 3".

4. תוכנית הגרעין פעלה באופן מסודר עד 2003, אך ייתכן שהפעילות עדיין נמשכת

5. איראן נעזרה בפעולותיה ב"רשת גרעינית סודית"

6. איראן הכינה ב-2008 ו-2009 הדמיות ממוחשבות של ראשי נפץ גרעיניים

 

"לסוכנות יש דאגות עמוקות בנוגע לאפשרות של היבטים צבאיים בתוכנית הגרעין האיראנית", נכתב בדו"ח. עוד נכתב כי הסוכנות קיבלה דיווחים המצביעים על "פעילויות שמטרתן לפתח נשק גרעיני". הדו"ח קובע כי איראן החלה להעביר חומר גרעיני לבונקרים תת-קרקעיים. כמו כן, הסוכנות חושדת שאיראן ערכה ניסויים סודיים ש"מטרתם היחידה יכולה להיות פיתוח נשק גרעיני".

 

בידי סוכנות הגרעין מידע חדש, "המצביע על כך שאיראן ביצעה פעולות הקשורות לפיתוח של נשק גרעיני. המידע גם מצביע על כך שעד שנת 2003, הפעילויות הללו בוצעו במסגרת תוכנית מסודרת, ושייתכן שחלק מהפעילויות הללו עדיין נמשכות".

 

מדובר בדו"ח החריף והמפורט ביותר שפרסמה הסוכנות הבינלאומית לגבי תוכנית הגרעין האיראנית, והוא יעלה לדיון במועצת הנגידים שלה ב-17 ב-18 בנובמבר. דיפלומט מערבי אמר ל"ניו יורק טיימס" כי הדו"ח החדש הוא "הרבה יותר מפורט והרבה יותר בטוח בעצמו מאשר כל מה שהסוכנות עשתה בעבר".

 

בסוכנות קראו לטהרן לפתוח איתה בדיונים בלי עיכובים, כדי "לספק הבהרות" בנוגע למידע. הדו"ח מתבסס על מידע שהגיע מעשר מדינות החברות בסוכנות, וגם על מקורות מידע של הסוכנות עצמה. בין היתר, מדובר בצילומי לוויין.

 

לפי הדו"ח, איראן רכשה באופן סודי ציוד ומידע הנדרש לפיתוח נשק גרעיני, בסיוע של "רשת גרעין סודית". היא גם הכינה ב-2008 וב-2009 הדמיות ממוחשבות של ראשי נפץ גרעיניים וביצעה פעולות הכנה לניסוי גרעיני.

 

העיתון הבריטי "גרדיאן" פרסם כי לפי הדו"ח, איראן ניסתה לפתח מסלול חשאי להעשרת אורניום שלא יהיה נתון תחת פיקוח בינלאומי, תחת השם "פרוייקט המלח הירוק". בשלוש השנים האחרונות, פקחי האו"ם הצליחו לקשור בין הפרוייקט הזה לבין פרוייקט אחר שנועד לפתח ראש נפץ גרעיני.

 

 

ראש הסוכנות, יוקיה אמנו, אמר למועצת הנגידים כי במסגרת הדו"ח רואיינו "כמה אנשים" שהיו מעורבים בפעילויות הגרעין של איראן ומסרו מידע שתואם את הפרטים שהושגו באמצעים מודיעיניים וממדינות אחרות. הוא ציין כי טהרן ניסתה להסתיר את פעילויותיה הגרעיניות.

 

בימים האחרונים רווחו ההערכות במערב כי הדו"ח יקבע שהרפובליקה האיסלאמית חותרת להשיג נשק גרעיני ושמתקניה הגרעיניים נועדו למטרות צבאיות ולא אזרחיות כפי שהיא טוענת, וכך אכן קרה. אמש אמרו גורמים במערכת הביטחון כי הם מצפים מהקהילה הבינלאומית להטיל "סנקציות אפקטיביות וחונקות" על איראן, עם פרסום הדו"ח.

 

כלי התקשורת בבריטניה התייחסו הלילה לפרטים מהדו"ח. בין היתר דווח ב"טלגרף" כי הוא צפוי לחשוף ש"אבי פצצת האטום הפקיסטנית", עבד אל-קאדר חאן, סיפק לאיראן את התוכניות למקור ניוטרונים, שהוא רכיב מפתח בנשק גרעיני, ומשמש ל"התנעת" ותזמון תגובת השרשרת המובילה לביקוע אטומי - ולפיצוץ גרעיני.  

 

במקביל דיווח ה"אינדיפנדט" הבריטי כי לפי הדו"ח עבד אל-קאדר חאן מכר את המידע לאיראנים בידיעת הצבא הפקיסטני. עוד דווח בתקשורת הבריטית כי מספר גורמים נוספים סייעו לתוכנית הגרעין האיראנית, בהם מדענים מרוסיה ומצפון קוריאה. עבד אל-קאדר חאן הודה בשנת 2004 כי העביר טכנולוגיה גרעינית לאיראן, לוב וצפון קוריאה, אך בשנת 2008 חזר בו מהודאתו.

 

בסוף השבוע האחרון ציינו דיפלומטים בווינה כי בדו"ח יופיע מידע שטרם פורסם, לרבות צילומי לווין של מכולת פלדה בגודל אוטובוס שהוצבה במחנה צבאי, ושימשה ככל הנראה לניסויים בחומרי נפץ מהסוג הדרוש לפיצוץ אטומי. כמו כן, הם טענו שבמסמך יופיעו ראיות מקיפות לפיהן מהנדסים איראניים עבדו על הדמיות ממוחשבות לייצור טילים גרעיניים. התמונות הללו, אם אכן הן קיימות, טרם פורסמו.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x