$
כתבות אחרונות בעסקים קטנים ובינוניים

"לעסק בפריפריה גם ככה קשה, המצב הביטחוני עלול למוטט אותו"

יזמים שהחליטו לפתוח עסקים קטנים בדרום נאלצים לסגור אותם למשך ימי המבצע וחוששים שהעסק שלהם לא ישרוד כלכלית לאחריו. "נפגענו מאוד מהמצב הבטחוני ולזה לא נערכתי, לא חשבתי שכך יהיה כשהקמתי את העסק"

מעין מנלה 16:3514.07.14
כאשר ניר שוחט החליט לפני ארבע שנים לפתוח את מסעדת הסושי הראשונה בשדרות, "סושימוטו", אחד החששות העיקריים שלו היה שלא יהיה ביקוש לסושי בקרב התושבים. כשנתיים אחרי הפתיחה, לאחר שגילה שהעסק מצליח, ושיש לו מספיק לקוחות בעיר, הוא התמודד עם הצורך בסגירת המסעדה, המאוד צעירה בעקבות מבצע "עמוד ענן". היום, שנה וחצי לאחר מכן, הא נאלץ שוב לסגור את העסק בעקבות מבצע "צוק איתן".
"גם ככה בריכת הלקוחות שלנו היא קטנה, אז ההשפעה של מצב בטחוני, לאו דווקא של מבצע צבאי אלא בשגרה, מאוד מעכבת אותנו מבחינת התפתחות עסקית. אפילו קסאם אחד שנורה ולא דווח בתקשורת גורם לכך שבאותו היום העיר תשקוט ו-50% מצפי המכירות מתנדף", הוא אומר.

 

גם בימים כתיקונם, כאשר אין איום רקטות, או קולות תותחים, ההחלטה לפתוח עסק בדרום, בפריפריה, היא החלטה לא פשוטה. יזמים אשר הקימו בשנים האחרונות עסקים קטנים בדרום צריכים להתמודד עכשיו, במהלך המבצע הצבאי בעזה, עם קשיים חדשים שהם לא בהכרח חשבו עליהם כאשר הקימו את העסק.

 

"עסק שרוצה להתקיים בפריפריה גם ככה קשה לו, מצב ביטחוני עלול למוטט אותו. העסק שלנו פועל כבר ארבע שנים ועדיין, אם לא יהיה פיצוי או עזרה מהמדינה, הוא לא ישרוד. בעשרה ימים הקרובים צ'קים שלי יתחילו לחזור. זה משפיע גם על העבודה עם ספקים בעתיד. העיר ריקה, כולם נסעו להתארח ואין להם סיבה להישאר ולשמוע את קולות התותחים והקסאמים. שלושה מאנשי הצוות שלי גוייסו למילואים, כל השאר הם סטודנטים שנענו ללחץ ההורים ונסעו הבייתה. ניסיתי במשך יום וחצי להפעיל את המסעדה רק ביחד עם אשתי אבל אני לא מסוגל, אז העסק סגור", מספר שוחט, שהוא ואשתו עברו להתארח בקיבוץ קלי"ה ליד ים המלח.

 

ניר שוחט, היזם והבעלים של "סושימוטו" בשדרות ניר שוחט, היזם והבעלים של "סושימוטו" בשדרות

 

שוחט הגיע לשדרות כסטודנט במכללת ספיר והחל להפעיל עם אישתו עסק של סושי מהבית, אשר עם הזמן התפתח למסעדת סושי בעזרת קרן שמש לעידוד יזמים צעירים. בגלל הקשיים שחווה בתור סטודנט במציאת עבודה הוא משתדל להעסיק סטודנטים במסעדה, וכן, 30% מלקוחותיו הם סטודנטים. "יולי זה חודש שבדרך כלל מאוד חזק עבורי כי זו תקופת מבחנים ואנשים מזמינים אוכל. השנה, תחילת יולי וסוף יוני הייתה תקופה נוראית כי החלו הטיפטופים של הקסאמים ואין סיבה שאדם שלומד למבחנים ירוץ כל שנייה לממ"ד", הוא אומר. סכנת הסגירה עבורו היא ממשית. "אנחנו נמצאים על קצה מסגרת האשראי שלנו, לא נקבל עוד הלוואה מהבנק כי השקענו בעסק בשנה שעברה בשיפוץ ויש לנו עוד הלוואה שעדיין לא סיימנו לשלם של 'עמוד ענן'. נצטרך שוב הלוואת 'צוק איתן'. לא פתחתי עסק כדי לקנות הלוואות יום אחרי יום", הוא אומר. הפיצויים מהמדינה לגבי נזקי המבצע הקודם, עמוד ענן, שולמו רק חצי שנה אחרי תום המבצע, מסביר שוחט. הוא מקווה שהפעם הפיצוי יגיע מהר יותר.

 

ג'ו ברגל ועינב בן שושן במסעדה שפתחו לפני חודש בבאר שבע ג'ו ברגל ועינב בן שושן במסעדה שפתחו לפני חודש בבאר שבע

 

ג'ו ברגל פתח ביחד עם ארוסתו עינב בן שושן מסעדת פסטה חלבית בבאר שבע רק לפני חודש. לפני ארבעה ימים גוייסה עינב, השפית במסעדה, למילואים והמסעדה נסגרה. "זו החלטה מאוד קשה לסגור את העסק מיד בהתחלה, אבל לא הייתה לנו ברירה כי אין לנו מרחב מוגן ולא רצינו לסכן גם את הלקוחות וגם את העובדת. זו החלטה לא פשוטה מבחינה כלכלית, זה עסק חדש וכל שקל שנכנס מאוד חשוב להתייצבותו. גם מבחינת שיווק אנחנו מנסים שיכירו אותנו, אבל בעצם עושים יחסי ציבור לחינם כי זה לא עוזר להכניס אנשים", אומר ברגד. לדבריו, בימים האחרונים שדרת האוכל בעיר העתיקה בבאר שבע מאוד שקטה, לא רק במסעדה שלו, והאווירה לא פשוטה. עם זאת, הוא לא מעריך שהעסק ייסגר עקב המצב. "נמתין כמה שיידרש עד שהמצב יחזור לקדמותו", הוא אומר.

 

עסקים עונתיים או תיירותיים, מקומות בילוי כמו מסעדות, מושפעים באופן ברור ומובהק מהמצב הביטחוני, אך גם עסקים אחרים מרגישים את הפגיעה בפעילות. דנה וקורנית שרובר, יזמות מקיבוץ חולית על גבול רצועת עזה הן בעלות סטודיו סטרוברי למיתוג ועיצוב גרפי. העסק שלהן לא תלוי בלקוחות שנכנסים והן יכולות לעבוד בעצם מכל מקום בעולם, אבל עדיין חשות השפעה משמעותית של המבצע בעזה. העסק קיים פחות משנה ולדברי קורנית צבר תאוצה בחצי שנה האחרנה. היום, בגלל המצב הביטחוני הן מתארחות בקיבוץ גונן שבצפון. "אנחנו מכירות את המצב בהיותנו תושבות איזור הנגב המערבי כבר ארבע שנים, אבל זו הפעם הראשונה שאנחנו חוות את המשמעות של המצב הביטחוני על הפעלת העסק שלנו. ראשית, יש תחושה כללית של קיפאון במשק, אנשים עסוקים יותר במצב הביטחוני ולא מתחילים עסקאות חדשות. דבר שני, אנחנו עושות הרבה עבודת רגליים שיווקית. אני יוצאת להרבה כנסים, בעיקר באיזור הדרום ומתרועעת עם בעלי עסקים. כאן נתקע לי מקל בגלגלים כי אני לא יכולה לעשות את עבודת השטח שדרכה השגנו את מרבית הלקוחות. מיום שלישי שעבר אנחנו ממשיכות לתפעל את מה שהיה קודם אבל מאז לא היו לנו עסקאות חדשות", היא אומרת.

 

דנה שרובר, מעצבת גרפית בסטודיו סטרוברי בקיבוץ חולית על גבול רצועת עזה דנה שרובר, מעצבת גרפית בסטודיו סטרוברי בקיבוץ חולית על גבול רצועת עזה

 

כאשר החליטו לפתוח עסק בדרום, הן היו מודעות לסיכונים אבל ידעו גם שהעסק שלהן הוא כזה שניתן להפעילו מכל מקום ויכול לתת שירותים לכל מקום בעולם, וקיוו שכך יהיה. הן גילו שהמציאות היא שרוב העסקים פועלים מהמקום בו הם נמצאים פיסית ונותנים שירותים לתושבי האיזור וכך היה גם בעסק שלהן. "האיזור והנישה שלנו הוא עד אשקלון בצפון ובאר שבע בדרום. נפגענו מאוד מהמצב הבטחוני ולזה לא נערכתי, לא חשבתי שכך יהיה כשהקמתי את העסק, רציתי להפוך אותו לעסק בינלאומי, לכן גם השם הלועזי", היא אומרת. עם זאת, קורנית אופטימית לגבי שרידות העסק הצעיר, "אין לי ספק שכאשר המצב הביטחוני ישתפר עסקים חדשים או עסקים שאיתם עבדנו יפנו אלינו שוב, כי יש לנו קהל לקוחות מרוצה ולקוח מביא לקוח", היא אומרת.

רות זיו רות זיו

 

הלחימה בדרום הובילה דם ליוזמה של רות זיו ואמיר בן שמאי, אשר פתחו יחד קבוצה בפייסבוק שמסייעת לעסקים קטנים בדרום להקטין את הפגיעה בעסקים שלהם. לקבוצה קוראים 'גם אני קונה בדרום', אך מטרתה אינה שאנשים מהמרכז יסעו לקנות במקומות שכעת הם מסוכנים, אלא למצוא פתרונות יצירתיים לעסקים קטנים להמשיך לפעול גם בימים אלו.

 

"זו קבוצה שהחלה ביום חמישי במטרה להגדיל מכירות לעסקים בדרום ולמצוא להם פתרונות לחוסר היכולת לתפקד היום בעסק. לקוחות לא מגיעים, בעסקים של נשים רבות אין יכולת לעבוד מכיוון שאין קייטנות לילדים", מסבירה זיו. סימן אולי למצוקה של בעלי העסקים בדרום ולצורך האמיתי שלהם בפתרונות הוא שבקבוצה, שהוקמה לפני ארבעה ימים בלבד, חברים כבר 1,400 אנשים. חלק מהפתרונות שהחלו להתגבש לעסקים בדרום דרך הקבוצה הם הקמת יריד לעסקים מהדרום באיזור המרכז, קבוצות רכישה כדי להקל על משלוחים לעסקים, והפעלת קייטנות קטנות של בעלי עסקים. "מישהו שלמשל יש לו מסעדה באיזור העימות, אפשר לעזור לו באמצעות שוברים עתידיים או לבדוק אפשרות לקייטרינג", אומרת זיו. המטרה, לדבריה, היא לשנות את החשיבה ולראות כיצד ניתן לסייע לעסקים באופן יצירתי.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x