$
המזרח התיכון

הכלכלה הסורית בדרך לקריסה בעקבות הדיכוי האלים

מדיווחים של אנשי עסקים עולה כי חברות מהמפרץ הפרסי נטשו לטובת השוק הירדני ומגזר הנפט הסורי ספג פגיעה קשה. הנזקים מחלחלים גם ללבנון וצפויים להנחית מכת מוות על הסחר עם טורקיה

דורון פסקין 22:3312.06.11

 

בעוד יחידות הצבא בפיקודו של אח הנשיא הסורי מאהר אסד עסוקות בדיכוי האלים של המהומות במדינה, מתנהל במקביל קרב בלימה גם במגזר הכלכלי. בקרב

זה נראה כי יש רק מפסידים. ההפסדים הכלכליים כבר ניבטים מכל פינה בסוריה כאשר גם המדינות השכנות אומדות נזקים.

 

כמו בדיווחים על המהומות משדרת סוריה הרשמית תמונה של "עסקים כרגיל". רק אתמול צוטט אחמד דיאב, יו"ר הרשות להשקעות בסוריה, כי הגוף שבראשו הוא עומד ממשיך לקבל בקשות להשקעה. הוא ציין כי ההשקעות הסוריות בחו"ל נאמדות ב־94 מיליארד דולר, ואמר כי אנשיו מגבשים בימים אלה תוכנית כיצד למשוך כספים אלה מחדש למולדת.

 

עסקאות רבות בוטלו

 

ולא חסרות עוד דוגמאות לאווירה החיובית שאותה מנסה משטר אסד לשדר בתחום הכלכלי. שר האוצר הסורי טען ביום חמישי שעבר כי ההפקדות בבנקים עלו ב־30% על המשיכות, מאז ניתנה לסורים אפשרות לרכוש מט"ח ללא הגבלה ומאז הועלה שער הריבית על הפיקדונות בלירה הסורית.

 

לפי נתוני הבנק הסורי המרכזי, במהלך הרבעון הראשון של 2011 נמשכו מחשבונות הבנק בסוריה כ־32 מיליארד לירות סוריות (כ־680 מיליון דולר) — סכום צנוע יחסית לעומת המשבר ההולך ומתגבר, אך ניתן להסבר נוכח העובדה כי שכבת הביניים בשתי הערים המרכזיות נותרה מחוץ לעימות בשלב זה.

 

סוריה אף הודיעה בסוף השבוע כי היצוא בחמשת החודשים הראשונים של השנה הסתכם ב־1.6 מיליארד דולר. הנתונים לא הושוו לתקופה המקבילה אשתקד, דבר המעיד על הירידה שנרשמה. כ־25% משווי היצוא הזה הגיעו מהשוק העיראקי, הלבנוני והסעודי.

 

אבל כמו שיש להתייחס בזהירות לדיווחים הרשמיים מזירת המהומות, דומה כי יש להתייחס באותה המידה גם למה שנעשה בתחום הכלכלי. דיווחים בלתי רשמיים רבים יותר ויותר מעידים על כך שהמשק הסורי — שגם בימים כתיקונם רחוק מלהפליא בביצועיו — קרוב לקריסה.

 

מגזר התיירות שהיווה מקור חשוב למט"ח בשנים האחרונות (8 מיליארד דולר הכנסה מתיירות בשנת 2010) עומד בפני שוקת שבורה. חברות סוריות מתקשות לעמוד בחוזי הסחר שלהן ועסקאות יבוא ויצוא רבות בוטלו. חברות מהמפרץ, ובראשות אלה מקטאר, כבר הודיעו על נטישת השוק הסורי לטובת השוק הירדני. כמו כן, המכרז להענקת זיכיון למפעיל סלולר שלישי ניצב בפני קשיים ונדחה עד לייצוב המצב הפוליטי.

 

מגזר כלכלי חשוב שנפגע מהמשבר הוא מגזר הנפט. יצוא הנפט המהווה כ־25% מהכנסות המדינה כבר נפגע. הסנקציות, הכבדת תנאי האשראי והאלימות — כל אלה מרתיעות את חברות הספנות. יש לזכור כי היצוא הסורי בטל בשישים מבחינת השוק העולמי — כ־150 אלף חביות ביום.

 

אחת הנקודות המדאיגות ביותר בהקשר המשק הסורי הוא הסחר עם טורקיה. בשנים האחרונות חלה התקרבות ניכרת בין המדינות והדבר בא לידי ביטוי במישור המסחרי. לפי מקורות בשני צדי הגבול, במהלך החודשיים האחרונים חלה ירידה ניכרת בתנועת הסחר.

 

כ־750 חברות של אנשי עסקים סורים שהוקמו בטורקיה לצורכי סחר נמצאות כיום על סף פשיטת רגל. מנהלי החברות הללו צופים כי הגבול בין המדינות ייסגר בקרוב נוכח זרם הפליטים שכיום הוא עדיין בטפטופים ומכאן שתנועת הסחר תיפסק לחלוטין. סגירת הגבול תנחית מכה אנושה גם על המחוז הדרומי של טורקיה, הטאיי, שם פועלות גם חברות משותפות לאנשי עסקים משני צדי הגבול.

 

המצב בסוריה מדאיג את הקהילה העסקית בטורקיה שהשקעותיה בשכנה מדרום נאמדות במיליארד דולר. סוריה וטורקיה תכננו כי הסחר הדו־צדדי עד סוף 2012 יגיע לכ־5 מיליארד דולר, אך עתה ברור כי יעד זה לא יושג.

 

תפוסה דלה במלונות ביירות

 

אבל לא רק טורקיה מודאגת מהמצב בסוריה. גם בלבנון מתחילים לחוש בנזק הכלכלי מהמשבר הסורי. האירועים בסוריה הביאו לירידה ניכרת בתנועת התיירות ללבנון, דבר המהווה מכה קשה להכנסות המדינה. לפי הדיווחים מלבנון, שיעור התפוסה במלונות ביירות אינו עולה על 35%. נכון לארבעת החודשים הראשונים של 2011 חלה ירידה של 5.5% במספר התיירים המגיעים ללבנון. הירידה מיוחסת למצב בסוריה אך גם לבעיות הפוליטיות הפנימיות המעכבות הקמת ממשלה חדשה וזאת בשל ההמתנה להתבהרות התמונה בסוריה.

 

לא רק מגזר התיירות נפגע בלבנון. מגזר הנדל"ן הלבנוני שבאופן מסורתי משך משקיעים אמידים מהמפרץ ספג מתחילת השנה הנוכחית ירידה של 21% בהיקף העסקאות. שוק ההון של ביירות איבד מתחילת 2011 כ־9% מערכו. בלבנון, כמו בסוריה, העסקים במצב של המתנה ובינתיים ההפסדים רק מעמיקים.

 

במבט לעתיד, הצהיר שר האוצר הסורי מוחמד ג'ילאלתי ביום רביעי שעבר כי המשק הסורי צפוי לרשום צמיחה של 2%-2.5% במהלך השנה הנוכחית. זו הערכה אופטימית נוכח הצפי של ארגונים בינלאומיים כי המשק הסורי צפוי לרשום צמיחה שלילית של לפחות 3% השנה לעומת צמיחה של 4% בשנת 2010.

 

הכותב הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x