$
בורסת ת"א

ראיון כלכליסט

"עד 2019 לכלכלית יהיו נכסים רק בישראל, אוקראינה ורוסיה"

הנפקת מניות, מכירת נכסים, נטילת הלוואות בחו"ל ומשיכת דיבידנד מהחברה־הבת היו רק חלק מהצעדים שקידם דודו זבידה בדרך לשיקום כלכלית ירושלים שבניהולו. קופת המזומנים תספיק עד סוף 2015, ואז בכוונתה לצאת מקנדה, צרפת וגרמניה

אורן פרוינד 07:2826.11.15

דודו זבידה, המנכ"ל של קבוצת כלכלית ירושלים, הוא אחד האנשים העסוקים בשוק ההון הישראלי. בימים אלה הוא מבצע את הצעדים האחרונים בהסדר החוב של החברה־הבת מירלנד, מפעיל תוכנית מימוש נכסים אגרסיבית כדי להבטיח פירעון מלא לנושים של כלכלית ירושלים ומתמודד עם העברת השליטה בחברה מידי אליעזר פישמן נוכח חוב אישי של 2 מיליארד שקל.

 

בשעה שבנק לאומי עדיין מחפש רוכש למניות השליטה של פישמן ששועבדו לו (שדוללו מ־40% ל־30% בעקבות ההנפקה האחרונה), חברת הנדל"ן שבניהול זבידה ממשיכה לדווח על הרעה בתוצאות הכספיות. זאת בעיקר בעקבות המצב הכלכלי הרעוע ברוסיה ובאוקראינה, שבהן פעילה החברה, והפרשי מט"ח. אתמול דיווחה כלכלית ירושלים על הפסד המיוחס לבעלי המניות של 54 מיליון שקל ברבעון השלישי של 2015 לעומת רווח נקי של כ־80 מיליון שקל ברבעון המקביל. ההון העצמי התכווץ ב־12% ברבעון ועומד נכון לסוף ספטמבר על 1.8 מיליארד שקל. בראיון ל"כלכליסט" מסביר זבידה על התוכנית שלו להבראת כלכלית ירושלים.

 

מה קורה עם השליטה בחברה?

"אין לי מושג מה היה עם האחים נקש, אבל אחרי שהתפוצצה העסקה איתם, הגיעו לא מעט פניות לבנק לאומי. כרגע אין מישהו קונקרטי שהתקדם במשא ומתן. אם מישהו יתעניין בשליטה, נשתף פעולה ונשמח, אבל אנחנו ממש לא מסתמכים על זה מבחינת התזרים שלנו".

 

ציינתם שבכוונתכם להתמקד רק במדינות ליבה. אילו?

"מדינות הליבה שלנו הן ישראל, רוסיה ואוקראינה. עד 2019 נמכור את כל הנכסים בחו"ל מלבדן. ב־2016 נממש את היתרה בקנדה וקצת בגרמניה, ב־2017 נתמקד בגרמניה וב־2018 בצרפת. מבני תעשייה ודרבן פועלות באותו אופן. בישראל אין לנו כוונה לממש נכסים".

 

יש כוונה לממש נכסים ברוסיה ובאוקראינה בטווח הארוך יותר?

"אני מאמין בפוטנציאל של אוקראינה ורוסיה, ולכן אין על מה לדבר. עשינו הסדר לאג"ח של מירלנד, התחייבנו להזרמה. יש לנו תלות בכלכלה הרוסית, ואם יחול שיפור, המצב יוכל לשוב לקדמותו. חשוב לנו שהחוב יוחזר כי יש לנו מחויבות לכך".

 

 

פירעונות של 434 מיליון שקל עד סוף השנה

כלכלית ירושלים סובלת מקשיי נזילות לאחר שבאוקטובר התפוצצה העסקה להעברת השליטה בה לידי האחים נקש. אלה היו אמורים להזרים לתוכה 200 מיליון שקל במקביל להזרמה דומה מצד לאומי. כלכלית ירושלים סיימה את הרבעון השלישי עם 216 מיליון שקל בקופה, כשמנגד מחכים לה פירעונות ושימושים של 434 מיליון שקל עד סוף השנה.

 

כדי לעמוד בהתחייבויות, כלכלית ביצעה בחודש האחרון כמה צעדים שהשאירו לה כ־510 מיליון שקל בקופה. אלה יבטיחו את שירות החוב עד סוף 2015 לפחות. בין היתר היא ביצעה הנפקת מניות פרטית ואופציות של 202 מיליון שקל, מכרה נכסים שהניבו לה תזרים נטו של 41 מיליון שקל, נטלה הלוואות בחו"ל בהיקף 14 מיליון שקל ומשכה דיבידנד של 35 מיליון שקל שעליו הודיעה אתמול החברה־הבת מבני תעשייה.

 

צעד נוסף היה החלפת אג"ח קצרה מסדרה ו' של 214 מיליון שקל ע"נ בכ־258 מיליון שקל ע"נ אג"ח ארוכה מסדרה י'. ב־2016 מחכים לחברה פירעונות ושימושים בהיקף 716 מיליון שקל.

 

איך תשרתו את החוב בהמשך?

"אנחנו מנהלים מו"מ למכירת נכסים בחו"ל, נמשיך לקבל דיבידנדים מהחברות־הבנות ונמשיך להזרים הלוואות מבנקים בחו"ל. נבחן כל הזמן את התזרים כדי להשלים את התחזית ואף לעקוף אותה. לא נמכור נכסים איכותיים או כאלה עם אפשרויות השבחה. נמכור רק ברווח".

 

יש סיכוי שתמכרו גם מניות של החברות־הבנות?

"אני לא רואה תרחיש כזה. זו לא הדרך לפרוע את החוב ולהקטין את המינוף. אם תהיה הזדמנות מיוחדת, אולי. החברות נסחרות כל כך נמוך ביחס להון שאין סיכוי שנמכור".

 

בעל השליטה החדש של כלכלית יהיה מחויב להזרמות בהסדר של מירלנד?

"ההזרמות אושרו ואני לא חושב שאפשר להתנער מהן. מי שירכוש יצטרך לעשות את החישוב שלו".

 

הנזילות נבלמה אך הפעילות מתכווצת

כלכלית אמנם מצליחה להתמודד עם מצוקת הנזילות לעת עתה, אולם הפעילות שלה עדיין מתכווצת. הרווח הגולמי מנכסים מניבים (NOI), הכולל הכנסות משכירות ומדמי ניהול ואחזקה בניכוי עלויות ניהול ואחזקת המבנים, הסתכם ברבעון השלישי של 2015 ב־235 מיליון שקל, צניחה של 10% לעומת הרבעון המקביל. הרווח הגולמי מנכסים מניבים זהים הסתכם ברבעון ב־192 מיליון שקל, ירידה של 7.2% לעומת הרבעון המקביל. זו נובעת בעיקר מהיחלשות היורו והדולר הקנדי ביחס לשקל והיחלשות הרובל ביחס לדולר האמריקאי.

 

אחרי שיימכרו כל הנכסים בחו"ל, איזה פוטנציאל יש לצמיחת החברה?

"יעד הצמיחה הבא שלנו הוא שוק הנדל"ן למגורים. יש לנו קרקעות לפיתוח בהיקף אדיר בישראל שאנו רוצים להכניס אליהן פרויקטי מגורים של עד 2,000 יחידות דיור. אנו פועלים לשינוי ייעוד הקרקעות, ובמקביל לשיפור בניינים קיימים".

 

מחזיקי האג"ח של מירלנד טוענים שהמתווה בסכנה. אתה עומד מאחוריו?

"אנו עומדים מאחורי ההסדר ואני אביא להשלמתו. במירלנד צריכה להתכנס אסיפה כללית ולאשר אותו, אבל ברור שהוא יאושר. אין צורך באישור מבעלי המניות של בעלות השליטה כי העברנו אותו בדירקטוריון".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x