$
המלצות ואזהרות

S&P אישררה את דירוג האשראי של ישראל ברמה של +A עם תחזית יציבה

חברת דירוג האשראי הבינלאומית ציינה כי אם הגירעון יירד בשלוש השנים הקרובות ויחס החוב-תוצר יקטן היא תשקול להעלות את הדירוג של ישראל. מנגד אם ימשיכו הלחצים להגדלת הוצאות הממשלה שיביאו להגדלת יחס החוב-תוצר ישקלו בחברה להוריד את הדירוג

עמרי מילמן 20:3805.02.16

חברת דירוג האשראי הבינלאומית S&P הודיעה הערב כי אשררה את דירוג האשראי של ישראל והותירה אותו על כנו, ברמה של A+ עם תחזית יציבה.

 

בהודעת החברה צוין כי אשרור הדירוג מגיע על רקע ציפיית האנליסטים כי הממשלה החדשה תשמר מדיניות פיסקאלית יציבה שתשמור על נטל החוב הממשלתי יציב, זאת על אף ההסכמים הקואליציוניים שנגסו בכ-8 מיליארד שקל מתקציב המדינה.

 

הערכת חברת הדירוג היא כי הגירעון בשלוש השנים הבאות יהיה נמוך מ-3%, מה שאמור להוריד במידה מסוימת את יחס החוב-תוצר שיתייצב מתחת ל-65%. האנליסטים מציינים כי אם יירד החוב-תוצר תשקול חברת הדירוג להעלות את דירוג האשראי, אך מנגד, אם ימשיכו לחצים להגדלת הוצאות הממשלה, שיביאו להגדלת יחס החוב-תוצר (כלומר יגדלו ההוצאות מבלי שההכנסות יגדלו במקביל) או לחילופין אם לא יטופלו בעיות מבניות במשק הישראלי - ישקלו בחברה להוריד את דירוג האשראי של ישראל. בנוסף, מציינים ב-S&P, כי ירידה בתמיכה הבינלאומית שתביא לבידוד גדול יותר של הכלכלה הישראלית תביא להורדת הדירוג. 

משרדי סוכנות הדירוג S&P בארה"ב משרדי סוכנות הדירוג S&P בארה"ב צילום: בלומברג

 

על פי הערכת האנליסטים, הגירעון של 2015 יעמוד על שיעור של 2.2%, זאת בעקבות התקציב ההמשכי שלפיו פעלו משרדי הממשלה במשך 11 מתוך 12 החודשים. חברת הדירוג התייחסה לכך שמחירי הדיור עלו ב-69% מאז סוף 2007 וציינה את הערכתה של קרן המטבע, שלפיה מחירי הדירות מוערכים יתר על המידה ב-30%. עוד ציינה כי הממשלה פועלת בתחום ומיישמת שורת צעדים במטרה לשחרר קרקעות לפיתוח, להפחית בירוקרטיה על מנת להאיץ את תהליכי אישורי הבנייה ומשנה קריטריונים למכרזי בנייה. עם זאת, על פי הערכות חברת הדירוג, בהינתן ההיצע הנמוך הקיים בשוק הדיור, עקב הזמן שנדרש לבנייה והגידול המתמיד בביקוש, פעולות הממשלה לא יענו באופן מלא על המחסור הקיים בהיצע בטווח הזמן הקרוב.

 

נציגי חברת הדירוג מדגישים בהודעתם את חוזקות הליבה של דירוג האשראי, כגון: כלכלה מגוונת וצומחת, חשבונות חיצוניים חזקים ומסגרת מוניטרית גמישה, ואילו שתי המגבלות העיקריות של הדירוג נותרו נטל חוב גבוה, סיכונים גיאו-פוליטיים והשלכותיהם הכלכליות.

 

שר האוצר משה כחלון מסר בעקבות ההחלטה כי "סוכנויות הדירוג המובילות בעולם ממשיכות להביע אמון בעוצמתו של המשק הישראלי. הודעת הדירוג מעידה שמאמצי הממשלה במגוון תחומי הפעילות תורמים לחוסנה של הכלכלה הישראלית. אנו פועלים להוריד את יוקר המחייה, לצמצם את הפערים החברתיים, לשמור על היציבות ולהגביר את הצמיחה. נמשיך לחזק את הכלכלה והחברה בישראל באחריות ובשיקול דעת".

 

החשבת הכללית מיכל עבאדי-בויאנג'ו מסרה כי "אשרור דירוג האשראי מהווה עדות לחשיבותה של מדיניות כלכלית אחראית, שתורמת ליציבותו של המשק הישראלי. אגף החשב הכללי ימשיך לפעול לשמירת יעד הגרעון והמשך מגמת הירידה ביחס החוב תוצר".

 

דירוג ישראל על פי סוכנויות דירוג האשראי הבינלאומיות:

 

S&P -  דירוג A+ יציב

 

פיץ' - A יציב

 

מודיס - A1 יציב

בטל שלח
    לכל התגובות
    x