$
שווקי חו"ל

"ייתכן שסין תשנה את הכללים בשוק האשלג ולא תחתום חוזה אספקה שנתי"

שתי הענקיות שקובעות את מחיר הדשנים בעולם, סין והודו, מרעידות את השוק. הודו חתמה חוזה שנתי לרכישת אשלג בעיכוב של שלושה חודשים ובמחיר נמוך ב־31% לעומת 2015. הסינים מתמהמהים, וייתכן שינהלו מו"מ נקודתי על כל טונה

רעות שפיגלמן 21:1028.06.16

הודו חתמה בשבוע האחרון על חוזה עם יצרנית האשלג הממשלתית בבלארוס, לאספקה של 700 אלף טונות אשלג ב־2016. הסכם זה עם אחת מיצרניות האשלג הגדולות בעולם נחתם באיחור של שלושה חודשים לעומת 2015, אז נחתם החוזה באפריל. עיכוב זה, והעובדה שסין כלל לא חתמה על חוזה לרכישת אשלג, מעידה, אולי, על שינוי כללי המשחק ועל לחץ של הסינים ללחוץ את מחיר האשלג כלפי מטה. סין, שהיא יצרנית ויבואנית האשלג הגדלוה בעולם, והודו מהוות את שוקי הספוט בתחום האשלג, והחוזים שהן חותמות מהווים אינדיקציה למחירים שנקבעים ביתר השווקים בעולם. עד כה הסינים היו הראשונים לחתום על חוזי אספקה, וההודים הלכו בעקבותיהם, אולם כיום, כאמור, הסינים טרם חתמו על חוזה לרכישת אשלג ועדיין לא ידוע אם צפויה חתימה כזו.

 

המחיר ייקבע במו"מ נקודתי

 

אילנית שרף, מנהלת מחלקת מחקר ברוקראז' בפסגות שרף מעריכה כי "ישנה אפשרות שהסינים בכלל לא ירצו להמשיך ולעבוד בשוק האשלג באמצעות חוזים. סיטואציה כזו תוביל למצב שבו הסינים עשויים לרכוש סחורה בעתיד בשוק הדשנים, כמו שוקי ספוט אחרים, בהתאם לצורך נקודתי ובמו"מ על המחיר ועל כמויות קטנות בכל פעם אך לא ניתן לדעת בשלב זה כיצד יפתחו הדברים".

 

ההסכם שחתמה הודו מול בלארוס הוא לאספקה שנתית של 700 טונות אשלג במחיר של 227 דולר לטונה – ירידה של 31% אל מול המחיר שנקבע בחוזה ב־2015, מחיר של 332 דולר לטונה, שנובעת משחיקה חדה לאורך 2015 במחירי הספוט בכל העולם. בשל העיכוב שחל בחתימת ההסכם, הרי שיחסית מדובר על הזמנה לצריכה של 525 אלף טונות אשלג בלבד, לעומת היקף חוזה של 700 אלף טונות שנחתם ב־2015. ההערכה בשוק היא כי ככל שיחתמו הסינים על הסכם אספקה שנתית, מחיר האשלג ינוע סביב ה־200 דולר לטונה, דבר שישקף חזרה של מחירי האשלג לרמות המחירים ב־2007.

 

אשלג אשלג

 

כיל הישראלית, שהיא יצרנית אשלג מהרובד הבינוני, עדיין מספקת להודים סחורה במסגרת ההסכם של 2015. ברבעון השני של 2016 כיל צפויה לספק כ־200 אלף טונות שנותרו מההסכם הקודם. לדברי שרף, "פסגות מעריכים כי כיל יחתמו עם הודו על הסכם הכולל כמויות של כ־750-800 טונות". המחיר הצפוי לחתימה יהיה נמוך ב־15 דולר מהמחיר שנסגר על ידי הודו מול בלארוס, קרי מחיר של 212 דולר לטונה.

 

ההתאוששות לא קרובה

 

העובדה שסין אינה ממהרת לחתום על חוזה, עשויה גם להעיד על ההאטה בכלכלה הסינית. נתון נוסף שמעיד על החולשה בשוק צריכת האשלג בעולם ועל הצטברותם של עודפי מלאי בשווקים שונים, הוא העובדה שהודו חתמה הפעם על החוזה שלא כולל אופציה להגדלת היקף ההזמנה באותו מחיר. לדברי שרף, רמות המחירים וכמויות האשלג ממשיכים להצביע על חולשת התעשייה, וכרגע לא צופים התאוששות בשנה הנוכחית וב־2017.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x