$
שווקי חו"ל

ברקזיט, טראמפ ודויטשה בנק: המילים שמחזירות את הפחד לשווקים

השווקים פתחו את השבוע בירידות, שעשויות להעמיק אם שלושה איומים יתממשו: יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי, ניצחון של טראמפ בארה"ב והידרדרות דויטשה בנק

אלי שמעוני 06:5314.06.16

בורסות אירופה פתחו את שבוע המסחר בירידות: מדד פוטסי 100 הבריטי ירד ב־1% בהמשך לירידה של 1.8% ביום שישי, מדד דאקס הגרמני איבד 4% בשני ימי מסחר, והשווקים ביפן ובסין איבדו כ־3.5%. גם אצלנו, מדד ת"א־25 איבד 1.5%. קשה להגיד שזו מפולת, בסך הכל ירידה לא מאוד חדה מרמות השיא לפני ימים אחדים, אך המילה ברקזיט מצליחה להרעיד את השווקים.

בעוד פחות משבועיים, ב־23 ביוני, ייערך בבריטניה משאל העם על הברקזיט: פרישת המדינה מאיחוד האירופי. אחד הסקרים שפורסם בסוף השבוע הראה יתרון ברור לתומכים בפרישה מהאיחוד האירופי. השווקים באירופה מיהרו להגיב, והליש"ט רשמה ביום שישי את הירידה היומית החדה ביותר מאז 2009.

 

"כלכליסט" ממפה את שלושת האיומים שעשויים להעמיק את הירידות בשווקים.

 

האיום הבריטי: הסחר בבריטניה ייפגע

 

מה כל כך מפחיד בברקזיט? הכלכלנים והפוליטיקאים מזהירים כי פרישתה של הממלכה מהאיחוד האירופי צפויה לעלות לכלכלתה 466 מיליארד ליש"ט (670 מיליארד דולר). זאת משום שעל פי הערכות, חברותה של בריטניה באיחוד האירופי מאפשרת לה "גישה נוחה" לסחר עם שאר 27 מדינות האיחוד וגם עם 68 מדינות נוספות ברחבי העולם, שעמן כונן האיחוד האירופי הסכמים מיוחדים.

 

הזרם המרכזי של הפוליטיקאים מנסה להפחיד את הציבור. ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון התריע בימים האחרונים כי יציאת בריטניה תעמיד בסכנה את הפנסיות הציבוריות והוצאות הבריאות בבריטניה. מעבר לזעזוע עצמו, עזיבת בריטניה תזרז יציאה של מדינות אחרות מהאיחוד האירופי ותגדיל את משקלן של המדינות החלשות באיחוד. בפעם הבאה כשאיטליה, ספרד, יוון או פורטוגל יצטרכו סיוע — יהיו פחות מדינות חזקות שיוכלו לעזור להן.

 

ברקזיט ברקזיט צילום: globalriskinsights

 

האיום האמריקאי: התגברות אי־הוודאות

 

לא רק אירופה משפיעה על השווקים. סקרי הבחירות בארה"ב שייערכו בנובמבר מנבאים סיכוי מסוים לניצחון המועמד הרפובליקני דונלד טראמפ. הוא הצהיר בעבר כי יפתח את חוזי הסחר של ארה"ב, שלדבריו מושפעים מלחצים פוליטיים בינלאומיים.

 

הוא התייחס לסחר מול מקסיקו, שלדבריו גונבת משרות מארה"ב, ולהסכמי הסחר עם הסין, שמאפשרים יבוא זול של מוצרים סיניים. אלו מחסלים את התעשייה המסורתית האמריקאית ופוגעים בשוק העבודה. לפי דבריו, הוא מתכוון לשנות את מערך הסחר של ארה"ב עם העולם. אלו בצירוף הסגנון האימפולסיבי שלו נתפסים בקרב ציבור המשקיעים כסימנים לאי־ודאות. וכידוע, השווקים שונאים אי־ודאות.

 

דונלד טראמפ דונלד טראמפ צילום: רויטרס

 

במקביל, הריבית הנמוכה לא מצליחה לתמרץ את הכלכלה. הריבית בעולם המערבי נמצאת ברמות אפסיות מזה שמונה שנים, אך האינפלציה שלילית או אפסית והצמיחה נמוכה מאוד, במקרה הטוב. בנוסף, הריבית יצרה בעיקר אינפלציה של נכסים. הביקוש למוצרי השקעה בשיא, וחלקם כבר מתומחרים באופן גבוה למדי. תמחור מוצרי ההשקעה מנופח לא בגלל צפי לשגשוג כלכלי. נהפוך הוא, דווקא בגלל שבסביבת ריבית אפס, כל מכשיר, שעשוי להניב תשואה, מקבל תמחור אופטימי למדי.

 


בינתיים, הפדרל ריזרב, הבנק המרכזי של ארה"ב, מנסה לאותת כי הכלכלה איתנה והעלאת הריבית קרבה, אך בשבוע האחרון, נראה כי המשקיעים לא מאמינים לו. תשואת האג"ח האמריקאית ל־10 שנים נפלה אתמול ל־1.627% – הנמוכה ביותר מתחילת 2015. בריחת המשקיעים לאג"ח האמריקאיות, הנחשבות לנכס הבטוח ביותר, משלבת את החשש מפני הלא נודע שמגולם בברקזיט ואת החשש מפני גלישת הכלכלה האמריקאית למיתון. במקביל, מחיר הזהב, שנחשב כמפלט לזמנים קשים, התחזק ב־6% מתחילת יוני.

 

האיום הבנקאי: הירידות חזרו

 

בינתיים הריביות הנמוכות מכות בבנקים. עסק שמטרתו להתפרנס ממרווח בין ריביות, מתקשה להרוויח בסביבת הריבית האפסית. מי שמוביל את הגל השלילי הנוכחי הם אותם גופים שהובילו את הירידה בפברואר האחרון. כך, מי שנפגע בעיקר הוא דויטשה בנק הגרמני. בפברואר דויטשה צנח ב־40% בתוך כמה שבועות בעקבות חשש כי יתקשה לשלם חלק מחובותיו. לאחר מכן הוא התאושש, ושוב כעת אותו בנק גרמני מוביל את הירידה. בשבוע האחרון איבד הבנק 10% והתקרב לרמות השפל של פברואר.

 

דויטשה בנק דויטשה בנק צילום: בלומברג

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x