$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

לבייב רוצה למחוק מיליארד שקל למחזיקי אפריקה

בעלי אפריקה ישראל מוכן להזרים 300 מיליון שקל תמורת מחיקת כשליש מהחוב לבעלי האג"ח, שמסתכם ב־3.5 מיליארד שקל; בשיחות שערכו עם הנושים הגדולים מסרו נציגי החברה כי ההזרמה עשויה להגיע ממשקיע חדש; לבייב הביע נכונות להעניק למחזיקי האג"ח מניות באפריקה ישראל או בחברות־בנות שלה בתמורה לוויתור על חלק נוסף מהחוב

גולן חזני 06:5626.04.16

אפריקה ישראל החלה לערוך שיחות גישוש עם נושיה הגדולים לקראת ביצוע הסדר חוב כולל נוסף. ל"כלכליסט" נודע כי לפני כשבועיים נערכו שיחות לא פורמליות בין נציגי החברה - המנכ"ל אברהם נובוגרוצקי, סגן היו"ר נדב גרינשפון וסמנכ"ל הכספים מנשה שגיב - לבין נציגי הגופים המוסדיים הראל, פסגות, כלל, מנורה, ילין לפידות והפניקס. שיחות רשמיות עשויות להתחיל בשבועות הקרובים.

 

גולת הכותרת של נציגי החברה בשיחות היתה מסר שהם העבירו מבעל השליטה לב לבייב: "לבייב מוכן להזרים מזומן לחברה בתנאים מסוימים". לדברי הגופים המוסדיים, לבייב מוכן להעביר לחברה כ־300 מיליון שקל תמורת מחיקה של כמיליארד שקל מחובותיה כלפי מחזיקי האג"ח, שמסתכמים בכ־3.5 מיליארד שקל. הזרמת הכספים לאו דווקא תגיע כולה מלבייב עצמו, וייתכן כי הוא יגייס משקיע כשותף.

 

"אפריקה ישראל הבהירה לנו כי ההסדר החדש ייערך במתווה שונה לחלוטין מההסדר הקודם (שנחתם ב־2011 כנגד חוב של 7.4 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח - ג"ח)", אמר גורם מוסדי והוסיף: "לבייב לא מוכן להזרים את הסכומים שהזרים בהסדר הקודם רק כדי להשאיר את החוב באותו ההיקף ומבלי לקבל תמורה שתשקף את מצבה של החברה. הוא רוצה מתווה שונה לגמרי שיאפשר לחברה להתאושש ולחזור לחיים, כי היום היא איננה במצב כזה".

 

בהסדר הקודם הזרים לבייב לאפריקה ישראל 750 מיליון שקל על פני חמש שנים. ההזרמה הזאת הביאה אותו להשקעה כוללת של 3.2 מיליארד שקל מאז השתלט על החברה ב־1996. ב־20 השנים שחלפו מאז הוא הפסיד כ־2 מיליארד שקל על השקעתו זו. כיום החברה נסחרת לפי שווי של 364 מיליון שקל בלבד, לאחר שאיבדה משווייה כ־77.5% בשלוש השנים האחרונות. מתחילת 2016 ירדה מניית החברה ב־5.3%. ב־2015 רשמה אפריקה ישראל הפסד של 1.75 מיליארד שקל המיוחס לבעלי המניות, ובעקבות כך צנח הונה העצמי המיוחס לבעלי המניות ל־1.3 מיליארד שקל, זאת לאחר שבדצמבר 2014 היה הונה העצמי כ־3 מיליארד שקל. כיום עומד החוב של החברה על 3.5 מיליארד שקל, ואילו בקופתה כ־564 מיליון שקל בלבד.

 

 

הלחצים הכריעו

 

בפברואר האחרון הגיעה החברה ביוזמתה - וכדי למנוע לחצים מצד מחזיקי אג"ח - להסכמות עם מחזיקי שלוש הסדרות הארוכות שלה. לפיהן היא תקדים תשלומים של 441 מיליון שקל למרץ, ובתמורה תקבל מהמחזיקים התחייבות לא להעמיד את החוב של החברה לפירעון מיידי עד נובמבר 2016. כמו כן, אפריקה ישראל התחייבה גם למגבלות שונות בתקופה זו, ובהן ההתחייבות לא לשלם תשלומים כלשהם לבעלי השליטה או למי מקרוביהם מעבר למה שמחייבים הסכמי ההעסקה שלהם; לא להזרים כספים לחברות מוחזקות ולא לשעבד נכסים ללא הסכמת נציגי המחזיקים; לא למכור נכסים ששוויים לפחות 150 מיליון שקל תמורת סכום נמוך ביותר מ־5% משוויים בספרי החברה; ולא לחזק את מעמדו של נושה מסוים על פני אחרים.

 

בעקבות הקדמת התשלום צפויים להיוותר בקופה החברה כ־120 מיליון שקל בלבד.

בימים האחרונים הבהירה אפריקה ישראל למחזיקי האג"ח הגדולים כי אין בכוונתה לפרוע בחודש מאי תשלום של 33 מיליון שקל לסדרות כ"ו וכ"ז, זאת משום שאין ביכולתה לפרוע תשלום ריבית של 18 מיליון שקל למחזיקי סדרה כ"ח, שבידיהם שעבוד על 169 מיליון מניות של החברה־הבת אפי פיתוח, אשר שוויין נמוך משמעותית מהחוב.

 

מחזיקי הסדרות כ"ו וכ"ז מחזיקים בשעבוד על 51% ממניות החברה־הבת אפריקה נכסים, שהיא הנכס הגדול ביותר של אפריקה ישראל, ועל 123 מיליון מניות של אפי פיתוח.

 

 

מחזיקי סדרה כ"ח מפגינים אגרסיביות כלפי החברה וכבר שקלו להעמיד את החוב כלפיהם לפירעון מיידי. אבל זאת רק אחת מהסיבות שאפריקה ישראל מתחילה לערוך שיחות על הסדר חוב כולל למרות שהובטח לה שקט עד נובמבר. הסיבות הנוספות הן שהחברה לא תוכל לעמוד בתשלומי הריבית אחרי מאי; העובדה שהמו"מ על הסדר אורך זמן ושהחברה לא רוצה למצוא את עצמה עםה גב לקיר בנובמבר; ניסיונות החברה לממש נכסים לא צולחים; ובנוסף, יממה לאחר פרסום דו"חותיה הכספיים קיבלה החברה מכתב מהבנק הרוסי VTB, שמממן את הפרוייקטים העיקריים של אפי פיתוח - קניון אפימול ופרוייקט המשרדים אוברקובאסקאיה - שבו הוא מביע את חששו מההרעה במצבה הפיננסי של החברה. במכתבו, הציע הבנק לאפי פיתוח לנקוט בשורה של פעולות שמטרתן לשפר את אמות המידה הפיננסיות שלה בתוך 30 יום, אחרת הוא יפעל לפירעון מיידי של ההלוואות שהעניק לחברה: 416 מיליון דולר לצורך בניית הקניון ו־193 מיליון דולר לצורך פרוייקט המשרדים.

 

המכתב של הבנק הקפיץ את מחזיקי האג"ח שדרשו לקבל הסברים מאפריקה ישראל על הצפוי לחברה.

 

בעל השליטה באפריקה ישראל לב לבייב בעל השליטה באפריקה ישראל לב לבייב צילום: עמית שעל

 

נתלים בפישמן

 

סיבה נוספת לכך שאפריקה ישראל מתחילה לקיים שיחות על הסדר חוב כולל כבר עכשיו היא הסדר החוב שהושג בחברת הנדל"ן מירלנד מקבוצת כלכלית ירושלים. בהסדר של מירלנד הסכימו מחזיקי האג"ח למחיקת חוב של 180 מיליון דולר בתמורה להזרמה של 25 מיליון דולר וקבלת 60% מהמניות לפי שווי חברה של 100 מיליון דולר. לאחר המחיקה חובה של החברה כלפיהם עומד על 45 מיליון דולר בלבד.

 

ההסדר של מירלנד עורר את המוטיבציה של אפריקה ישראל ששואפת להסדר במתווה דומה, בטענה שאם הגופים המוסדיים הסכימו להסדר כזה במירלנד, שגם היא פועלת ברוסיה וסובלת מהמצב הקשה במדינה, אין סיבה שהם לא יסכימו להסדר דומה באפריקה ישראל. בנוסף, באפריקה ישראל מסתמכים על כך שבניגוד לבעל השליטה לשעבר במירלנד - אליעזר פישמן - לבייב כבר הזרים לחברה מאות מיליוני שקלים בעבר, מה שאמור לקנות לחברה נקודות זכות בקרב המוסדיים.

 

מנכ"ל אפריקה ישאל, אברהם נובוגרוצקי מנכ"ל אפריקה ישאל, אברהם נובוגרוצקי צילום: אריאל שרוסטר

 

לבייב ייתן מניות?

 

מאז השיחות הלא רשמיות שהתנהלו לפני כשבועיים נותק המגע בין אפריקה ישראל לגופים המוסדיים. הגופים המוסדיים מעריכים שמדובר בהפסקה יזומה לקראת התחלת המגעים הרשמיים להסדר חוב בשבועות הקרובים.

 

מעבר למחיקה של כמיליארד שקל, לבייב עשוי להעניק לנושים מניות באפריקה ישראל או בחברות־הבנות בתמורה למחיקה של חלק נוסף מהחוב. בהסדר הקודם, חלקו של לבייב בחברה דולל בסופו של דבר מ־%74.8 ל־41.8%.

 

החברה־הבת אפריקה נכסים אמנם משועבדת בחלקה הגדול למחזיקי האג"ח, אך בידי לבייב נכסים אחרים כמו דניה סיבוס שבה אפריקה ישראל מחזיקה 100%. דניה סיבוס נחשבת לחברה החזקה בקבוצה, ומשום שהיא פרטית לבייב יוכל להציע חלק ממניותיה במסגרת הסדר חדש.

 

מאפריקה ישראל נמסר בתגובה כי "החברה משקיעה מאמצים רבים בטיפול בשירות החוב שלה כלפי מחזיקי האג"ח ובביסוס איתנותה הפיננסית. במסגרת המאמצים האלו, החברה חתמה לאחרונה על מתווה ביניים, יחד עם מחזיקי האג"ח שלה, שכלל הקדמת פירעונות תשלומי האג"ח של שלוש הסדרות השונות (כ"ו-כ"ח) בתמורה לכך שתוכל להמשיך ולפעול ליישום תוכניתה העסקית עד לתאריך 16 בנובמבר 2016. התוכנית העסקית של אפריקה ישראל כוללת, בין היתר, מכירת נכסים במחירים ראויים ויצירת תזרים מזומנים חיובי - מהלכים שיסייעו לה לעמוד בהתחייבויותיה הפיננסיות ושיסייעו להמשך מאמציה לשירות חובותיה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x