$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

עובדי הבורסה דורשים 3% ממניותיה לאחר ההפרטה

וועד העובדים דורש לקיים בדחיפות פגישה עם יו"ר ההסתדרות כדי לדאוג להבטחת תנאיהם. לפני שבועיים הכריז ח"כ מיקי זוהר כי הדיון בחוק השינוי המבני יוקפא אם לא יתנו לו ולניסנקורן לשמש בוררים פוסקים במחלוקת בין הוועד להנהלת הבורסה אך ביום רביעי יתקיים דיון בחוק לאור התערבות האוזר

רחלי בינדמן 15:5423.01.17
ההסתדרות הודיעה היום (ב') בתגובה לפניית "כלכליסט" כי "יש לסגור את סוגית העובדים בבורסה. הדרישה הבסיסית היא לקבל 3% אחוזים כנהוג במקומות אחרים. כמו כן יש לקבוע רשת ביטחון למספר שנים כנגד פיטורים ופגיעה בהסכמים קיבוציים". ההסתדרות חושפת את הקלפים של וועד עובדי הבורסה – דרישה לקבל 3% ממניות הבורסה לאחר השינוי המבני המתוכנן.

 

למרות הצהרותיו של ח"כ מיקי זוהר לפני שבועיים כי יקפיא את חוק שינוי מבנה הבורסה שמוביל יו"ר רשות ני"ע פרופ' האוזר, ביום רביעי צפוי להתקיים דיון נוסף בחוק. הסיבה: התערבותו של האוזר ששוחח עם זוהר ושכנע אותו להמשיך ולקדם את החוק. כפי שנחשף לראשונה בכלכליסט לפני שבועיים התקיימה פגישה חשאית בין זוהר, יו"ר הסתדרות העובדים אבי ניסנקורן, נציגי וועד הבורסה לניירות ערך ומנכ"ל הבורסה הטרי איתי בן זאב. המטרה הייתה לקדם הסכמות בין הוועד להנהלה בנוגע לחידוש ההסכם הקיבוצי ביניהם, שהוליד סכסוך מתוקשר הנמשך בשנה החולפת. זוהר וניסנקורן דרשו כי ימונו לבוררים בין הצדדים ושדעתם תכריע את חילוקי הדיעות. זוהר אף איים כי אם בן זאב לא יענה לאולטימאטום זה, הוא יקפיא את חוק שינוי מבנה הבורסה. אלא שבן זאב סירב לכך בתוקף ויצא בזעם מהישיבה. חוק שינוי מבנה הבורסה הוא ה"בייבי" של פרופ' האוזר ונועד להחיות את הבורסה המתייבשת. המטרה של החוק היא לנתק את השליטה של הבנקים מהבעלות בבורסה ולהפוך אותה לגוף הפועל למטרות רווח – מה שמצריך כמובן מהלכי התייעלות.

 

ההנהלה רוצה להנמיך משמעותית את מנגנון הטייס האוטומאטי לעובדים המגדיר להם תוספות שכר קבועות של 5% בשנה וכן לצמצם את הבונוסים להם הם זכאים ולהתנות אותם בעמידה ביעדים. הוועד מצידו דורש פיצוי משמעותי בדמות מניות של הבורסה לאחר השינוי המבני ובינתיים – הסכמות אין. האוזר כמובן לא אהב את המהלך של זוהר והתגייסותו לטובת העובדים יחד עם ניסנקורן ומיהר לשוחח עמו במטרה לנסות להגיע בדרך אחרת לפשרה בין הוועד להנהלה.

 

הבורסה בתל אביב הבורסה בתל אביב צילום: בלומברג

 

כתוצאה מכך, דיון נוסף בחוק שמקדם האוזר יתקדם אמנם בוועדת הכספים ביום רביעי. עם זאת, הוועד שיגר היום מסמך הבהרות לקראת הדיון בו הוא דורש לסגור " בשלב ראשון הסכם בעניין השלכות שינוי מבנה הבעלות על העובדים: ביטחון תעסוקתי והמשך שמירה על זכויותיהם המוקנות של העובדים מתוקף הסכמים קיבוציים". לטענת הוועד " ההנהלה מתעקשת לנהל מו״מ על ״הכל״, כולל שינויים בהסכם הקיבוצי ובזכויות מוקנות של עובדים מתוקף הסכמי עבר. וזה בזמן שההנהלה מפירה ברגל גסה הסכמים קיבוציים". הוועד אף חוזר ומזכיר את טענתו כי הנהלת הבורסה פועלת לגייס עובדים במיקור חוץ בניגוד להסכם מול הוועד וזאת חרף הכחשות חוזרות ונשנות מצד הנהלת הבורסה ובראשה בן זאב.

 

"בשלהי חודש דצמבר, בישיבת דירקטוריון, עלה על סדר היום דיון בנושא העברת פעילות הליבה של הבורסה, לרבות הניהול והתפעול שלה למיקור חוץ, זאת חרף קיומם של הסכמים קיבוציים האוסרים פעולה זאת מפורשות" כותבים בוועד.בוועד אף טוענים כי " התקבלה החלטה כי עובדים לא יקבלו קביעות, בניגוד להסכם הקיבוצי". בוועד הבהירו " במהלך השבועיים האחרונים מנהלים וועד עובדי הבורסה וההנהלה הידברות. לצערנו הגיע המו"מ למבוי סתום. בעוד ועד העובדים מבקש להסדיר את ביטחונם התעסוקתי של העובדים והמשך השמירה על זכויותיהם. מבקשת ההנהלה לערוך שינויים בהסכם הקיבוצי". הוועד אף טוען כי " וועד העובדים וציבור עובדי הבורסה חוששים כי הכוונה להביא לשינוי מבנה הבעלות טומנת בחובה כוונה נוספת של העסקת עובדי קבלן ומיגור העבודה המאורגנת, באמצעות החלפת העובדים המסורים של הבורסה בעובדי קבלן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x