$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

רכישת מיטב דש: מנהלי קרן XIO כבר פגשו את סלינגר

בחודשיים האחרונים ערכו נציגי הקרן הגלובלית לפחות שני ביקורים בישראל לטובת משא ומתן לרכישת בית ההשקעות, שמצוי בשלבים מתקדמים ביותר. המפקחת על הביטוח צפויה לנבור בקשר הסיני של הקרן, ששניים ממקימיה מסין

גולן חזני 06:5421.08.16

פחות פעמיים בחודשיים האחרונים ביקרו בארץ נציגי קרן XIO כדי לנהל משא ומתן לרכישת בית ההשקעות מיטב דש. ל"כלכליסט" נודע כי הנציגים, ובהם שניים ממנהלי הקרן, נפגשו גם עם המפקחת על הביטוח דורית סלינגר. כמו כן נודע כי המגעים עם בעלי השליטה במיטב דש, צבי סטפק ואלי ברקת, מצויים בשלבים מתקדמים ביותר. 

הקרן לא הגישה בקשה להיתר שליטה במיטב דש. באוצר אמרו כי רק אחרי שתתקבל בקשה כזו, יחל תהליך בחינת הקרן. עם זאת, בפגישה עם סלינגר הוצגה XIO כקרן גלובלית המונה ארבעה שותפים, שניים אירופים ושני סינים. כמו כן צוין כי מרבית המשקיעים שלה אמריקאים והיתר אירופים ואסייתים, והם כוללים גופים מוסדיים כמו קרנות פנסיה וחברות ביטוח.

 

סלינגר. טרם הוגשה בקשה להיתר שליטה סלינגר. טרם הוגשה בקשה להיתר שליטה צילום: אבי אוחיון, לע"מ

 

באתר האינטרנט שלה מוצגת XIO כקרן השקעות פרטית גלובלית שמרכזה בהונג ובלונדון, המנהלת הון של 5 מיליארד דולר. הקרן פועלת בבריטניה, ארה"ב, גרמניה, שוויץ, ישראל, הונג קונג וסין, ומעסיקה כ־60 אנשי מקצוע מ־15 לאומים שונים, יוצאי בנקים וקרנות השקעה, חלקם מהגדולים בעולם.

 

ב־2014 הקימו את הקרן ארבעת השותפים: המנכ"ל ג'וזף פאצ'יני, בכיר לשעבר בענקית ניהול הנכסים בלאקרוק, בבנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן ובחברת ההשקעה ביין קפיטל; קרסטן גייר, בכיר לשעבר בקרן ההשקעות הפרטית פרמיירה ובחברת הייעוץ מקינזי; את'נה לי, בכירה לשעבר באולימפוס קפיטל; ומרפי קיאו, בכיר לשעבר בבנק הסיני CICC. בשנים שקדמו להקמתה הם היו אחראים להשקעות אלטרנטיביות ביותר מ־30 מיליארד דולר. הם חברו לקרן כדי להוביל חברות מצטיינות למיצוי הזדמנויות בשווקים צומחים, בעיקר באסיה. להחלטת השקעה בקרן נדרש רוב של שלושה שותפים, אבל התנגדות של שותף תוביל לרוב להימנעות מהשקעה.

 

לאחר שהקרן רוכשת חברה, הנהלתה נשארת פעילה והקרן עובדת בצמוד אליה. בקרן מעוניינים שצבי סטפק ובנו אבנר ימשיכו לעבוד במיטב־דש גם לאחר המכירה. זו כרוכה גם ברכישת אחזקות הציבור והפיכת החברה לפרטית.

 

שאלת קרן ברירת המחדל

 

סלינגר, שעד היום סירבה להעניק היתר שליטה לקרנות סיניות, צפויה לבחון לעומק את הקרן. אמנם XIO היא קרן גלובלית, אבל המפקחת צפויה לבדוק את מקור כספי ההשקעה, האנשים שעומדים מאחוריה וההשפעה סינית, אם ישנה, על החלטות ההשקעה שלה.

 

לדברי מקורבים לעסקה, הקרן איננה סינית, אין לה אחזקות בסין והיא איננה נתמכת על ידי גוף סיני ממשלתי, אלא מדובר בקרן פרטית הרשומה באיי קיימן. לדבריהם, החיבור של הקרן לסין ולאסיה טמון בידע והניסיון של אנשיה בהשקעות אלטרנטיביות בשווקים הללו — מה שהיא מציגה כערך המוסף שלה. מקור שמה במילה הלטינית SCIO, שמשמעותה "לדעת".

 

סלינגר כמעט העניקה בעבר היתר שליטה בחברת הביטוח הפניקס לפוסון, הנסחרת בהונג קונג. המפקחת נסוגה מכך לאחר שיו"ר ובעל השליטה בפוסון גואו גואנגצ'אנג נעלם לשלושה ימים כדי לסייע בחקירה של שלטונות סין. אלא שלפוסון יש ניסיון בתחום הפיננסים והביטוח והיא מחזיקה בשליטה בחברות ביטוח בארה"ב ופורטוגל ובחברות פיננסים בגרמניה ולונדון. לעומתה, XIO היא קרן צעירה, בת שנה וחצי, ללא ניסיון באחזקות וניהול פיננסים.

 

רק באחרונה נבחר מיטב דש במכרז לניהול קרן ברירת המחדל, קרן הפנסיה המוצעת לעובדים ומיועדת בעיקר להגן על אלה מהם שנעדרים כוח מיקוח. הדיווחים על המגעים מול XIO הציפו ספק אם האוצר ישאיר את הזכייה של בית ההשקעות על כנה אם יימכר לקרן זרה. אלא שהזכייה לא צפויה להיפגע, שכן האישור שניתן הוא לשנתיים, ותהליך בחינת ההצעה של סלינגר צפוי לארוך לפחות שנה.

 

כבר רכשה חברה ישראלית

 

בשיחות עם סלינגר הדגישו מנהלי הקרן כי הם רואים במיטב דש רכישה אסטרטגית לטווח ארוך, שתתאפשר משום ש־2 מיליארד דולר מתוך 5 מיליארד דולר שגייסו אינם מוגבלים בהחזר למשקיעים בתוך שבע־עשר שנים.

 

אם העסקה תבשיל, תהיה זו ההשקעה הרביעית של XIO. הקרן רכשה ביוני 2015 את חברת הביומד הישראלית לומניס ב־2 מיליארד שקל. במרץ 2015 היא רכשה, במהלך שמוערך במאות מיליוני דולרים, את ענקית הדשנים קומפו אקספרט מטריטון הגרמנית. במרץ 2016 רכשה XIO ממקגרו היל את J.D. Power, מובילה עולמית באיסוף וניתוח נתוני צרכנים, ב־1.1 מיליארד דולר.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x