$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

נובל אנרג'י במגעים למכירת 11% מתמר לגופים מוסדיים

החברה שצריכה לצמצם את אחזקותיה מ־36% ל־25% נמצאת במגעים עם כלל ביטוח, הראל ומנורה, כשבנק זר צפוי להצטרף. מתווה הגז העניק לנובל שש שנים לביצוע המהלך, אולם היא ממהרת לממש את חלקה בשל מצבה התזרימי הקשה

גולן חזני 06:5110.04.16

נובל אנרג'י, המחזיקה בחלקים גדולים ממאגרי הגז של ישראל, מנהלת מו"מ למכירת 11% ממניות מאגר תמר לקונסורציום של חברות ביטוח ישראליות ובנק זר בתמורה ל־1–1.1 מיליארד דולר, כך נודע ל"כלכליסט". מתווה הגז מחייב את נובל לצמצם את חלקה במאגר תמר מ־36% ל־25% בתוך שש שנים. החברה ממהרת ליישם את הסעיף בשל המשבר שבו היא מצויה, שמקשה עליה לקבל מימון לפיתוח מאגר לווייתן.

 

את המגעים מטעם נובל מוביל בנק ברקליס, באמצעות מנכ"ל השלוחה שלו בישראל, לן רוזן. המו"מ מתנהל כרגע מול כלל ביטוח, הראל ומנורה. בנוסף מתנהלים מגעים עם בית ההשקעות אלטשולר־שחם ועדיין לא ברור אם חברת הביטוח מגדל תצטרף לקונסורציום. הפניקס לא יכולה לרכוש מניות מתמר משום שהיא נמצאת בשליטת קבוצת דלק של יצחק תשובה, המחזיקה במאגרי הגז. בנוסף, הקונסורציום צפוי לצרף בנק זר אחד. עבור הגופים המוסדיים מדובר בעסקה איכותית, שאמורה להניב להן תשואה שנתית של 7%־8%.

 

ההכנסות מהמכירה ישמשו את נובל לפיתוח מאגר לווייתן. הפיתוח נאמד ב־5–6 מיליארד דולר, כך שההשקעה של נובל, המחזיקה כ־40% מהמאגר, תהיה 2–2.5 מיליארד דולר. במצבה הכספי, נובל היתה מתקשה לגייס חוב בהיקף כזה. אולם לאחר שתקבל את כספי המכירה, תוכל לקבל מימון להשקעה הנותרת. בסוף מרץ העריכה מודי'ס את שווי הגז בלווייתן ב־120 מיליארד דולר.

 צילום: אלברטוס

 

על פי המתווה, על חברות הגז לפתח את לווייתן עד 2019, אך הן אינן מחויבות לעשות זאת. הצעד של נובל מעיד על כוונתה לפתח את המאגר מיד לאחר שיימצא פתרון לסעיף היציבות שבג"ץ פסל (ראו ידיעה בעמוד זה).

 

נובל, שנחשבת לחברת אנרגיה בסדר גודל בינוני ברמה עולמית, נקלעה לביצועים כספיים חלשים וללחצים תזרימיים בשל הצניחה במחירי האנרגיה בעולם. ברבעון האחרון של 2014 היא נכללה ברשימה שפרסמה חברת הדירוג מודי'ס, של 29 חברות מתחום החיפושים והפקת האנרגיה שדירוג האשראי שלהן עלול לרדת. במודי'ס ציינו שאותן חברות עשויות לסבול מתזרים מזומנים נמוך, קושי למכור נכסים ונגישות מוגבלת לשוקי ההון וזאת לתקופה ממושכת.

 

מניית החברה שנסחרת בבורסה של ניו יורק איבדה בשנה האחרונה 38% מערכה, והתשואה על האג"ח המריאה ליותר מ־7%. ב־2014 נאמד שווי החברה ב־29 מיליארד דולר, אולם כיום שוויה 13.5 מיליארד דולר, וגם זאת לאחר התאוששות. הכנסות החברה ב־2015 נפלו ב־47% לעומת 2014, והגיעו לכ־1.84 מיליארד דולר. ב־2014 היא נהנתה מרווח של 1.2 מיליארד דולר ב־2014, אולם בשנה שעברה עברה להפסד של כ־2.44 מיליארד דולר.

 

כדי להתמודד עם הקשיים, נובל הנפיקה בתחילת 2015 מניות בהיקף 1.1 מיליארד דולר, מכרה מחצית מזכויותיה במאגר אפרודיטה לבריטיש גז בכ־165 מיליון דולר, ו־47% ממניות המאגרים הקטנים כריש ותנין בישראל לקבוצת דלק בכ־67 מיליון דולר.

 

בנוסף, נובל הודיעה שתקטין ב־2016 את השקעותיה הגלובליות ב־50% ל־1.5 מיליארד דולר, ותקטין ב־44% את חלוקת הדיווידנד הרבעונית. היא גם תקצה סכום נמוך של 100 מיליון דולר לפיתוח הפעילות בישראל וקפריסין, שם היא מחזיקה ב־35% ממאגר אפרודיטה. צעדים אלה הותירו את החברה במקום סביר לעומת חברות אנרגיה אחרות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x