$
מט"ח וסחורות

שפל של כמעט 14 שנה: היורו היציג איבד 0.7% - נקבע על 4.099 שקלים

הדולר נחלש ב-0.3% ושערו היציג נקבע על 3.877 שקלים. ביום חמישי צפוי הבנק האירופי להודיע על צעדי הרחבה נוספים. מיטב דש: "שוק המט"ח מגלם את החלטת ה-ECB והיורו אינו צפוי להמשיך ולרדת"

מיקי גרינפלד 15:3530.11.15

שבוע המסחר במט"ח שנפתח הבוקר צפוי להתנהל בהמתנה להודעה הריבית של הבנק האירופי (ה-ECB) ביום החמישי הקרוב - ולדו"ח התעסוקה החודשי בשישי בארה"ב.

 

בשוק המקומי רשם היום (ב') היורו היציג ירידה של 0.7% ונקבע על 4.099 שקלים - שפל של כמעט 14 שנה. הדולר ירד ב-0.3% ושערו היציג נקבע על 3.877 שקלים. 

 

בשוק העולמי נסחר היורו ביציבות מול הדולר - הצמד נסחר ב-1.058 דולר ליורו.

 

ביום חמישי יפרסם הבנק המרכזי של אירופה את הודעת הריבית לחודש דצמבר, ועל פי ההערכה הרווח בשוק, ההודעה תכלול צעדי הרחבה נוספים. מנגד, דו"ח תעסוקה חיובי בארה"ב ישים ככל הנראה את החותם על העלאת ריבית בארה"ב, לאחר כמעט 7 שנים ברמה האפסית. הכיוונים ההפוכים אליהם צועדים הבנקים - צמצום מוניטארי בארה"ב והרחבה באירופה, משפיעים בטווח הקצר על שוק המט"ח העולמי, שדוחף את הדולר ומוריד את היורו. לגבי הטווח הארוך, העניינים מורכבים יותר (ראו עוד בהמשך).

 

הריבית בגוש היורו עומדת נכון להיום על 0.05%, הריבית על הפקדונות עומדת על מינוס 0.2%. במקביל מנהיג ה-ECB מדיניות הקלה כמותית (QE - Quantitative Easing) - תוכנית רכישות אג"ח ממשלתיות של 60 מיליארד יורו בחודש (69 מיליארד דולר) עד ספטמבר 2016. סכום הרכישות הכולל של התוכנית עומד על 1.26 טריליון דולר, 1.1 טריליון יורו.

 

בשוק מעריכים כי הבנק האירופי יודיע ביום חמישי על הגדלת סכומי הרכישות מן הצד האחד, והעמקת הריבית השלילית על הפיקדונות מ-0.2%- ל-0.3%-. הריבית בגוש היורו עומדת נכון להיום על 0.05%. הריבית על הפקדונות עומדת על מינוס 0.2%. במקביל מנהיג ה-ECB תוכנית רכישות רחבת היקף: בחודש ינואר האחרון הכריז דראגי על השקת הקלה כמותית (QE - Quantitative Easing)- תוכנית רכישות אג"ח ממשלתיות של 60 מיליארד יורו בחודש (69 מיליארד דולר) עד ספטמבר 2016. סכום הרכישות הכולל של התוכנית עומד על 1.26 טריליון דולר, 1.1 טריליון יורו.

 

  צילום: בלומברג

 

מיטב דש: הירידה ביורו תיבלם

 

אלכס ז'בזינסקי,הכלכלן הראשי במיטב דש, אינו צופה המשך ירידה של היורו מול הדולר, למרות הצעד הצפוי של ה-ECB, והעלאת הריבית הצפוי של הפד בהמשך החודש - שני כיוונים מוניטאריים הפוכים באופיים. "נראה שהשווקים כבר מגלמים את הצעדים הצפויים של ה-ECB. היורו מתקרב ל-1.05 ביחס לדולר ותשואות האג"ח עד 5 שנים באירופה ברמות הנמוכות ביותר היסטורית.

 

בשלוש האפיזודות האחרונות של העלאות הריבית בארה"ב החל מתחילת שנות ה-90, הדולר התחזק רק עד שהריבית עלתה בפועל או סמוך למועד זה. לאחר עליית הריבית הראשונה הדולר התחיל להיחלש. בינתיים, דפוס זה חוזר על עצמו מבחינת העוצמות די במדויק גם כעת", אומר זבז'ינסקי.

 

 

לדבריו, מניסיון ההרחבות הכמותיות של ה-FED בשנים האחרונות וגם ה-ECB בחודש מרץ, החלשות המטבע מסתיימת בדרך כלל עם תחילת תוכנית הרכישות בפועל או בשלבים המוקדמים שלה.

 

"במקרה ה-ECB היורו עדיין המשיך להיחלש במקביל לרכישות אג"ח ה-ABS שהתחילו במחצית השנייה של 2014, אך היהחלשות נעצרה עם תחילת הרכישות הגדולות של האג"ח הממשלתיות בהיקף של 60 מיליארד יורו בחודש שהחלו במרץ השנה", מוסיף זבז'ינסקי. 

   

 

מלבד הסקת מסקנות מתקדימים היסטוריים, להתחזקות הדולר ביחס ליורו גם "אין כל כך תמיכה מכוחות כלכליים", אומר עוד הכלכלן הראשין במיטב דש, ומפרט: "גוש היורו נמצא בעודף גדול בחשבון השוטף במאזן התשלומים, כאשר ארה"ב ממשיכה להיות בגירעון. זאת לעומת האפיזודה בשנת 2001, במהלכה הגיע היורו מתחת לרמה של דולר אחד, אך אז גם בגוש היורו היה גירעון בחשבון השוטף של מאזן התשלומים.

 

העודף בחשבון השוטף, שכולל תנועות הסחר, ובחשבון ההון שכולל התשואות הפיננסיות וההשקעות הישירות באירופה רק עולה בשנתיים האחרונות והגיע ב-12 החודשים האחרונים קרוב ל-300 מיליארד היורו. הרבה יותר כסף נכנס לאירופה ממה שיוצא ממנה, מה שאמור דווקא לתמוך במטבע האירופי", אומר זבז'ינסקי.

  

 

השקל לא מתרשם מהשוק העולמי

 

"בפתחו של שבוע מסחר עמוס באירועי מפתח, אנו ממשיכים לראות את הפיצול בין הדולר העולמי לדולר המקומי. בשעה שמדד הדולר נסחר בעולם בשיא של שמונה חודשים, מעל רמת המפתח של 100, הדולר-שקל ממשיך לדשדש בתוך הטווח שבין 3.85-3.90", אומרים הבוקר ב-FXCM ישראל.

.

ב-FXCM מעריכים כי בסופו של דבר, מחסום ה-3.90 ייפול: "ההערכה היא כי מדובר במשוכה טכנית שאינה נובעת מתוך איזשהו חוזק פונדמנטלי של השקל. ככל שנראה את הדולר בעולם מתחזק גם הספקולנטים בארץ יצליחו להניע את הדולר-שקל לפרוץ מעלה. ככל שהנתונים הכלכליים בארצות הברית ממשיכים להיות חיוביים ולתמוך בהעלאת ריבית המשקיעים בעולם ימשיכו להגדיל את החשיפה שלהם לדולר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x