$
בורסת ת"א

מנקיינד מתכוונת לגייס ממוסדיים ישראלים עד 515 מיליון שקל

מחיר המנייה ייקבע ביום מחר, יום כניסתה למדדים. הערכה: תעודות הסל יזרימו לה ביקושים של 360 מיליון שקל

דרור רייך 08:4011.11.15

חברת מנקיינדחשפה אתמול את התשקיף של הסכמי ההשקעה בינה ובין המוסדיים הישראלים, ממנו עולה כי מנקיינד תנפיק באופן פרטי עד 50 מיליון ממניות החברה ישירות לתעודות הסל בישראל שמחויבות לעקוב אחרי המדדים, בכדי ליצור חשיפה מלאה של המשקיעים למדד.

 

מחיר המניה ייקבע ב־12 בנובמבר, יום כניסתה של מנקיינד למדדים בתהליך המהיר. אתמול השילה מניית מנקיינד יותר מ־19% מערכה במסחר בתל אביב, בכך השלימה מנקיינד צניחה של כ־37% מאז 28 באוקטובר, שמשווה לה שמשקף לה שווי שוק של 4.5 מיליארד שקל.  

גיוס של 360 מיליון שקל

מחיר מניית מנקיינד בנאסד"ק ביום שבו החלה להיסחר בתל אביב עמד על 2.63 דולר למניה, ששיקף לה שווי שוק של 1.19 מיליארד דולר. על פי שער הדולר שעמד אתמול על 3.91 שקל, מנקיינד יכולה לגייס עד כ־515 מיליון שקל. תעודות הסל שעוקבות אחרי המדדים וצפויות להזרים למנקיינד ביקושים אוטומטיים ירכשו כ־35 מיליון מניות מנקיינד בלבד. התשקיף נועד לאפשר מכירה מקסימלית של מניות ולכן הוא נקוב בהיקף מניות גדול משמעותית מאשר התעודות ירכשו בפועל. לכן, החישוב הסביר צריך להתבסס על הנפקה של 35 מיליון מניות — כלומר גיוס של כ־360 מיליון שקל.

 

באוגוסט 2014, לאחר החתימה על הסכם המסחור עם ענקית התרופות סאנופי לשיווק בארה"ב של משאף האינסולין (AFREZZA), המוצר היחיד של מנקיינד, זינק מחיר מנייתה ל־11 דולר. אך כאמור מצבה הפיננסי המורכב וקצב המכירות הנמוך של המשאף גרמו לצניחה של יותר מ־60% במחיר מניית מנקיינד בשנה האחרונה. העדויות על המצוקה הפיננסית של מנקיינד משתקפות היטב בקופת המזומנים שלה, שמכילה 33 מיליון דולר בלבד, ותספיק לה רק עד סוף מרץ 2016. מנקיינד דווחה שלשום על הפסד של 32 מיליון דולר ברבעון השלישי של 2015.

 

הקופון של איגוד

המוסדיים הישראלים ירכשו את מניית מנקיינד בהנחה של 3% על מחירה ב־12 בנובמבר. החתם בהנפקה הוא בנק ההשקעות סנרייז סקיוריטיז (Sunrise Securities Corp) מניו יורק שייהנה מעמלה בגובה של 3.5%. בנוסף, החתמים יקבלו אופציות בהיקף של כ־1.15% מההנפקה במחיר מימוש הזהה למחיר ההנפקה. מנכ"ל בנק ההשקעות סנרייז הוא הישראלי אמנון מנדלבאום, לשעבר סמנכ"ל פועלים שוקי הון, שאף הופיע בטקס הפתיחה של הבורסה בתל אביב עם השקת המניה. נאמן ההנפקה הנו בנק איגוד, שעל פי הערכות ייהנה מעמלה של 1% מהעסקה.

 

על פי התשקיף אפשר להעריך מי ירוויח מכניסתה האוטומטית של מנקיינד למדדי הבורסה של תל אביב. אם נעריך כי מנקיינד תצליח למכור רק לתעודות הסל (35 מיליון מניות) מדובר בעמלה של כ־23.4 מיליון שקל (לא כולל 3% הנחה על מחיר המנייה). המרוויח הגדול הוא כמובן בנק סנרייז שכאמר יגלגל לכיסו 3.5% עמלה — כלומר 12.6 מיליון שקל או 3.2 מיליון דולר נכון לשער הדולר. בנק איגוד ייקח עמלה של 1% מהעסקה — כלומר 3.6 מילון שקל או קצת פחות ממיליון דולר.

 

מנקיינד נכנסה כאמור לבורסה של תל אביב באמצעות הרישום הכפול, בדומה לחברות ביומד ופארמה נוספות שהצטרפו לאחרונה כמו ביוטיים ונבידאה הקטנות, ומיילן הענקית. שווי השוק של מנקיינד, שנמוך משמעותית בהשוואה לחברות מקבילות בנאסד"ק, לא מאפשר לה כניסה למדדים מובילים שם.

 

 ציטוט של האנליסט אדם פורשטיין ציטוט של האנליסט אדם פורשטיין

 

"אין היגיון בשיגעון"

ליקי ינאי, מנכ"ל פלוריסטם ויו"ר משותף של ארגון התעשיות המתקדמות IATI, יש בטן מלאה על המהלך שמאפשר למנקיינד לגייס כסף מכניסה אוטומטית למדדים. "חייבים לעצור את המגמה. זה ממש טירוף מערכות, חברות כאלה פשוט דוחקות את המניות הישראליות החוצה מהמדדים", אמר ינאי. "יותר משאני מפחד מהגיוס של מנקיינד אני מפחד ממה שצפוי לנו בעקבות זה. שמעתי כבר על 12 חברות שרוצות לבוא לכאן ולבצע בדיוק את מה שעשו במנקיינד, מדובר בחברות ביומד בינוניות מינוס עם שווי שוק גבוה שמנצלות את הכניסה האוטומטית למדדים. אני חושש שהן יבואו לעשות עלינו סיבוב לחצי שנה, יגייסו כסף ויברחו"

 

לדעת ינאי, הפיתרון לתופעה זו הוא פשוט: "קודם כל להפסיק את הכניסה האוטומטית למדדים. שהחברות הזרות ייסחרו פה לפחות שנתיים לפני הכניסה למדדים כדי שהמוסדיים יכלו לבדוק אות ולתהות על קנקנן, ורק אח"כ לקבל הזרמה של כסף מהתעודות, מעיין תקופת הקפאה. הבורסה צריכה להיות פלטפורמה שאמורה לעזור למשק להתממן בחברה טובה, והיא חייבת להגיב.

 

"אולי בבורסה מעודדים מעלייה במחזורים, אבל אין היגיון בשיגעון. אין לי בעייה עם מיילן שרוצה לרכוש פעילות בישראל (פריגו), אבל המגמה שכל הטרמפיסטים שבאים לעשות כסף ומהר מדאיגה אותי. זה לא ייגמר בשלוש־ארבע חברות, אם רוצים שהביומד ישגשג בישראל קורה פה משהו לא הגיוני". 

 

טקס פתיחת המסחר של מנקיינד טקס פתיחת המסחר של מנקיינד צילום: קובי קנטור

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x