$
בורסת ת"א

הבנקים משתלטים על מחזורי המסחר עם עמלות רצפה

ב־2007 ריכזו הבנקים 56% ממחזור המסחר במניות והיום שולטים ב־84% ממנו. חברי הבורסה, שלא מצליחים להתחרות בעמלות שמציעים הבנקים למוסדיים, תולים תקוות בשינוי המבני בבורסה ובמערכת השקעות חדשה

רחלי בינדמן 08:2408.02.16

אין זה סוד שחמשת הבנקים הגדולים שולטים בפעילות המסחר של הציבור כמעט ללא תחרות. אלא שמדו"ח של הבורסה לניירות ערך עולה כי כוחם של הבנקים רק הולך וגובר - על חשבון הברוקרים הפרטיים.

 

מנתוני הדו"ח המפורסם מדי שנה עולה כי בסוף שנת 2015 ריכזו חמשת הבנקים הגדולים — הפועלים, לאומי, דיסקונט, הבינלאומי ומזרחי טפחות - 83.8% מנפח המסחר במניות, 86.9% מהמסחר באג"ח ו־88.6% מהמסחר בנגזרים. יתרת המחזורים רוכזה בידי חברי הבורסה שאינם בנקים הנמצאים בבעלות בתי ההשקעות. מהדו"ח ניכרת מגמה ברורה של ירידה במחזורים שמרכזים גופים אלה מ־2007 ועד היום, לטובת הבנקים הגדולים.

 

ב־2007 היחס היה מאוזן יותר: 56% מהמחזורים במניות היו בידי הבנקים, ו־44% בידי הברוקרים הפרטיים. אלה נחלשו מאז דרמטית בעיקר נוכח תחרות כמעט חסרת סיכוי על עמלות מסחר שמציעים הבנקים ללקוחות המוסדיים הגדולים. הבנקים מבקשים לשרת את המוסדיים, שהם השחקנים המרכזיים בבורסה המקומית, וכך להוציא את הברוקרים הפרטיים מהמשחק.

 

ואמנם, בשנים האחרונות נסגרו מספר חברי בורסה בשל חוסר כדאיות כלכלית לפעילותם, לאחר שלא יכלו להתחרות בעמלות שמציעים הבנקים. עם אלה נמנים חבר הבורסה של כלל פיננסים, וכן חבר הבורסה של הראל, שנמכר לאי־אונליין ב־2012 והחודש עבר לידי מיטב־דש.

 

בבתי ההשקעות משוכנעים שהבנקים מורידים מחירים ללקוחות המוסדיים למחירי הפסד כדי לדחוק את בתי ההשקעות מהמשחק, ואז העמלות יחזרו לטפס. לעת עתה הם תולים תקוות במערכת הסגורה שיצאה לדרך בתחילת ינואר.  

 

המענה של בתי ההשקעות

פסגות, מיטב־דש ואקסלנס השיקו בחודש שעבר את המערכת הסגורה שלהם, המאפשרת ללקוחות פרטיים לפתוח חשבון מסחר בבית ההשקעות בלי להגיע פיזית למשרדים. עד כה נדרש זיהוי של הלקוח באופן פרסונלי, ואילו שינוי חקיקה בתחום הלבנת ההון אפשר זיהוי גם דרך המחשב, בעזרת תצלום תעודת זהות וחשבון ארנונה.

 

זאת בתנאי שמדובר במערכת סגורה, כלומר, שכסף עובר מהבנק לבית ההשקעות, ואם לקוח מבקש למשוך את הכסף, הוא חוזר קודם כל לבנק. בתי ההשקעות הבינו שאין להם סיכוי להתחרות בבנקים בקרב על עמלות המסחר מגופים מוסדיים, ולכן העדיפו להתמקד בפלח השוק הקמעונאי ולהציע עמלות נמוכות דרמטית מאלה שגובים הבנקים. בנוסף מציעים בתי ההשקעות פטור מעמלת ניהול תיק הקיימת במערכת הבנקאית.

 

לדברי אלעד בנבג'י, מנכ"ל אקסלנס שירותי בורסה, מאות לקוחות כבר הצטרפו למסחר עצמאי באקסלנס דרך המערכת הסגורה, עם הפקדות של מיליוני שקלים וממוצע של עשרות אלפי שקלים ללקוח. "המערכת שברה מחסום פסיכולוגי שמנע מאנשים לעזוב את הבנק", הוא מסביר. גם בפסגות מדווחים על מספרים דומים.

 

איום על המערכת הסגורה

בשבוע שעבר פורסם כי משרד האוצר עתיד להשיק מוצר שייקרא גמל להשקעה, שייצור חלופה לניהול השקעות דרך הבנקים ויציע יתרונות מס למתמידים בחיסכון. המוצר החדש עלול לאיים על הצלחת המערכת הסגורה, שכן משקיעים פרטיים עשויים להעדיף להעביר את הכסף לקופת הגמל החדשה ולא לנהל תיק השקעות דרך הבנק או דרך ברוקר פרטי.

כיום חברי הבורסה, בעיקר חמשת הבנקים הגדולים, הם ששולטים בדירקטוריון הבורסה.

 

ברשות ניירות ערך ובבורסה שוקדים בימים אלה על שינוי מבני שנועד להפריד את הבעלות בבורסה מהחברות בה, כדי להקל על הצטרפות של חברי בורסה חדשים ולעודד תחרות על עמלות המסחר. כיום, כשהבנקים שולטים דה פקטו במתרחש בבורסה, יש חסם משמעותי לכניסת שחקנים חדשים.

 

בורסת תל אביב בורסת תל אביב

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x