$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

פוסון תקבל היתר שליטה בהפניקס; ברקת ימונה ליו"ר

אחרי שרוב ההסתייגויות שהעלתה דורית סלינגר נפתרו, בעל השליטה בתאגיד הסיני יגיע בשבוע הבא לארץ כדי לקבל את ההיתר. משה ברקת שהיה יו"ר חברת הביטוח, צפוי לשוב לתפקיד, בין היתר בשל התעקשות המפקחת שהיו"ר יהיה ישראלי

גולן חזני 06:4130.11.15

גואו גואנצ'אנג (Guo Guangchang), בעל השליטה בתאגיד הענק הסיני פוסון (Fosun Group), יגיע בשבוע הבא לישראל לקבלת היתר השליטה בחברת הביטוח הפניקס מידיה של דורית סלינגר, המפקחת על הביטוח ושוק ההון. תהיה זו הפעם הראשונה שחברה סינית שולטת בגוף פיננסי ישראלי. ל"כלכליסט" נודע כי בימים האחרונים נפתרו כמעט כל הסוגיות בהיתר השליטה, לאחר שטיוטת ההיתר נשלחה לפוסון כבר בספטמבר. אם לא יהיו הפתעות של הרגע האחרון, יתקבל האישור בשבוע הבא. עוד נודע ל"כלכליסט" כי משה ברקת, שהיה יו"ר הפניקס, צפוי לחזור לתפקיד. אחד הנושאים שעליהם התעקשה סלינגר במגעיה עם פוסון הוא מינויו של יו"ר ישראלי לחברה, וברקת, שהוא המועמד של פוסון לתפקיד, כבר נפגש עם ראשי התאגיד הסיני כמה פעמים. אייל לפידות יישאר המנכ"ל.

 

חבילת השכר ללפידות

 

ברקת מונה ליו"ר הפניקס מטעם קבוצת דלק באפריל 2011 ועזב באוקטובר 2014, זמן קצר לאחר שהדירקטוריון בראשותו אישר ללפידות חבילת שכר לשלוש שנים שעשויה היתה להגיע ל־41 מיליון שקל, אך קוצצה בלחצה של סלינגר. הפניקס ציינה אז כי ברקת עזב בשל "סיום כהונה", וכי קיבל את ההחלטה על העזיבה בעצמו, אחרי שהגיע לכהונה אחת שבמהלכה תכנן להוביל את מכירת הפניקס. ברקת לא היה שותף כמעט למו"מ מול פוסון.

 


 

גואו גואנצ'אנג יו"ר פוסון גואו גואנצ'אנג יו"ר פוסון

 

פוסון רכשה את מניות הפניקס (53%) מידי קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה תמורת כ־1.82 מיליארד שקל (כולל ריבית שנתית של 4.75% צמודת מדד שנצברת החל מ־30 בספטמבר 2014) במזומן — מחיר המשקף הנחה של כ־10% לעומת מחיר העסקה המקורי שעליו סיכמו הצדדים בינואר 2015. המחיר המעודכן משקף להפניקס שווי של כ־3.5 מיליארד שקל, גבוה בכ־50% משווי השוק הנוכחי של הפניקס שעומד על כ־2.3 מיליארד שקל, לאחר שירד ב־11% בחודש האחרון לאור החולשה בביצועי חברות הביטוח.

השווי שלפיו פוסון רוכשת את הפניקס נמוך בכ־7% מהונה העצמי נכון לסוף יוני 2015. מועד הסגירה המקורי של עסקת הפניקס הנו סוף נובמבר, אולם ככל הנראה הוא יידחה בשבוע־שבועיים, ולקראת סוף דצמבר תתקיים אסיפת בעלי המניות לאישור העסקה. בנוסף אמורה האסיפה לאשר, לבקשתה של פוסון, את מינוים של חמישה דירקטורים סינים מטעמה, בהם גואו.

 

המגבלות של סלינגר

 

במהלך השבועות האחרונים נערכו דיונים בין סלינגר לפוסון לגבי נושאים נוספים הקשורים בניהול הפניקס על ידי הסינים כשככל הנראה יוטלו מגבלות על עסקאות בעלי עניין של פוסון, ועדות ההשקעה של החברה יהיו גם הן בעלות אוריינטציה ישראלית.

 

דלק מוכרת את הפניקס בהתאם לדרישות החוק לצמצום הריכוזיות במשק וכן כחלק מהאסטרטגיה של הקבוצה להתמקד בפעילות האנרגיה וחיפושי גז ונפט. במסגרת אסטרטגיה זו מכרה דלק בשנים האחרונות נכסים שאינם בליבת הפעילות ביותר מ־6 מיליארד שקל. מכירת הפניקס אמנם תעניק לדלק תזרים גבוה, אך מדובר בהשקעה מאכזבת למדי, שהניבה תשואה שנתית ממוצעת של 4% בלבד במשך תשע שנים.

 

פוסון, שנוסדה ב־1992, נסחרת בבורסת הונג קונג לפי שווי של כ־120 מיליארד יואן (כ־20 מיליארד דולר). בשנתיים האחרונות הרחיבה פוסון את פעילותה בתחום הביטוח אל מחוץ לסין, באמצעות רכישות של חברות באירופה וצפון אמריקה. פוסון פועלת גם בתחומים נוספים כמו תיירות ומכשור רפואי, ורכשה לפני כשנתיים את אלמה לייזר הישראלית תמורת כ־240 מיליון דולר. בראיון שהעניק ל"כלכליסט" באוגוסט במשרדי פוסון בהונג קונג אמר גואו: "אין הבדל בין משקיעים אמריקאים שבאים לישראל למשקיעים סינים. הסינים עדיפים כי הם פותחים בפניכם את השוק הסיני. אנחנו רוצים להביא צמיחה סינית להפניקס. נשמר את ההנהלות של הפניקס ואקסלנס".

 

משה ברקת משה ברקת צילום: אוראל כהן

 

חששות בשוק ההון

 

רכישת גוף פיננסי בסדר גודל של הפניקס על ידי גוף סיני מעוררת חששות לא קטנים בשוק ההון, ובפיקוח על שוק ההון, לאור המעורבות הממשלתית הסינית בחברות השונות במדינה, וחוסר השקיפות בה. אבל העובדה שפוסון היא חברה ציבורית הנסחרת בהונג קונג, שם רמת חובת הגילוי גבוהה משמעותית מזו שבבורסות בסין, והעובדה שפוסון מחזיקה בהיתרי שליטה בחברות ביטוח מערביות אחרות, לא השאירו בפני סלינגר שום אופציה אחרת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x