$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

לאומי מאיים לקחת את האחים שימל לביהמ"ש

האחים מארק וג'קי שימל העמידו 22 מיליון שקל ערבות לחברת גנדן של נוחי דנקנר וכבר שלוש שנים מנסה הבנק לגבות החוב ללא הצלחה. נותני הערבות האחרים, שלי ברגמן ואבי פישר, כבר שילמו 44 מיליון שקל ללאומי

גולן חזני 06:5909.06.16

בנק לאומי מתקשה בגביית הערבות האישית בהיקף של 22 מיליון שקל שהעניקו האחים מרק וג'קי שימל לחברת גנדן. החברה הפרטית בשליטת נוחי דנקנר ושהחזיקה בעבר באי.די.בי. ל"כלכליסט" נודע כי הבנק נערך להגשת תביעה משפטית נגד האחים.

עד כה שילמו שניים משלושת הערבים אישית לחובות גנדן, את חובם: שלי ברגמן, אחותו של דנקנר ואבי פישר, מנכ"ל כלל תעשיות. ברגמן שילמה ביולי 2014 כ־24 מיליון שקל לבנק לאומי ואילו פישר פרע כ־20 מיליון שקל בדצמבר של אותה השנה. סך הכל כל אחד מהם פרע 95% מהיקף הערבות שנתן, בהסדר מיוחד שכלל תשלומים נידחים.

 

במשך יותר משנתיים וחצי מנסה לאומי, אשר בראשו עומדת המנכ"לית רקפת רוסק עמינח, לגבות את הערבות משני האחים מארק וג'קי שימל, אך ללא הצלחה. זאת בעיקר באמצעות תכתובות בין אנשי החטיבה העסקית בבנק, ובין האחים, כשלאחרונה החל הבנק גם לאיים בתביעות משפטיות ולהפעיל לחץ ממשי על שני האחים. זאת לאחר שעד כה התמקד בהסדר עם נוחי דנקנר ומימוש שני הערבים האחרים.

 

ג'קי שימל ג'קי שימל

 

הקשר הרופף

מדובר במקרה לא פשוט מבחינה משפטית. בעוד שברגמן ופישר נפגשו עם הבנק מיוזמתם, בהכירם את המערכת ותוך הבנה שכל ניסיון אחר שלהם להתחמק יהיה כרוך במאבק משפטי בארץ, תוך עננה על הקריירה העסקית. הרי שאצל השימלים הסיפור שונה. ל"כלכליסט" נודע כי הערבות שהעניקו האחים אינה תחת שמם, אלא תחת נאמנויות הרשומות במקלי מס שונים, ונסיון לקשר בין נאמנויות אלה לאחים שימל, אינו פשוט.

 

בנוסף מדובר בשני אזרחים בריטיים, בעלי קשר עסקי רופף לישראל. כמעט כל הנכסים שלהם מצויים בבריטניה, הודו וארה"ב, כך שהבנק יתקשה לעקל רכוש. מקורבים לבנק טוענים כי אין לו שום כוונה לוותר לאחים שמיל למרות הקושי.

 

בעלי המניות הגדולים בגנדן הם דנקנר (50.7%), ברגמן (11.2%) אדוארדו אלשטיין (10%), מארק וג’קי שימל ‏(9.2%‏), אבי פישר ‏(7.9%‏), רפי ביסקר ‏(3.1%‏) וליאור חנס ‏(1%‏). דנקנר כזכור הגיע להסדר תשלומים מול לאומי ויתר הבנקים, אודות חובותיו האישיים.

 

מקורבים להתנהלות בין ג'קי שימל (הוא הדומיננטי המנהל את העסקים והמשבר) ולאומי סיפרו כי לאורך השנתיים האחרונות הפגין שימל קשיחות ותחושה כי איננו חושש מתביעה משפטית. בלאומי העריכו כי הוא ממתין לראות מה יקרה עם דנקנר ואיזה הסדר הוא יסגור, כדי לקבוע את המשך התנהלותו.

 

רקפת רוסק עמינח רקפת רוסק עמינח צילום: אוראל כהן

 

תמיד יש מה להפסיד

אף על פי הקושי לאחים שימל יש מה להפסיד מהליך משפטי. הבנק יוכל למשל לעקל כספים המגיעים להם בישראל, כמו עמלות שהם אמורים לקבל מעסקת מכירה עתידית של בניין HSBC, שאותו רכשה אי.די.בי בניו יורק, תמורת 300 מיליון דולר בתיווכו של שימל, ושוויו כיום מעל מיליארד דולר.

 

במרץ 2014 האחים הגישו באמצעות שתי חברות זרות בבעלותם תביעה לבית המשפט המחוזי בת"א שבה טענו לחוב של 6.7 מיליון שקל של גנדן כלפיהם ודרשו לפרק את החברה. החוב נבע על פי התביעה מהנפקת החברים של דנקנר בפברואר 2012, שבמסגרתה גייסה אי.די.בי אחזקות 321 מיליון שקל.

 

על פי התביעה, שימל רכש 250 אלף מניות בהנפקה ומכר אותן לאחר שבועיים ותחת הבטחה מגנדן כי יקבל את המחיר הגבוה מבין שניים (מחיר השוק או הרכישה) כבר למחרת משכו האחים את התביעה. גורמים שונים טוענים כי בין לאומי והאחים שימל מתקיימים גם היום מגעים עקיפים. את תגובת האחים שימל לא ניתן היה להשיג.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x